Lezing: Chagall & Malevitsj

‘Als ik schep met mijn hart, werkt bijna alles; met mijn hoofd bijna niets.’
Marc Chagall (1887-1985), Joods Russisch-Franse schilder

Twee beroemde Russische kunstenaars

Deze lezing gaat over twee van de beroemdste en meest geliefde Russische kunstenaars allertijden: Marc Chagall en Kazimir Malevitsj.

Marc Chagall: leven

Marc Chagall wordt in 1887 geboren in een joods gezin in Vitebsk (Wit-Rusland). Na een studie aan de Academie in Sint-Petersburg vertrekt hij in 1910 naar Parijs, geheel in de ban van de intense kleuren van Van Gogh en de fauvisten. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog keert Chagall terug naar Rusland. Hier vestigt hij in Vitebsk een school voor moderne kunst. In Moskou is hij enkele jaren art director van het Joods Theater. In 1922 vertrekt Chagall voorgoed naar het Westen, waar hij steeds grotere bekendheid krijgt.

Marc Chagall: werk

Het werk van Marc Chagall wordt vaak geassocieerd met het surrealisme, maar eigenlijk valt zijn werk onder verschillende stromingen. Zo laat zijn werk sporen zien van het expressionisme, kubisme en fauvisme. Chagall was uitzonderlijk getalenteerd en zeer veelzijdig. Zo is hij verantwoordelijk voor de aankleding van Stravinsky’s ballet De Vuurvogel en maakt hij voor de Hadassah-synagoge in Jeruzalem glas-in-loodramen. Rond zijn zeventigste maakt hij zich laatstgenoemde kunst pas eigen.

Kazimir Malevitsj: leven

Kazimir Malevitsj is een van de belangrijkste en invloedrijkste kunstenaars van de 20e eeuw. Hij wordt geboren in Kiev en weet al vroeg dat hij schilder wil worden. Hij groeit op in het conservatieve aristocratische Rusland, juicht de Revolutie van 1917 en alle vernieuwingen toe en moet uiteindelijk onder het Stalinistisch regime zien te overleven. Als student ziet hij in Moskou de kunstcollecties van Morozov en Sjoekin, Russische zakenmensen die Matisse, Cézanne, Gaugain en andere Europese kunstenaars verzamelen. Malevitsj raakt gefascineerd door Europese stromingen als het fauvisme, het kubisme en het symbolisme. Hij experimenteert met deze stromingen in zijn eigen werk dat in de begintijd vooral geïnspireerd is door het Russische platteland.

Kazimir Malevitsj: kunst

Als schepper van een abstractie die hij zelf suprematisme noemt, is Malevitsj vooral bekend door een in essentie abstracte en geometrische schilderkunst (Zwart vierkant, Wit vierkant, Rood Vierkant), die begrepen moet worden als een synthese en hoogtepunt van diepgaand en volhardend onderzoek. Malevitsj heeft zich behalve met schilderkunst, ook met vele andere kunstuitingen beziggehouden, zoals architectuur en toegepaste kunst. Daarnaast heeft hij zijn ideeën en opvattingen in vele geschriften verwoord. Net als zijn tijdgenoten als Chagall, Tatlin en Larionov is Malevitsj een veelzijdig kunstenaar wiens werk veel anderen in de 20e en 21e eeuw heeft beïnvloed.

Spreker

Ruslanddeskundige en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.


Datum: momenteel niet ingepland
Tijd: 15.00-17.00 uur (deur pand Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 17,50 (incl. koffie/thee)
Op vertoon van de studentenpas krijgen studenten € 7,50 korting. Vooraf aanmelden per e-mail verplicht

Reacties zijn gesloten.