Lezing: Vredesdag 9 mei

Vredesdag: Herdenken en vieren

In 2020 herdenkt Nederland 75 jaar vrijheid. Wat 4 en 5 mei zijn voor Nederland, betekent 9 mei voor Rusland. Op 9 mei worden in Rusland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht en wordt de vrijheid gevierd. Het is traditie dat miljoenen mensen die dag de straat opgaan met een foto van hun dierbaren die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

28 miljoen Sovjet-slachtoffers

Iedere westerling die de afgelopen jaren op deze dag in Rusland was, zal kunnen beamen hoe indrukwekkend de viering van deze dag is. Menigeen zal gedacht hebben: Waarom is er bij ons zo weinig aandacht voor het feit dat er ca. 28 miljoen Sovjet-burgers gestorven zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog? Of: Wat zou er met Europa gebeurd zijn als Hitler niet verslagen was tijdens de Slag om Stalingrad?

Koude Oorlog

Door de Koude Oorlog is de immense bijdrage van de Sovjet-Unie in de vergetelheid geraakt en doordat het Westen onbekend is met de situatie na de val van het communisme, is herwaardering voor de Sovjet-slachtoffers van de strijd tegen Hitler tot nu toe uitgebleven.

75 jaar vrijheid

75 jaar na onze bevrijding zal er veel aandacht zijn voor de Slag om Normandië en Operatie Market Garden. Amerikanen, Canadezen, Engelsen en Polen zullen naast elkaar staan, maar waarom staan ze niet zij aan zij met burgers uit de voormalige Sovjet-Unie? Gezien de grote spanningen die de laatste jaren tussen Rusland en het Westen zijn ontstaan, is dit een unieke kans om wat kou uit de lucht te  halen.

De Sovjet-Unie en de Tweede Wereldoorlog

In deze lezing zal de nadruk liggen op de Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog. Welke rol heeft de Sovjet-Unie daarin gespeeld? Wie waren de hoofdrolspelers? Hoe verliep de samenwerking met de andere bevrijders? Waarom is de Slag om Stalingrad niet alleen voor de Sovjet-Unie, maar voor heel Europa zo cruciaal geweest?

Viering Vredesdag 9 mei in Nederland

In 2019 organiseerde de Stichting Vredesdag 9 mei voor het eerst een 9-mei-viering in Arnhem, waarbij voormalige Sovjet-burgers en Nederlanders samen over de Nelson Mandelabrug in Arnhem liepen. 

Spreker

Ruslanddeskundige en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.


Datum: vrijdag 18 februari 2022 – VERVALT
Tijd: 15.00-17.00 uur (deur pand Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 17,50 (incl. koffie/thee)
Op vertoon van de studentenpas krijgen studenten € 7,50 korting. Vooraf aanmelden per e-mail verplicht

Reacties zijn gesloten.