Veranderingen in Rusland
Ruslanddeskundige Marie-Thérèse ter Haar schetst een beeld van de 19e eeuw, de eeuw van de hoop op verandering. Enerzijds waren daar de slavofielen, anderzijds de zogeheten westerlingen. Zij stonden lijnrecht tegenover elkaar voor wat betreft de inrichting van hun land. Deze lezing geeft inzicht in de ontstaansgeschiedenis van de Russische staatsinrichting.
Slavofielen
De slavofielen (‘slavvjanofieli’) waren ervan overtuigd dat Rusland een eigen weg moest gaan. Men mocht zich niet laten beïnvloeden door voorbeelden uit het buitenland. Zij zagen alleen een hoopvolle toekomst voor hun land met een terugkeer naar de oude, echt Russische levensvormen. Volgens de slavofielen waren deze verlorengegaan sinds Peter de Grote de maatschappij naar buitenlands model had ingericht. Grondlegger van de slavofilie is Aleksei Chomjakov. Bekende slavofielen zijn Nikolai Gogol en Konstantin Leontjev.
Westerlingen
Naast slavofielen waren er Russen die zichzelf westerlingen (‘zapadniki’) noemden, Zoals Alexander Herzen en Vissarion Belinski. Zij meenden dat hun land alleen vooruit kon komen door eerst de technische en maatschappelijke achterstand in te halen, die Rusland had ten opzichte van West-Europa.
Spreker
Ruslanddeskundige en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.
Datum: momenteel niet ingepland
Tijd: uur (deur Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 17,50 (incl. koffie/thee)
Op vertoon van de studentenpas krijgen studenten € 7,50 korting. Vooraf aanmelden per e-mail verplicht.