Lezing: Montenegro

Montenegro in 2006 onafhankelijk

Montenegro wordt in 2006 opeens een onafhankelijk land. Veel mensen hebben voordien nog nooit gehoord van deze kleinste Joegoslavische republiek. En zelfs voor veel Montenegrijnen was het concept Montenegro niet veel meer dan een aanduiding van een regio waarin zij, Serviërs, woonden.

Milo Djukanovic

Dat verandert allemaal als er in 1997 een nieuwe man opstaat; Milo Djukanovic. Hij wordt gekozen tot partijleider van ‘s lands grootse partij (DPS). Tot op heden is hij de machtigste man in het 600.000 inwoners tellende Montenegro. Op zijn weg naar de top schroomt Djukanovic geen corruptie of geweld, legt hij de mediavrijheid aan banden en voert bovenal een sterke identiteitspolitiek, waarin Montenegro wordt neergezet als iets wezenlijk anders dan Servië. Het Montenegro-schap wordt een nationaal idee, gekoppeld aan politiek-geografische aspiraties.

Geld of democratie?

De Montenegrijnse geschiedenis wordt herschreven en een zekere mate van exclusiviteit wordt in het nieuw nationale verhaal sterk aangedikt. Zo leidt Djukanovic in 2006 het land naar het referendum, dat het ja-kamp met een krappe meerderheid wint. Sindsdien gaat het Montenegro economisch voor de wind, wordt het land langzaamaan democratischer en ontwikkelt het zich tot een exclusieve toeristische bestemming (want ja, het land heeft een prachtige kustlijn en wilde intacte natuur). De vraag die we ons aan het einde stellen is, wat er idealiter eerst komt; geld of democratie.

Spreker

Balkanspecialist drs. Ruud Peeten.


Datum: zondag 24 oktober 2021
Tijd: 15.00-17.00 uur (deur Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 17,50 (incl. koffie/thee)

Op vertoon van de studentenpas krijgen studenten € 7,50 korting. Vooraf aanmelden per e-mail verplicht.

Reacties zijn gesloten.