Lezing: De eeuw van Sarajevo (1914-2014)

Ottomanen, Habsburgers en de islamitische wereld

Sarajevo, een van de de meest fascinerende steden van Europa. De stad wordt gesticht door de Ottomanen en raakt door de eeuwen heen vermengd met Habsburgse (katholieke), Servische (orthodoxe) en Joodse invloeden. Sarajevo is de meest zuidelijke plek waar je Habsburgse architectuur aantreft en tevens de Europese buitenpost van de Islamitische wereld. Verschillende volkeren leefden er zij aan zij, en bovenal waren zij allen Sarajevski.

Boeiende en turbulente geschiedenis

De moord op aartshertog Franz Ferdinand op 28 juni 1914 markeert het begin van een turbulente eeuw. Diepe dalen en blijde hoogtepunten wisselden elkaar in snel tempo af. We herinneren ons wellicht de succesvolle Olympische winterspelen van 1984. Sarajevo, als cultureel centrum van Joegoslavië en multicultureel succesverhaal in Europa, viel wereldwijde bewondering ten deel. Zes jaar later is het luxe Holiday Inn, voor die gelegenheid gebouwd, een bunker waarin de internationale pers zich verschanst om verslag van de belegering van de stad te doen.

Een turbulente eeuw leverde een schat aan verhalen op, die we u graag presenteren onder de collectieve noemer; ‘de Eeuw van Sarajevo’.

Spreker

Balkanspecialist drs. Ruud Peeten.


Datum: momenteel niet ingepland
Tijd:  (deur Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem
Bereikbaarheid:openbaar vervoer en parkeren
Prijs: 17,50 (incl. koffie/thee)
Op vertoon van de studentenpas krijgen studenten € 7,50 korting. Vooraf aanmelden per e-mail verplicht.

Reacties zijn gesloten.