Lezing: Russische literatuur & muziek: Poesjkin & Glinka

‘Diep rampzalig is degene in wie geen chaos ooit ontstaat, die woord, gebaar en teken haat omdat zij zich tot duiding lenen, en die – ervaren, kil en triest – nooit aan een droom zichzelf verliest.’
Aleksandr Poesjkin (1799-1837), Russisch schrijver

Aleksandr Poesjkin (1799-1837)

Vraag een willekeurige Rus naar de grootste dichter van Rusland, dan zal deze direct roepen ‘Aleksandr Poesjkin’. Evgeni Onegin is zijn belangrijkste werk, op muziek gezet door Tsjaikovski in zijn gelijknamige opera. Velen zullen dat werk kennen, maar wat weinigen weten is dat er een directe relatie is tussen Aleksander Poesjkin en Nederland. Wat hebben de Nederlandse ambassadeur van Heeckeren en koningin Anna Paulovna bijvoorbeeld met hem te maken?

Michael Glinka (1804-1857)

Glinka stamt uit een gegoede familie en kon zich daarom helemaal wijden aan zijn passie, de muziek. Dat deed hij met volle overtuiging en op een geheel eigen, vernieuwende manier. Hij ging de geschiedenis in als ‘de vader van de Russische muziek’,  omdat hij de eerste was die opera’s componeerde op Russische thema’s. Hij tekende onder meer voor Roeslan en Ljoedmila, gebaseerd op een gedicht van Aleksandr Poesjkin, en voor Een leven voor de tsaar.

Lezingencyclus ‘Russische literatuur muziek’

Deze lezing maakt deel uit van de lezingencyclus ‘Russische literatuur & muziek’. Deze lezing is zelfstandig te volgen. De volledige lezingencyclus bestaat uit de volgende lezingen:

Spreker

Ruslanddeskundige en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.


Datum: zaterdag 2 december 2023
Tijd: 11.00-13.00 uur (deur pand Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 17,50 (incl. koffie/thee)
Op vertoon van de studentenpas krijgen studenten € 7,50 korting. Vooraf aanmelden per e-mail verplicht

 

Reacties zijn gesloten.