Marie-Thérèse ter Haar

Marie-Thérèse ter Haar. / Foto:© Roy ter Haar. Marie-Thérèse ter Haar in de Tretjakovgalerij. Ze is een zeer levendig vertelster. / Foto: © 2015 Doreen Elsevier.

Functie

Docent en auteur. Oprichter en eigenaar van de Rusland & Oost-Europa Academie.

Russisch en Ruslandkunde

Marie-Thérèse ter Haar studeerde Russisch en Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Al in de communistische tijd verbleef ze veelvuldig in Rusland en ze maakte er ook het einde van de Koude Oorlog mee. Tegenwoordig is ze nog zo’n 5 maanden per jaar in Rusland en ze volgt de ontwikkelingen daar nog steeds op de voet. 

Bruggen slaan

Van meet af aan heeft Marie-Thérèse haar kennis van en ervaring met dit land uitgedragen door het geven van lezingen, cursussen en het organiseren van reizen naar Rusland. Hierbij is het haar streven om een zo compleet mogelijk beeld te geven en een brug te slaan tussen West- en Oost-Europa.

Oprichting Rusland & Oost-Europa Academie Empirique

Met de oprichting van de Rusland & Oost-Europa Academie in 2013 is voor Marie-Thérèse een langgekoesterde wens in vervulling gegaan. Rusland en Oost-Europa hebben hiermee voor het eerst in Nederland een ‘Eigen Huis’ gekregen. Hierdoor kan ze haar missie, begrip kweken, kennis overbrengen en bruggen slaan, de komende jaren verder realiseren.

Bibliografie

Over haar belevenissen in en haar visie op Rusland heeft Marie-Thérèse ter Haar inmiddels een aantal boeken geschreven:

Artikelen

Naast boeken schrijft Marie-Thérèse ter Haar ook regelmatig artikelen voor kranten en tijdschriften:

Video