• Gewijzigde site

    Deze site wordt niet meer actueel gehouden.

    Als gevolg op de huidige situatie hebben we moeten besluiten om op een andere manier verder te gaan.

    Klik voor actuele informatie op www.Eurazie-instituut.nl

Lezing: De Zijderoute in de Russische Oriënt vroeger en nu

‘Een leider is pas gelukkig als zijn volk gelukkig is.’
Djzengis Khan (ca. 1162-1227), Mongools heerser

Alexander de Grote, Dzjengis Khan en Marco Polo

De oude handelsroute die vanaf Europa naar China liep, doorkruiste de hele zuidelijke kant van het Russische rijk, van Armenië tot Toerkmenistan, van de Kyzulkum-woestijn tot de prachtige stad Samarkand en van de hoogste bergen in Kirgistan tot aan de Chinese hoofdstad Beijing. Markante personen als Alexander de Grote, Dzjengis Khan en Marco Polo speelden hier een prominente rol. In de 18e en 19e eeuw zijn deze gebieden door de tsaren geannexeerd en sinds die tijd zijn spreekt men van de Russische Oriënt.

De Oriënt en de kunst

Veel schrijvers (van Poesjkin tot Tolstoj), componisten (van Glinka tot Rimski-Korsakov) en schilders (van Ivanov tot Veresjagin) werden door de verre Oriënt geïnspireerd en maakten prachtige werken. De één gaf uiting aan de mythische, oriëntaalse sfeer. De ander durfde kritisch het kolonialistische gedrag van Ivan de Verschrikkelijke of de invloed van laatste tsaar Nikolaas Romanov weer te geven.

Oezbekistan, Kirgistan en het communisme

Hoe was het dagelijkse leven van de miljoenen Centraal Aziatische volkeren in de communistische tijd? Werden de van oudsher Islamitische Oezbeken en Kirgiezen door Stalin vervolgd? Hoe was hun cultureel leven ten tijde van Brezjnev en Gorbatsjov? Wat betekende het onderwijs voor de moslims?

Oezbekistan, Kirgistan en de huidige tijd

Aan de orde komen vragen als: Welke mogelijkheden hebben Oezbekistan en Kirgistan aan de Nieuwe Zijderoute? Wat betekenen China en Rusland voor deze landen? Hoeveel culturele kunstschatten kan ons het hedendaagse Oezbekistan bieden en hoeveel ongekend en ongerept natuurschoon biedt ons Kirgistan?

Spreker

Ruslanddeskundige en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.


Datum: momenteel niet ingepland
Tijd:   uur 
Locatie: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 17,50 (incl. koffie/thee)
Op vertoon van de studentenpas krijgen studenten € 7,50 korting. Vooraf aanmelden per e-mail verplicht.

Reacties zijn gesloten.