Lezing: Van koningin Anna Paulovna tot koningin Beatrix

Russische grootvorstin

De Russische grootvorstin Anna Paulovna wordt in 1840 Koningin der Nederlanden door te trouwen met (toekomstige koning) Willem II. Sindsdien zijn de Russische Romanovs verbonden met het Huis van Oranje Nassau.

Zus van tsaar Nicolaas I

Anna Paulovna’s broer Nicolaas I is tsaar van Rusland. Broer en zus corresponderen intensief. Hierdoor weten wij veel over Anna’s leven en over hoe zij denkt over De Nederlanden. Ze heeft bijvoorbeeld erg veel moeite met het begrip democratie en eveneens met de ideeën van de heer Thorbecke. Door hun uitbundige leven krijgen Anna Paulovna en Willem II grote financiële problemen. Om hun schulden gedeeltelijk af te kunnen betalen, haalt Anna haar broer over een aantal schilderijen uit het Oranje-Nassau familiebezit aan te kopen. Dat is een van de redenen waarom de Hermitage in Sint-Petersburg zoveel schilderijen van Hollandse meesters in de collectie heeft.

Huwelijk met Willem II

Anna Paulovna en Willem II hebben samen vijf kinderen: Willem (de latere koning Willem III), Alexander, Hendrik, Ernst Casimir en Sophie. Anna is de over-overgrootmoeder van koningin Beatrix. Ze is een zorgzame moeder en een fascinerende, intelligente vrouw.

Spreker

Ruslanddeskundige en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.

Meer informatie

  • Reacties op de lezing ‘Van koningin Anna Paulovna tot koningin Beatrix’
  • Kijk voor een voorproefje van deze lezing de video die is gemaakt naar aanleiding van de lezing van drs. Marie-Thérèse ter Haar in het Museum voor Religieuze Kunst te Uden

Datum: 5 juni 2023
Tijd: 11.00-13.00 uur (deur pand Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4 6811 HA Arnhem
Bereikbaarheid: openbaar vervoer & parkeren
Prijs: € 17,50 (incl. koffie/thee)
Op vertoon van de studentenpas krijgen studenten € 7,50 korting. Vooraf aanmelden per e-mail verplicht

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.