Marja Bucking

Marja Bucking. 

Groningse gaat Russisch studeren

Marja Bucking wordt in 1946 geboren in een Gronings dorpje aan de Duitse grens. Na de middelbare school gaat ze naar de etaleursschool en kunstacademie Minerva in Groningen. Toch ligt haar hart ergens anders: ze besluit Russisch te gaan studeren.

Touroperator

Na de succesvolle studie begint ze een reisorganisatie, met vooral de Sovjet-Unie en aanverwante landen in het pakket. Vaak begeleidt ze ook zelf de reizen.

Gezin

Samen met haar echtgenoot drijft ze het reisbureau en haar gezin met drie kinderen, waarvan er eentje ook in de reiswereld belandt.

Publicaties

Marja Bucking doet naast haar werk als touroperator en reisleidster ook veel tolk- en vertaalwerkzaamheden. Ze vertaalde twee boeken van de Oekraïense Aleksandr Grin in het Nederlands, De scharlaken Zeilen en Dansend over de golven en de autobiografie Ik woonde in een grot van Marguerite van Geldermalsen in het Russisch.

 

Marina Bilate

Marina Bilate. Marina Bilate in Armenië, bij de de heilige berg Ararat, aan grens met Turkije. Marina Bilate in Iran.

Functie

Reisleider.

Oezbekistan

Marina Bilate is geboren in Oezbekistan, maar heeft met haar familie ook in andere republieken gewoond, zoals Oekraïne en Letland.

Op haar veertiende verhuisde zij naar Moskou en daar heeft ze al haar opleidingen afgerond. Ze studeerde onder andere aan het Gnessin Muzikaal Pedagogisch instituut, tegenwoordig Gnessin Staatsacademie voor Muziek. Haar afstudeerrichting was zang.

Reisleidster

Sinds 1994 woont Marina Bilate in Nederland. In 2008, na het behalen van haar ANVR-diploma, ging ze als reisleidster bij SRC Cultuurvakanties aan de slag en in 2015 maakte ze de overstap naar Kras.

Veel reiservaring

In de afgelopen jaren heeft Marina Bilate reizen naar voormalige Sovjet Republieken begeleid, maar ook landen als Iran, Cambodja, Laos, Syrië, Jordanië en Ethiopië heeft ze zowel privé als voor haar werk bezocht.

Elena Donskaja

Elena Donskaja met het standbeeld van Anna Paulovna, gemaakt door Alexander Taratynov,  in Den Haag.Perm, de geboorteplaats van Elena Donskaja. / Foto: © Lattitude.

Functie

Docent.

Reislustig

Elena Donskaia werd geboren in 1956 in Perm, ex-Sovjet-Unie. Ze heeft veel gereisd in haar geboorteland. Elena heeft gewoond in Perm, Leningrad, Moskou, West-Oekraine, Tsjita en Riga.

Nederlandse echtgenoot

In 1979 is Elena afgestudeerd van de Staatsuniversiteit te Riga, Letland, aan de faculteit van de Germaanse talen. Ze heeft vervolgens als tolk/vertaler Engels in Moskou gewerkt, waar ze trouwde met de Nederlandse man die toen voor Philips Medical Systems in Rusland werkte. In 1991 is Elena met haar man en haar zoon geëmigreerd naar Nederland.

Opleiding

In Nederland heeft Elena verschillende opleidingen gevolgd, waaronder opleiding Recht voor Tolken bij Fontys te Eindhoven en de HBO-opleiding Psychologie bij de Academie Integrale Menswetenschappen te Utrecht. Momenteel werkt zij als Praktijkondersteuner Huisarts GGZ in Eindhoven.

Brede interesse

Elena Donskaja heeft diverse interesses: taal-en letterkunde, psychologie, wereldliteratuur, kunst en filosofie.

Gerald ten Voorde

 Gerald ten Voorde.

Functie

Vrijwilliger voor de Rusland & Oost-Europa Academie.

Ervaren Oost-Europa-reiziger

Gerald ten Voorde heeft veel gereisd in de voormalige Sovjet-Unie en in het huidige Rusland en Oost-Europa. Zijn kennis en kunde zet hij graag in als vrijwilliger voor de Rusland & Oost-Europa Academie.

Promotie

Hij helpt onder meer actief mee met de promotie van de Academie en verricht daarnaast allerlei hand- en spandiensten. 

Kristina Oestinova


Kristina Oestinova.


Functie

Docent en reisbegeleider.

Twee culturen

Op 11-jarige leeftijd is  Kristina samen met haar ouders en zusje van Rusland naar Nederland verhuisd. Kennis van beide culturen beschouwt ze als haar rijkdom.

Studie journalistiek

Om haar liefde voor Rusland te kunnen delen is Kristina journalistiek gaan studeren. Na twee jaar heeft ze overstap gemaakt naar de opleiding Slavische talen en culturen waar ze meer over haar vaderland en haar moedertaal kon leren. Tijdens de studie en samenhangend met de geboorte van haar dochter is haar interesse uitgebreid naar twee-en meertaligheid. Als eerste in de wereld deed ze onderzoek naar de ontwikkeling van Russisch-Nederlandse tweetaligheid vanaf de geboorte.

Documentaires

Omdat de drang naar het schrijven en vertellen over Rusland bleef, heeft Kristina tijdens haar studie een aantal  Russische documentaires vertaald en ondertiteld.  Graag zou ze deze niet alleen aan de huidige studenten laten zien, maar ook aan een breder publiek. Wees dus welkom daar naar te vragen.

Russische taal

Daarnaast zou Kristina u graag kennis willen laten maken met de Russische taal. Ze verzorgt voor de Rusland & Oost-Europa Academie de taalcursus Russisch voor beginners. De mogelijkheden van individuele lessen en/of groepslessen zijn bespreekbaar.