Marc Roth

 

Functie

Gastdocent.

Roth Spark Travel

Marc Roth studeerde beleids- en organisatiewetenschappen aan de Tilburg University, toen nog Katholieke Universiteit Brabant geheten. Na zijn studie kwam hij na wat omzwervingen in het toerisme terecht. Zo richtte hij met Marie-Thérèse ter Haar Empirique op, dat later doorging als de Rusland & Oost-Europa Academie. Marc is tevens oprichter van Roth Spark Travel, een reisorganisatie die onder meer reizen organiseert naar de wat ‘onbekendere’ bestemmingen, zoals bijvoorbeeld Noord-Korea.

Noord-Korea-kenners

Door zijn jarenlange reiservaring heeft hij een groot netwerk opgebouwd en daarmee programma’s kunnen samenstellen met diepgang en een uniek karakter. Zo werkt hij intensief samen met Nicholas Bonner en Simon Cockerell van de Koryo Group. Zij zijn twee van de grootste Noord-Korea-kenners ter wereld en begeleidden onder andere Floortje Dessing, Tom Waes en recent nog Michael Palin in ’s werelds meest gesloten land.

Persoonlijke invulling

De reizen die Marc heeft samengesteld hebben hierdoor een zeer persoonlijke invulling gekregen en er kunnen plekken worden bezocht die nog maar weinig door ‘westerse’ toeristen gezien zijn. Hij heeft Noord-Korea meerdere malen bezocht en is dus steeds op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en mogelijkheden. Zo bezocht hij als een van de eersten Dongrim, een stad die pas in 2015 voor toeristen geopend werd.

Jan Voskes


Jan Voskes. 

Functie

Webbeheerder.

Webdesign

Na ruim veertig jaar in de automatisering te hebben gewerkt in verschillende functies (van programmeur tot projectleider, adviseur) heeft Jan bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd weer de draad opgepakt met het maken en beheren van websites onder de naam Voskes Webdesign (zie ook www.voskes.eu). In die rol is hij betrokken bij de Rusland academie.

Digitale coach

Daarnaast is Jan als vrijwilliger werkzaam bij de bibliotheken Wageningen en Veluwezoom als digitale coach.  

Rouslan Nimetoullaev


Ruslan Nimetoullaev.
Ruslan Nimetoullaev.

Functie

Gastdocent en reisleider.

Oezbekistan

Rouslan Nimetoullaev is geboren in Oebekistan, waar hij in Tasjkent Duitse taal- en letterkunde heeft gestudeerd. Sinds 1993 woont hij in Nederland.

Docent, tolk en reisleider

Drs. Rouslan Nimetoullaev heeft gewerkt als docent Duits en als tolk Duits, Oezbeeks en Russisch, onder meer voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Economische Zaken. Al vele jaren begeleidt hij regelmatig reizen naar zijn geboorteland Oezbekistan en naar de landen van de voormalige Sovjet-Unie.

Bruno Ghuijs

Bruno Ghuijs.
Embleem van Turkmenistan. Afgebeeld zijn het Turkmeense paardenras Akhal-Teke, 5 tapijtornamenten, 2 korenaren, 7 katoenplanten en een wassende maan met 5 sterren.

Functie

Gastdocent en ervaringsdeskundige.

Wereldbaan

Bruno Ghuijs (1956) was zesendertig jaar lang werkzaam in de energiewereld. Voor zijn baan woonde en werkte in zeven verschillende landen met zeer verschillende culturen.

Turkmenistan

Bruno verbleef viereneenhalf jaar in Turkmenistan voor de modernisering en uitbreiding van de elektriciteitsvoorziening. Sinds 2003 volgt hij de moderne geschiedenis van Turkmenistan op de voet, mede door regelmatig contact met de pleegfamilie die hij en zijn partner daar adopteerden.

Reisleider 

Sinds enkele jaren begeleidt hij reizen naar Rusland en Moskou, in
het bijzonder voor technisch georiënteerde doelgroepen.

Monique Stommel

Kunsthistorica Monique Stommel. Kunsthistorica Monique Stommel.

Functie

Gastdocent en reisleidster.

Specialiteit: Kunst en architectuur

Drs. Monique Stommel studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten en vervolgens Kunst- en Architectuurgeschiedenis aan de Universiteit te Leiden. Wat haar gaandeweg steeds meer ging interesseren waren de vragen over de historische context waarin kunst en architectuur ontstaan: Wat kunnen kunst en architectuur vertellen over de tijd waarin het werd gemaakt? En: welke invloed had de geschiedenis op de kunst en de architectuur die we nu zien?  

Kunsthistorica en reisleidster

In dat kader geeft Monique Stommel al jarenlang cursussen en lezingen over kunst en architectuur aan verschillende culturele instellingen. Zij ontwikkelt en begeleidt bovendien vele culturele reizen, vaak in samenwerking met diverse reisorganisaties (bijvoorbeeld  naar Roemenië en Hongarije, naar Italië en de landen rond de Middellandse Zee, naar Rusland, China, Oezbekistan). Daarnaast publiceert zij artikelen over architectuur in een historische context.

 Publicaties

Artikelen van Monique Stommel over bijzondere Roemeense architectuur zijn o.a. verschenen in het Roemenië Magazine (jaargangen 2013-2016)