Lezing: Russische tsaren in de 19e eeuw

Tsaar Alexander I

De 19e-eeuwse opvolgers van Peter de Grote en Catharina de Grote zijn veel minder bekend maar niet minder interessant en fascinerend. Zo zet Alexander I, kleinzoon van Catharina de Grote, haar hervormingsbeleid door. Hij richt zich ook op Europa. Zijn beleid wordt onderbroken door de invasie van Napoleons Grande Armée, die vanuit Europa Rusland wil veroveren.

Tsaar Nicolaas I

Alexanders opvolger, tsaar Nicolaas I is van een heel ander kaliber. Hij wordt wel de ‘IJzeren politieagent van Europa’ genoemd. Bij hem draait het om autocratie, orthodoxie en nationalisme. Nicolaas I laat weinig hervormingen toe. Het is de tijd dat de adel honderdduizenden lijfeigenen bezit. Deze horigen worden op een mensonterende manier behandeld en hebben geen enkel bestaansrecht. Schrijvers als Toergenjev en Tolstoi protesteren hiertegen en in Tsjaikovski’s Slavische Mars horen we de melancholie van het Slavische volk. In diezelfde tijd vindt in Europa de revolutie van 1848 plaats. Tsaar Nicolaas geeft zijn zus Anna Paulovna, koningin van Nederland, instructies hoe een revolutie moet worden neergesabeld.

Tsaar Alexander II

Tsaar Alexander II, ‘de Bevrijder’ begrijpt dat het grote Rusland niet aan hervormingen ontkomt. In 1861 schaft hij het gehate lijfeigenschap af. Conservatieve adelijken zijn ontevreden hierover en voor de miljoenen vrijgelaten lijfeigenen zijn te weinig toekomstperspectieven. Revolutionaire stromingen volgden elkaar op en Rusland stormt af op een grote revolutie.

Spreker

Ruslanddeskundige en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.


Datum: 4 november 2023
Tijd: 11.00-13.00 uur (deur pand Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 17,50 (incl. koffie/thee)
Op vertoon van de studentenpas krijgen studenten € 7,50 korting. Vooraf aanmelden per e-mail verplicht

Reacties zijn gesloten.