Reis: Oezbekistan en Kirgistan: Langs de legendarische zijderoute (12-daagse vliegrondreis)

Marco Polo was al erg onder de indruk van de prachtige steden langs de legendarische zijderoute. Terwijl we in zijn voetsporen treden en langs oude steden en adembenemende natuurlandschappen reizen waant u zich volledig in de wereld van duizend-en-een-nacht. Het unieke aan deze reis is dat het culturele en Islamitische Oezbekistan gecombineerd wordt met het prachtige ongerepte natuurschoon van Kirgistan.

U bezoekt onder meer: Tasjkent – Boechara – Samarkand – Bisjkek – Son Kul-meer – Bisjkek


De wereld van 1001-Nacht

Marco Polo was al erg onder de indruk van de prachtige steden aan de oude karavaanroute. Vele Oezbeekse steden waren ooit van Iraanse oorsprong. Tijdens deze reis ziet u talloze moskeeën, madrassa’s (mohammedaanse hogescholen) en oude steden die een waar openluchtmuseum zijn. Samarkand, Boechara, Tasjkent; deze oosterse droomwereld van majolica’s, marmer, fresco’s, stenen en houtsnijwerk, sultans en haremdames is zeker de moeite waard om te leren kennen. Deze streek kent een rijke geschiedenis. Dit Centraal-Aziatische gebied werd beurtelings overrompeld door de Arabieren in 712, door de Mongolen in 1221, door Tamerlan op het einde van de 14de eeuw en later door de Oezbeken.

Adembenemende natuur

Het unieke van deze reis is dat het culturele Islamitische Oezbekistan is gecombineerd met de prachtige natuurschoon van Kirgistan. Sommige van de hoogste bergen ter wereld bevinden zich hier. U ervaart de rust en de stilte van de nomadenstammen. Een nacht slaapt u zelfs in een joert (Kirgizische nomadentent). De adembenemende natuur, de nomadencultuur met paarden en schapen en de zeer vriendelijke Kirgiezen maken dat de Rusland Academie deze unieke combinatie van cultuur en natuur heeft opgezet.

Highlights

 • Oezbeekse bazaar
 • Reginstanplein in Boechara
 • Stadsexcursie Samarkand
 • Gour-Emir ('Graf van de Emir') in Samarkand
 • Bibi-Khanym-moskee in Samarkand
 • Barak-Khana-madrassa in Tasjkent
 • Kirgizische maaltijd bij de nomaden
 • Overnachting in een traditionele joert
 • Stadstour Bisjkek

Dag 1: Heenreis van Amsterdam naar Tasjkent

Vlucht van Amsterdam naar Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan.

Dag 2: Tasjkent, ca. 20 km (Oezbekistan)

In de vroege ochtend komt u aan in Tasjkent. We worden naar ons hotel gebracht waar u kunt bijkomen van de reis. De dag is ter vrije besteding en u waant zich meteen in Oriëntaalse sferen.

Dag 3: Tasjkent -  Boechara (Oezbekistan), ca. 600 km per trein

Vanochtend vertrekken we per trein van Tasjkent naar UNESCO Werelderfgoedstad Boechara en onderweg zien we het Centraal-Aziatische leven aan ons voorbij trekken. In de trein ontmoeten we Oezbeken en kijken we uit over uitgestrekte katoenvelden, die voor een belangrijk exportproduct van Oezbekistan zorgen. Halverwege de treinreis rijden we het district van Boechara binnen. In de jaren '70 is hier een natuurpark ingericht ter bescherming van de fauna en flora, waaronder het damhert van Boechara, de fazant van Amou Daria, de woestijnkat, de jakhals, de antilope, de wolf en de grijze varaan. De plantenwereld heeft zich ook aangepast aan de harde omstandigheden: de saxoul is een boom kan groeien in een zouthoudende bodem. Het hout van deze boom is zo compact dat het niet drijft. Met een beetje geluk krijgen we nog herders te zien die gezeten op de rug van een kameel op hun dieren passen. De kameel is al gedurende eeuwen het transportmiddel bij uitstek langs de Zijderoute. Na aankomst maken we een korte stadswandeling en wanen we ons direct in de wereld van duizend-en-een-nacht. We zien onder andere de Ulugbek-madrassa, de oudste theologische hogeschool van Centraal-Azië en de Khan Abdalaziz-madrassa met haar mooie majolica’s opgetrokken in opdracht van een vorst die interesse toonde voor de mystieke poëzie. Vanavond kunt u optioneel een folklore avond bijwonen (optioneel, ca. € 16,- p.p.). We verblijven één nacht in Boechara.

Dag 4: Boechara & Samarkand (Oezbekistan)

Deze ochtend gaan we het sprookjesachtig Boechara ontdekken. Ofschoon het ontstaan van Boechara nog verder in de tijd teruggaat - deze is verbonden aan het lot van het Sogdiaanse koninkrijk, veroverd door Alexander de Grote - is de huidige naam ontleend aan een klooster (vikhara in het Sanskriet) dat aan de 9e-eeuwse Zijderoute lag. Boechara fungeert op beslissende historische momenten steeds als een religieuze haard en toevluchtsoord voor vervolgden.

We wandelen naar het Registanplein, gedomineerd door de Ark, versterkte residentie van de emirs tot 1920. De Kalianminaret (Grote Minaret) beheerst met haar 47 m het Poï-Kaliancomplex (Voet van de Grote) en is via een kleine brug verbonden met de Kalianmoskee (Grote Moskee). Deze minaret diende niet enkel om de gelovigen tot het gebed op te roepen, maar was tevens een baken voor karavanen die door de woestijn trokken. Aan de andere kant van het plein bevindt zich de Mir-i-Arab-madrassa, een mooi voorbeeld van de bouwstijl onder de Cheibaniden (16de eeuw).

We zien de eigenaardige Tchor Minar, met - zoals de naam aangeeft - “vier minaretten”, vroeger een toegangspoort tot een madrassa. Rond de mooie waterpartij van Liab-i-Khaouz (“oever van het bassin”) is de ziel van pre-Sovjet Centraal-Azië nog tastbaar aanwezig. Het is aangenaam hier een ogenblik in een theehuis te vertoeven ... In 1620 werd hier een U-vormig complex gebouwd, dat de inspiratie vormde voor het Registan in Samarkand.

Rond de middag vertrekken we naar Samarkand. Hier verblijven we twee nachten.

Dag 5: Samarkand, 'het Rome van het oosten' (Oezbekistan)

Na het ontbijt ontdekken we UNESCO Werelderfgoedstad Samarkand met het magische Registanplein dat het hart van de stad vormt. Samarkand, een boeiende stad met vele bijnamen, zoals 'de parel van de islam' en 'het Rome van het Oosten' schitterde gedurende 25 eeuwen. Het bood als Sogdiaans koninkrijk gedurende meer dan drie jaar weerstand aan de aanvallen van Alexander de Grote. Onder de Seluciden was Samarkand door de handelaars alom vertegenwoordigd op de Zijderoute, van Byzantium tot in China. Na de wreedaardige aanval door de Arabieren in 712 herwint de stad haar volle glorie onder de Samaniden (9de-10de eeuw), om opnieuw in rook op te gaan onder de aanvallen van Genghis Khan in 1220. Eens temeer zou de stad herrijzen uit de as van zijn voorstad. De stad waarmee we vandaag kennis maken, is vooral de stad van Tamerlan, Timour Leng (de 'kreupele van ijzer'), die er de hoofdstad van de wereld van wilde maken, en de stad van zijn kleinzoon Oulougbek, die haar promoveerde tot zetel der wetenschappen.

We zien het Registan plein en het Gour-Emir mausoleum ('Graf van de Emir'), dat Tamerlan had voorbestemd als mausoleum voor zijn geliefde kleinzoon Moukhammed-Sultan. Toen Tamerlan, 'de gesel Gods', de man van de 100.000 schedels in Bagdad, in 1405 stierf, werd zijn lichaam opgebaard in een graf van donkergroen nefriet. Het evenwicht tussen kracht en verfijning wordt nog geaccentueerd door de twee mausolea die de Gour-Emir aan beide zijden flankeren.We bezoeken Bibi-Khanym-moskee, waarmee Timoer Lenk alle monumenten die hij ooit had gezien wilde overschaduwen. In de middag bezoeken we de Shah-i-Zinda begraafplaats, de eeuwenoude Ulugh Beg Observatory en het Hodja Daniyar Mausoleum.

Dag 6: Samarkand & Tasjkent (Oezbekistan)

De ochtend is ter vrije besteding in deze bijzondere stad. Bezoek bijvoorbeeld de Siyaab Bazaar. In de middag rijden we door de Steppe van de Honger terug naar Tasjkent waar we in de avond aankomen en overnachten.

Dag 7: Tasjkent – avondvlucht naar Bisjkek (Kirgistan)

Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan, fungeerde eeuwen als centrum van handel en nijverheid, op het kruispunt van karavaanroutes. In de 18de eeuw telde Tasjkent 18 karavanserais en ongeveer 5.000 winkeltjes. De monumenten van de oude stad getuigen van dit grootse verleden: de madrassa Barak-Khana, het mausoleum van Kaffab Chachi, opgericht in de 16de eeuw ter ere van een in 976 overleden theoloog, en de madrassa madrassa Koukeldach, eveneens uit de 16e eeuw. Deze laatste madrassa werd gebruikt om overspelige echtgenotes vanaf te gooien. De turkooizen koepels van de gigantische hammam (Turks bad) getuigen van de levendige traditie van deze oude oosterse instelling. Afhankelijk van de vluchttijden heeft u vanmiddag nog tijd om de Bazaar van Isk-juva te bezoeken. In de loop van de middag vliegen we naar Bisjkek, de hoofdstad van Kirgistan. Één overnachting in Bisjkek.

Dag 8: Bisjkek

Na het ontbijt in het hotel bezoeken we de kleurrijke Osh-bazaar, een van de grootste markten in Bisjkek. Hier krijgt u een geweldige inkijk in het lokale leven en de cultuur. Rond de middag rijden we naar de Burana Tower aan de Zijderoute. We verblijven één nacht in Kochara.

Dag 9: Son-Kul of Issy-Kul

Na het ontbijt in vertrekken we naar het Son Kul-meer. Om het meer te bereiken stappen we in minibusjes en rijden we via hoge bergpassen naar een schitterend bergplateau op 3016 meter hoogte. Na aankomst genieten we van een traditionele maaltijd. Kirgistan is nog nauwelijks ontdekt door toeristen en dat is voor ons fijn ook al zou je de vriendelijke mensen in Kirgistan meer bezoekers gunnen. We verblijven vannacht in een Joertkamp. Zeer bijzonder zijn de stilte, de rust en de mystieke levenswijze van de Kirgizische nomaden. Kirgistan is een unieke belevenis. Bij een heldere nacht geniet u van een adembenemende sterrenhemel.

Dag 10: Moinok-Canyon & Boom Gorge (Kirgistan)

We ontwaken op het dak van de aarde in onze joert en zullen genieten van een Kirgizisch ontbijt. We maken een eenvoudige wandeling van ca. een uur door de Kok-Moinok Canyon. Onderweg geniet u van de bijzondere natuur en schitterende uitzichten. Daarna rijden we terug naar Bisjkek, waar we overnachten.

Dag 11: Bisjkek (Kirgistan)

We verkennen vandaag de hoofdstad van Kirgistan, Bisjkek. Na het ontbijt beginnen we de stadsexcursie. We zien het Overwinningsplein, het Staatsmuseum, de Beeldengalerij, het Ala Too Plein en ervaren de gezellige Kirgizische restaurantjes en terrasjes. In de middag is er tijd om de hoofdstad op eigen gelegenheid te verkennen en bijvoorbeeld een van de vele kleurrijke markten of mooie parken bezoeken. Bovenal is het meest opvallende van deze Kirgiezen dat ze zo ontzettend vriendelijk en aardig zijn. Waar je maar bent, in de stad of in de bergen, u zult versteld staan hoeveel openheid en warmte deze mensen met zich meedragen. tijd. Optioneel kunt u mee naar een typische kirgizische Folklore show, ca USD 90,- p.p.).

Dag 12: Terugvlucht naar Nederland

Helaas komt er vandaag een einde aan deze geweldige reis langs de legendarische Zijderoute. Tijdens uw vlucht terug naar Amsterdam kunt u heerlijk nagenieten van alle bijzondere indrukken die u heeft opgedaan

BEK hotel ***

 • Ligging
  Hotel BEK ligt op slechts 20 minuten lopen van het nationale park Oezbekistan op korte afstand van de luchthaven.
 • Faciliteiten
  Receptie / lounge / bar / restaurant / terras / wifi (gratis)
 • Kamer
  uw kamer is voorzien van een tv, telefoon, airconditioning, koelkastje, gratis wifi en een badkamer met bad of douche, föhn en toilet.
 • Extra informatie
  Ontbijftbuffet / 3-gangen keuzemenu of buffet

Rizo Boutique hotel ***

 • Ligging
  Rizo Boutique Hotel is een authenthiek hotel in Boechar met een gezellige binnenplaats.
 • Faciliteiten
  Receptie / lounge / bar / restaurant / terras / spellenkamer / wifi (gratis)
 • Kamer
  Uw kamer is voorzien van een tv, telefoon, airconditioning, koelkastje, gratis wifi en een badkamer met bad of douche, föhn en toilet.
 • Extra informatie
  Ontbijftbuffet / 3-gangen keuzemenu of buffet

Zilol Baxt hotel ***

 • Ligging
  Zilol Baxt Hotel ligt in Samarkand, op 1,2 km van de botanische tuin. Populaire bezienswaardigheden in de buurt van het hotel zijn het Tijgerspark, het Marco Polo-plein en het Afrasiab-plein.
 • Faciliteiten
  Receptie / bar / restaurant / terras / wifi (gratis)
 • Kamer
  Uw kamer is voorzien van een tv, telefoon, airconditioning, koelkastje, gratis wifi en een badkamer met bad of douche, föhn en toilet.
 • Extra informatie
  Ontbijftbuffet / 3-gangen keuzemenu of buffet

Bridges hotel ****

 • Ligging
  Hotel Bridges Bishkek ligt in Bishkek, op 3,7 km van Bishkek.
 • Faciliteiten
  Receptie / bar / restaurant / terras / lift / wifi (gratis) / wellness (tegen betaling)
 • Kamer
  Uw kamer is voorzien van een tv, airconditioning, gratis wifi en een badkamer met bad of douche, föhn en toilet.
 • Extra informatie
  Ontbijftbuffet / 3-gangen keuzemenu of buffet

Nomad Lodge hotel ***

 • Ligging
  Nomad Lodge Hotel is een nieuw hotel in Kochara. Het hotel is gelegen in het centrum van Kochara.
 • Faciliteiten
  Receptie / bar / restaurant / souvenirshop / wifi (gratis)
 • Kamer
  Uw kamer is voorzien van een tv, airconditioning, gratis wifi en een badkamer met bad of douche, föhn en toilet.
 • Extra informatie
  Ontbijftbuffet / 3-gangen keuzemenu of buffet

Vertrekdatum: vrijdag 2 juni 2023

Prijs: € 3089,- (2-persoonskamer, prijs per persoon)
Prijs 1-persoonskamer: € 3389,-

Vertrekdatum: vrijdag 8 september 2023

Prijs: € 3089,- (2-persoonskamer, prijs per persoon)
Prijs 1-persoonskamer: € 3389,-

Inclusief

 • vlucht met overstap Amsterdam-Tashkent en Bishkek-Amsterdam per Turkish Airlines
 • vlucht Tashkent-Bishkek per Uzbekistan Airways of Air Astana
 • rondreis volgens programma per comfortabele touringcar met airco (m.u.v dag 9 en 10 naar Son-Kul)
 • halfpension (ontbijt en diner) vanaf ontbijt tweede dag t/m ontbijt laatste dag
 • lunches dag 9 en 10
 • professionele Nederlandssprekende begeleiding
 • lokale Engelssprekende gidsen
 • verblijf in een traditionele Joert in Son-Kul of Issyk-Kul
 • traditionele lunch bij Kirgizische familie
 • trein Tashkent - Boechara
 • entreegelden t.w.v. ca. € 100,-
 • 2 flesjes water per dag in Oezbekistan
 • genoemde excursies
 • luchthavenbelastingen
 • bagage tijdens de vluchten: maximaal 30kg p.p.

Exclusief

 • visum Oezbekistan en Kirgistan, meer informatie vindt u bij uw reisbescheiden
 • Bij te boeken: optionele excursies

Programma, data en bedrag toeristenbelasting onder voorbehoud.

Samenwerking

De Rusland & Oost-Europa Academie werkt voor de administratieve en technische uitvoering van deze reis samen met Oad.

Extra info

Basis conditie & mobiliteit tijdens rondreizen. Voor onze rondreizen is een goede basisconditie en een goede mobiliteit noodzakelijk. U kunt gemakkelijk afstanden lopen en hebt geen moeite met traplopen. Bovendien kunt u zelfstandig in en uit het vliegtuig, de bus, trein, boot e.d. stappen. Onze rondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- en rollatorgebruikers.

Omdat uw veiligheid bij ons voorop staat, worden de covid-19 protocollen voor het verantwoord reizen regelmatig aangepast. Hierdoor is het uitvoeren van reizen en eventuele wijzigingen in het programma en/of accommodatie onder voorbehoud. Mocht dit voor u van toepassing zijn, dan wordt u op tijd door ons geïnformeerd. Klik hier voor meer informatie over het coronavirus en reizen.

Minimum aantal deelnemers

Voor alle groepsreizen per vliegtuig geldt een minimum aantal deelnemers van 18 personen. Met minder deelnemers kan de reis helaas niet worden uitgevoerd.

Mocht dit gebeuren dan wordt u altijd een alternatief aangeboden en ontvangt u tijdig bericht. Afhankelijk van uw reisduur is dit:

 • Reisduur t/m 6 dagen: uiterlijk 8 dagen voor vertrek;
 • Reisduur van 7 t/m 10 dagen: uiterlijk 14 dagen voor vertrek;
 • Reisduur vanaf 11 dagen: uiterlijk 21 dagen voor vertrek.De aanvangsdatum van uw groepsreis geldt altijd als uitgangspunt.

Reacties zijn gesloten.