• Gewijzigde site

    Deze site wordt niet meer actueel gehouden.

    Als gevolg op de huidige situatie hebben we moeten besluiten om op een andere manier verder te gaan.

    Klik voor actuele informatie op www.Eurazie-instituut.nl

Lezing: Gorbatsjov, held van het Westen

Michael Gorbatsjov en de Koude Oorlog

Perestrojka en glasnost: twee begrippen die het tijdens de regeerperiode van Michael Sergejevitsj Gorbatsjov het einde van de Koude Oorlog lijken in te luiden. De kranten stonden er bol van. Maar wat is ervan terechtgekomen? En hoe kijkt men in Rusland nu terug op de periode Gorbatsjov?

NAVO

Gorbatsjov spreekt over de NAVO-garanties die hij kreeg in 1991 en hoe deze vervolgens zijn genegeerd door het Westen omdat de NAVO toch ging uitbreiden. Hij heeft het ook over het Westerse politieke en economische handelen in de jaren 90 in Rusland. Het zou allemaal niet zo ‘netjes’ zijn gegaan. Zo werden de geopolitieke belangen ten gunste van het Westen doorgevoerd. Kosovo erkennen als onafhankelijk land (zoals het Westen eiste in 2008) zou de doos van Pandora openen voor verdere afscheidingsbewegingen. Gorbatsjov doelt hiermee op De Krim, dat niet bij Oekraïne wilde horen.

Glasnost en perestrojka na de Val van de Berlijnse Muur

Bij de 25-jarige herdenking van de Val van de Muur in Berlijn was Gorbatsjov als eregast aanwezig. Ook hier sprak hij harde taal dat Europa hem 25 jaren geleden had beloofd dat er meerdere kamers waren in het Europese Huis. Dat het Westen hier weinig van waar had gemaakt ‘alles gebeurde in een Westerse sfeer van superioriteitsgevoel. Serieus luisteren en meedenken in de belangen van Rusland was er niet bij, ook al deed men voorkomen dat dit wel zo was.’

Spreker

Ruslanddeskundige en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.


Datum: momenteel niet ingepland
Tijd:  (deur Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6881 HA Arnhem
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 17,50 (incl. koffie/thee)

Op vertoon van de studentenpas krijgen studenten € 7,50 korting. Vooraf aanmelden per e-mail verplicht.

Reacties zijn gesloten.