• Gewijzigde site

  Deze site wordt niet meer actueel gehouden.

  Als gevolg op de huidige situatie hebben we moeten besluiten om op een andere manier verder te gaan.

  Klik voor actuele informatie op www.Eurazie-instituut.nl

Reis: Culturele rondreis Polen (12-daagse busrondreis)

Nieuwe reis naar Polen, onder begeleiding van Oost-Europadeskundige Marie-Thérèse ter Haar.


Tijdens deze nieuwe rondreis maakt u kennis met de unieke cultuur van Polen. Ingeklemd tussen Oost- en West-Europa is Polen altijd een speelbal geweest van verschillende volkeren. We genieten van de rijke cultuur van Polen, maar slaan zeker ook de schitterende natuur niet over. Via de Hanzestad Gdańsk en Kasteel Malbork, komen we in het Mazuren merengebied. Na de bunkers bij Wolfschanze komen we aan in de Poolse hoofdstad Warschau. We zien de Zwarte Madonna in het Janska Gora klooster en genieten van de heerlijke stad Krakau. We eindigen in de stad met honderd bruggen Wroclaw.

De reis begint in het plaatsje Malbork dat bekend is om het kasteel van Malbork. Deze grootste kruisridderburcht van Europa is tegenwoordig een museum. De reis gaat verder naar Gdańsk. U zult hier een beetje een Hollands gevoel krijgen. Dit is te verklaren door de aanwezigheid van tal van Nederlands aandoende gevels. We brengen hier onder andere een bezoek aan de Mariakerk, één van de grootste kerken van Europa. Vanuit Gdańsk rijden we naar het Mazurengebied waar we een unieke boottocht over het Elblag kanaal maken. Het kanaal loopt voor een groot deel door bos en moet enorme hoogteverschillen overbruggen. Hiervoor hebben ze een systeem gemaakt waarmee de boten over land worden vervoerd via rails. Vanuit Swieta Lipka, het meest bekende barokke heiligdom in Polen vertrekken we richting Warschau. De Tweede Wereldoorlog richtte hier veel schade aan. Warschau werd voor meer dan tachtig procent verwoest. Veel van de rijke architectuur bleef gelukkig bewaard of werd minutieus nagebouwd. We maken een stadstour gevolgd door een sfeervolle wandeling onder andere langs het Koninklijke paleis, een van de gebouwen die compleet verwoest werden door de Duitse troepen, maar gereconstrueerd is in 1974. Na deze bijzondere sfeervolle stad gaat de reis naar een volgende opmerkelijke stad: Krakau. Krakau was in het jaar 2000 één van de culturele hoofdsteden van Europa en is één van de weinige Poolse steden die vrijwel ongeschonden uit de oorlog is gekomen. Tijdens een stadstour ontdekt u de pure kracht en magie van deze bijzondere stad. Krakau is als het ware één groot openluchtmuseum, maar wel een museum met heel veel leven. Ook een bezoek aan de meest bekende attractie rondom Krakau mag niet ontbreken: de zoutmijn van Wieliczka. Een rondleiding brengt u naar 65 meter diepte met een ondergronds meer, een kapel, kathedraal en postkantoor. Elk onderdeel is compleet uit zout gehouwen. Het einde van de reis is in zicht, maar voordat we huiswaarts keren mag een bezoek aan Wroclaw niet ontbreken. Een prachtige Poolse stad die beschikt over een historisch marktplein met zijn fraaie stadhuis. Eén ding is duidelijk na deze rondreis, waar we ook komen, overal zien we dat Polen niet verloren is, want Polen leeft!

Kenmerken van de reis

 • Leer alles over de unieke geschiedenis van Polen
 • Unieke kennismaking, met veel boeiende achtergrond informatie over Polen
 • Onder professionele begeleiding van Oost-Europa deskundige Marie-Thérèse ter Haar
 • Comfortabele hotels die veelal dicht bij de stadscentra liggen
 • We overnachten de eerste nacht al in een hotel nabij het centrum van Poznan
 • Bezoek aan; Poznan, Kasteel Malbork, Mazurisch merenplateau, Warschau, Krakau en Wroclaw
 • Bekijk het Kasteel Malbork; de grootste bakstenen vesting ter wereld!
 • Inclusief een rondleiding o.l.v. professionele lokale gids in de steden Gdansk, Warschau, Krakau en Wroclaw
 • U heeft de mogelijkheid om een bezoek aan het zeer indrukwekkende Auschwitz en de zoutmijnen van Wieliczka voordelig bij te boeken
 • Op alle data reist u in een kleine groep van maximaal 34 personen
 • U krijgt twee kopjes koffie/thee bij vertrek uit Didam
 • Iedere dag is het ontbijt én diner inbegrepen
 • Inclusief toeristenbelasting, ter plaatse hoeft u hier niet meer aan te denken
 • Inclusief een goed 3-gangen afscheidsdiner in Didam
 • Van elke gereden kilometer tijdens deze reis wordt de CO2-uitstoot gecompenseerd

Hoogtepunten

 • Hanzestad Gdansk
 • Kasteel Malbork
 • Hoofdstad Warschau
 • Indrukwekkend Auschwitz (optioneel)
 • Zoutmijn van Wieliczka
 • Cultuurstad Krakau
 • Wroclaw

Dag 1: Naar Polen

Na het kopje koffie in Didam rijden we door Duitsland naar de grens met Polen. We verblijven één nacht in Rzepin in Polen

Dag 2: Poznan & Malbork

Na het ontbijt heeft u de mogelijkheid om een kort bezoek aan het centrum van Poznan te brengen. In de loop van de ochtend rijden we naar kasteel Malbork. Dit UNESCO geregistreerde kasteel is één van de grootste middeleeuwse forten in Europa. Dit kasteel was van de 13e tot de 15e eeuw de standplaats van de Germaanse grootmeester en de hoofdstad van de Germaanse Kruisridderorde. Tegenwoordig is dit indrukwekkende kasteel één van de trekpleisters van Malbork. Diner en overnachting in de omgeving van Gdańsk.

Dag 3: Gdańsk

In de ochtend brengen we een bezoek aan de stad Gdańsk, ooit één van de rijkste steden van Europa. Nederland deed veel zaken met deze Hanzestad waardoor veel Nederlandse invloeden terug te vinden zijn. De bezienswaardige Groene Poort is door een Nederlander ontworpen en geheel gebouwd van Hollandse bakstenen. Ook de Koninklijke route, waarlangs in de middeleeuwen de vorsten via deze route de stad binnenkwamen, mag niet ontbreken. Hier vindt u de mooiste bezienswaardigheden. We lopen door het sfeervolle Mariastraatje en bezoeken de Mariakerk, één van de grootste kerken van Europa. De stadsbezichtiging eindigt na een bezoek aan een ambergalerie waar te zien is hoe de stenen uit de prehistorie worden verwerkt tot sieraden.
Vanmiddag heeft u de tijd om Gdańsk zelf te verkennen.

Dag 4: Van Gdańsk naar de Mazuren

Na het ontbijt rijden we via een prachtige route naar het Mazurisch merengebied. We maken een stop in de stad Olsztyn. Waar na de Tweede Wereldoorlog vele Duitsers gevlucht zijn voor het Rode Leger. We verblijven één nacht in het Mazurisch Merengebied.

Dag 5: Mazurengebied

We beginnen onze dag met een bezoek aan Swieta Lipka, een bekend pelgrimsoord en het meest bekende barokke heiligdom in Polen. Het complex is gebouwd door de Jezuïeten in de 17e eeuw. De frescoschilderingen vullen het gehele plafond en het barokke orgel uit 1721 is prachtig versierd met heiligen en engelen, die in beweging kunnen worden gezet tijdens een concert. Aansluitend bezoeken we de Wolvenschans, een groot militair bunkercomplex dat diende als hoofdkwartier van Hitler, het Duitse leger en de 'Luftwaffe'.

Dag 6: Warschau

Vanochtend bezoeken we de hoofdstad van Polen, Warschau. Onder leiding van een gids maken we een stadstour per bus langs de belangrijkste monumenten. Vervolgens wandelen we via de Koninklijke Route naar het oude stadscentrum en komen langs de mooiste plekjes, inclusief St. Janskathedraal en het Koninklijk paleis aan het Slotplein. Het paleis werd compleet verwoest door de Duitse troepen na de Opstand in Warschau in 1944, maar volledig gereconstrueerd in 1974. Het paleis was ooit de officiële residentie van de Poolse koningen. Wij beëindigen onze wandeling bij de Rynek, de oude stadsmarkt met de kleurrijke Patriciërshuizen. De middag kunt u vrij besteden en bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het Historisch museum.

Dag 7: Van Warschau naar Krakau, Jasna Góra Klooster

Na het ontbijt vertrekken we richting Krakau. Onderweg bezoeken we het Jasna Góra-klooster in Czestochowa. We vervolgen onze weg voor drie overnachtingen in Krakau.

Dag 8: Ochtend Krakau, middag Auschwitz (optioneel)

We gaan op ontdekking door Krakau. Tijdens deze tour ontdekt u de pracht en magie van Krakau, eigenlijk één groot openluchtmuseum. Tijdens een wandeling over de Koningsroute zien we de meeste highlights. U zult zich verwonderen over het Marktplein (de grootste in zijn soort van Europa) met de Lakenhal, de Mariakerk en de raadhuistoren. De rest van de dag heeft u vrije tijd in Krakau, tenzij u meegaat naar Auschwitz. Sinds 1979 staat het Auschwitz-Birkenau kamp op de UNESCO werelderfgoedlijst. Vandaag de dag is het een museum over de Holocaust en een monument voor de slachtoffers van het nazi-regime (optioneel, kosten € 25,- p.p. bij boeking doorgeven).

LET OP:
Sinds 2 januari 2020 heeft het staatsmuseum Auschwitz-Birkenau haar beleid voor het reserveren van entree tickets aangescherpt. Vanwege de wijzigingen in het beleid is het voor Oad niet meer mogelijk om direct na boeking de entree tickets te garanderen. Indien u het museum wilt bezoeken raden wij u aan deze bij boeking op te geven. Wij zullen de entree tickets dan direct aanvragen. Nadat de tickets zijn aangevraagd laten we u zo spoedig mogelijk weten of de tickets daadwerkelijk zijn bevestigd

Dag 9: Wieliczka, vrije middag in Krakau

De wereldberoemde zoutmijnen van Wieliczka staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Werkelijk alles is hier uit zout gehouwen: de St. Kinga’s kapel, beelden, kroonluchters en nog veel meer (optioneel, ca. € 35,- p.p., bij boeking opgeven). Een uniek tafereel! De middag heeft u ter vrije besteding in Krakau.

Dag 10: Van Krakau naar Wroclaw

We verlaten Krakau en gaan naar de volgende prachtige Poolse Hanzestad: Wroclaw. Hier kruisten twee historisch belangrijke routes; de barnsteenroute en de trans-Europese handelsroute Via Regia, die van het Spaanse Santiago de Compostella naar Kiev dan wel Moskou leidde. Dat het op een kruispunt ligt, blijkt wel uit de verschillende volkeren die hier hebben gewoond: Sileziërs, Slavische volken, Duitsers, Joden en zelfs Mongolen. We maken een stadswandeling door deze stad en zien onder meer het Raadhuis en een aantal gotische kerken. We verblijven één nacht in Wroclaw.

Dag 11: Naar omgeving Chemnitz

Na het ontbijt genieten we nog even van het fantastische Wroclaw. Daarna gaan we op weg naar ons overnachtingsadres in de omgeving van Chemnitz.

Dag 12: Naar huis

Via de Duitse autosnelwegen gaan we terug naar Nederland. In Didam staat er nog een afscheidsdiner voor u klaar.

Vertrekdatum: zaterdag 15 juni 2024

Prijs: € 1999,- (2-persoonskamer, prijs per persoon)
Toeslag  1-persoonskamer: € 440,-

Vertrekdatum: zaterdag 31 augustus 2024

Prijs: € 1699,- (2-persoonskamer, prijs per persoon)
Toeslag 1-persoonskamer: € 440,-

Inclusief

 • reis per Comfort Class bus
 • onder begeleiding van Eurazië Instituut oprichter èn Oost-Europa deskundige Marie-Thérèse ter Haar
 • 1 kopje koffie/thee met stroopwafel bij vertrek uit Didam
 • halfpension (ontbijt en diner) vanaf diner eerste dag t/m ontbijt laatste dag
 • stadswandeling o.l.v. professionele lokale gids in Gdansk, Warschau, Krakau en Wroclaw
 • driegangen-afscheidsdiner
 • genoemde excursies
 • toeristenbelasting
 • CO2-compensatie
 • servicelijn naar Didam

Exclusief

 • entreegelden, ca. € 85,- p.p.
 • Bij te boeken: Oad Taxi Service, annuleringsverzekering, reisverzekering, optionele excursies ter plaatse

Extra informatie

Voor onze rondreizen is een goede basisconditie en een goede mobiliteit noodzakelijk. U kunt gemakkelijk afstanden lopen en hebt geen moeite met traplopen. Bovendien kunt u zelfstandig in en uit de bus, trein, boot e.d. stappen.
Onze rondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- en rollatorgebruikers.

Omdat uw veiligheid bij ons voorop staat, worden de covid-19 protocollen voor het verantwoord reizen regelmatig aangepast. Hierdoor is het uitvoeren van reizen en eventuele wijzigingen in het programma en/of accommodatie onder voorbehoud. Mocht dit voor u van toepassing zijn, dan wordt u op tijd door ons geïnformeerd. Klik hier voor meer informatie over het coronavirus en reizen.

Minimum aantal deelnemers

Voor alle groepsreizen geldt een minimum aantal deelnemers. Het minimum aantal deelnemers bedraagt 25. Met minder kan de reis helaas niet worden uitgevoerd. Mocht dit gebeuren dan wordt u altijd een alternatief aangeboden. In voorkomende gevallen ontvangt u hiervan tijdig bericht. Afhankelijk van uw reisduur is dit:

 • Reisduur t/m 8 dagen uiterlijk 8 dagen voor vertrek.
 • Reisduur vanaf 9 dagen en langer uiterlijk 14 dagen voor vertrek.

De aanvangsdatum van uw groepsreis geldt altijd als uitgangspunt.

Reacties zijn gesloten.