Reis: Klassiek Rusland (10-daagse vliegrondreis)

10-daagse vlieg-busreis Klassiek Rusland, onder leiding van Rusland&Oosteuropa deskundige Marie-Thérèse ter Haar.


We blijven ernaar streven om een brug te slaan tussen Oost en west.

Om in contact te blijven met de Russische bevolking en hun cultuur hebben we besloten om dit jaar weer naar Rusland te gaan. Tijdens de reis geven we u veel gelegenheid om met de Russen te praten of om met eigen ogen te kunnen zien hoe zij leven. Omdat er geen rechtstreekse vluchten meer op Rusland zijn, zullen we via Istanboel vliegen. Het bijzondere van deze reis is dat u meer ziet dan de prachtige steden Moskou en Sint Petersburg maar ook het Russische platteland, de rivier de Wolga, het in de bossen verscholen Orthodoxe Iverski-klooster en de oudste stadjes Tver en Novgorod. Deze laatste stad was de oorsprong van het Kiev-Rus Rijk, een gegeven dat duidelijkheid verschaft over de huidige problematiek tussen Oekraine en Rusland. Een andere bijzonderheid van deze reis is dat Marie-Thérèse ter Haar deze reis persoonlijk begeleidt en veel achtergrondverhalen kan vertellen in de touringcar. Terwijl we over het weidse land rijden hoort u over de Russische geschiedenis, cultuur en het maatschappelijk leven. Of Marie-Therese vertelt over het leven van de componist Tsjaikovski voordat we bij zijn landhuis zijn gearriveerd, of zij laat u de kolchoze zien op het platteland, een erfenis uit de communistische tijd. Boven alles staat de vraag centraal: hoe gaat het nu met de Russen? We hopen dat u meegaat op deze prachtige en unieke reis.

Het volledige programma is hier te downloaden als PDF


St.Petersburg - Novgorod – Russisch platteland - Moskou

Maak kennis met de boeiende geschiedenis van Rusland door een bezoek aan drie van Ruslands mooiste en boeiendste steden: Moskou, Novgorod en Sint-Petersburg. Ontdek de fascinerende mengeling van bouwstijlen ontstaan onder invloed van de tsaren, de Russisch-orthodoxe Kerk en het communistische regime. Maar bewonder ook van de hedendaagse architectuur. Marie Thérèse ter Haar zal er alles over vertellen, wandelend en rijdend door de steden en reizend van stad naar stad.

Sint-Petersburg

We beginnen onze reis in Sint-Petersburg. Daar zult u onder andere de prachtige Petrus en Paulusvesting bezoeken en de wereldberoemde Hermitage, waar u overrompeld zult worden door de enorme hoeveelheid schitterende kunst. Maak ook gebruik van de gelegenheid om een mis bij te wonen in een Russisch-Orthodoxe kerk; een ware Ruslandervaring.

Novgorod

Van St. Petersburg reizen we per bus naar Novgorod, de oudste en misschien wel mooiste stad van het land. Novgorod dankt haar rijkdom aan de Hanzetijd, toen Novgorod als handelsstad een belangrijke plek innam.

Moskou

'Nee, noch het Kremlin, noch zijn sterke muren, noch de donkere gangen, noch zijn weelderige paleizen laten zich beschrijven ... Men moet alles zelf gaan zien.'
Mikhail Lermontov (1814-1841), Russisch dichter

 • Petrus en Paulusvesting in Sint-Petersburg
 • Hermitage Museum in Sint-Petersburg
 • Stadswandeling Novgorod
 • Het leven van de gewone Russen
 • Iverski klooster en Russisch platteland
 • Kremlin van Moskou
 • Rode Plein met Basiliuskathedraal en winkelparadijs Goem in Moskou
 • Nieuwe Maagdenkloosterbegraafplaats in Moskou
 • Tretyakov Museum (Repin- originele schilderijen)

Dag 1: Van Amsterdam naar Istanboel en Sint-Petersburg

Vlucht van Amsterdam naar Istanboel. Overstappen naar St.Petersburg

Houdt U rekening met een strenge controle met bestemming Rusland. Dit oponthoud is voor ons allen bekend vanwege de huidige situatie. Anderzijds heeft het ook iets bijzonders om juist in deze tijd over de grens te gaan. Marie-Thérèse ter Haar verwelkomt u op het vliegveld van St.Petersburg. We rijden per luxe touringcar van het vliegveld naar het hotel, waar we drie nachten verblijven

Dag 2: Stadstour Sint-Petersburg, de trots van Peter de Grote

Na het ontbijt zullen we eerst onze euro’s gaan omwisselen in roebels. Vervolgens gaan we beginnen aan de stadsrondrit en zien de Nevski Prospekt, het Winterpaleis, de Kazankathedraal, de Bloedkerk, de rivier de Neva en de Petrus en Paulusvesting. Het een na het andere prachtige gebouw trekt aan u voorbij. Bij de meeste monumenten kunt u foto's maken en vertelt Marie-Thérèse over de achtergronden.

U kunt gaan lunchen op de Nevski Prospekt of in het Russisch Museum waar de beroemde schilderijen van Repin hangen. ’s Avonds is er gelegenheid om een concert bij te wonen in het de Sjostakovitsj Hal of in het Mariinskitheater. Een ware ervaring om tussen Russische gezinnen te zitten. Marie-Therese zal u adviseren of helpen om bij de kassa van het theater te komen (online zelf bestellen is helaas niet meer mogelijk vanuit Nederland. Alleen contant betalen aan de kassa voor theater-tickets. Geen garantie!)

 • Ontbijt in ons hotel in Sint-Petersburg
 • Bustour langs diverse highlights met veel stops onderweg
 • Nevski Prospekt en rijden langs de Petrus en Paulus vesting
 • Achtergrondverhalen in de bus: Van Peter de Grote en zijn venster op het Westen tot en met het gewone leven in het huidige Rusland
 • Diner en overnachting in ons hotel in Sint-Petersburg

Dag 3: Sint-Petersburg: Hermitage

In de ochtend brengen we een bezoek aan de Hermitage, het voormalige winterpaleis van de tsaren. Niet alleen het zeer grote aantal meesterwerken dat er tentoongesteld wordt maar ook de hele entourage, is overrompelend. De troon van Peter de Gtote, de zalen van Catharina de Tweede of de zalen waar onze belangrijkste schilderijen van Rembrandt hangen. Liefhebbers die na de vaste excursie hier nog langer willen blijven, hebben de mogelijkheid daartoe. In de namiddag en avond bent u vrij. Een aanrader is zeker om een Russisch orthodoxe lithurgie bij te wonen in de Kazankathedraal of het Aleksander Nevski klooster.

 • Ontbijt in ons hotel in Sint-Petersburg
 • Rondleiding Hermitage Museum 
 • Op eigen gelegenheid bezoek aan Orthodoxe kerkdienst in de Kazankathedraal of het Aleksander Nevski klooster
 • Overnachting in ons hotel in Sint-Petersburg

Dag 4: Sint Petersburg, Tsarendorp en in de middag door naar Novgorod.

Alvorens we St.Petersburg verlaten zullen we het monument van het beleg van Leningrad bezoeken. In de Tweede Wereldoorlog kwamen alleen al in deze stad meer dan een miljoen mensen om het leven.

Tevens zullen we nog een bezoek brengen aan het Tsarendorp, waar het hemelsblauwe paleis van Catharina de Grote en de paleizen van Alexander I en Nicolaas II, de laatste tsaar van Rusland bij elkaar liggen. Marie-Therese leidt u door de tuinen en u kunt de tientallen paleizen fotograferen (goed ter been zijn).

Na de lunch beginnen we aan de reis over het weidse platteland. We rijden door Ruslands prachtige natuur. Bossen, elanden, rust en enkele dorpjes trekken aan ons voorbij. De stilte van het hoge Noorden laat ons de afstanden beseffen van het immense grote Russische rijk. In de bus hoort u achtergrondverhalen over overeenkomsten en verschillen tussen Russen en West Europeanen. Grote namen als Tsjechov, Repin of Rachmaninov en anderen passeren de revue.

In de vroege avond komen we aan in het prachtige Novgorod. In deze oudste Hanzestad, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat wacht ons het diner.

 • Ontbijt in ons hotel in St.Petersburg
 • Bezoek aan het monument van het beleg van Leningrad
 • Bezoek aan Tsarendorp
 • Reis per luxe touringcar naar Novgorod
 • Achtergrondverhalen in de bus
 • Diner en overnachting in ons hotel in Novgorod

Dag 5: Novgorod stadsexcursie. Het Russische platteland en het orthodoxe kloosterleven in het Iverski-monastyr

Na ons ontbijt beginnen we met de stadsexcursie door het oude centrum van Novgorod. Deze oudste stad van het Kiev-Rus Rijk wordt officieel genoemd Veliki Novgorod (Heer Novgorod). De Sophiakathedraal en het Millennium monument zijn zeker het bekijken waard. De gunstige ligging aan de handelsroute naar Europa zorgde er niet alleen voor dat Novgorod blootstond aan westerse invloeden, maar ook dat het als rijke Hanzestad een belangrijk zakelijk, politiek en cultureel centrum werd. Het was een uitstekende voedingsbodem voor grote kunstenaars op allerlei gebied.

 

U kunt lunchen in het Kremlin van Novgorod. We vervolgen onze reis over het weidse, stille land richting Tver. Onderweg trekken uitgestrekte bossen en talloze datsja’s (typisch Russische buitenhuisjes) aan ons voorbij. Diep verscholen in de bossen en de moerassen ligt het, onlangs volledig gerestaureerde Iverskiklooster in Valdai. Alleen al dit spiritueel-religieuze klooster maakt de busrit op deze reis de moeite waard.

We rijden verder en zien tevens de erfenis van de voormalige kolchozendorpen uit de communistische tijd. Langs de weg staan bovendien veel indrukwekkende monumenten voor de miljoenen Russen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuveld zijn. In de avond komen we aan in de mooie stad Tver. Aanrader voor iedereen om vlak bij ons hotel nog een wandeling te maken langs de kade van de beroemde rivier; de Wolga.

 • Ontbijt in ons hotel in Novgorod
 • Stadsexcursie en Sofiakathedraal, Novgorod
 • Busreis van Novgorod naar Tver
 • Iverski kloostercomplex in de afgelegen bossen
 • Achtergrondverhalen in de bus over Dostojevski en andere Rus. grootheden
 • Diner en overnachting in de stad Tver

Dag 6 Bezichtiging Tver, Tsjaikovski in Klin en Moskou

Na het ontbijt beginnen we met een stadsexcursie in Tver. De stad ligt aan de Wolga, met circa 3600 kilometer de langste rivier van Europa. We rijden door de stad en krijgen een goede indruk van het leven in de provinciesteden van de Russische maatschappij. De bewoners zijn vriendelijk en u kunt met iedereen een gesprek aan knopen. We drinken koffie in het centrum en zullen dan doorrijden voor het laatste reisdeel op weg naar Moskou.

Bijzonder is ook van deze busreis dat we langs het woonhuis van Peter Iljitsj Tsjaikovski zullen rijden. Uiteraard zal over de grote componist verteld worden en zullen we foto’s van zijn landhuis kunnen maken. We rijden verder en zien tevens de erfenis van de voormalige kolchozendorpen. In het verlaten maar mooie dorpje Spas sa Oelok kunnen we de restanten zien uit de communistische tijd. Drie dagen in de Russische provincie en rust worden nu afgewisseld met de drukte en het rumoer van een van de grootste metropolen van de wereld: De indrukwekkende stad Moskou.

 • Ontbijt in ons hotel in Tver
 • Fotostop kolchoze (voormalig boerendorp)
 • Fotostop landhuis Tsjaikovski in Klin
 • Verhaal Tsjaikovski: de man en zijn muziek
 • Overnachting en diner in ons hotel in Moskou

Dag 7 Moskou Stadsexcursie per bus

Moskou is de hoofdstad van de Russische Federatie. Een fascinerende metropool waar u uw ogen uitkijkt van de 12e-eeuwse architectuur tot en met de meest moderne bouwstijlen van de 21e eeuw. Na het ontbijt beginnen we met een stadsoriëntatie per bus. Behalve de belangrijkste highlights bezoeken we ook minder bekende plekjes, zoals de intieme kerk van de schrijver Leo Tolstoj en de plaats waar Napoleon met zijn Grande Armée over de stad Moskou uitkeek. Ook ziet u geheime locaties uit de zwarte, Stalinistische periode, zoals het huis van de beruchte KGB-chef Beria.

Vervolgens kunt u lunchen op het Rode Plein of zoekt u een koffiegelegenheid in het aangrenzende beroemde warenhuis Goem, een drie verdiepingen hoog winkelparadijs met straatjes, bruggetjes en galerijen. Vervolgens vervolgen we onze stadsexcursie en rijden door naar het Nieuwe Maagdenklooster, waar onder andere Tsjechov, Sjostakovitsj, Chroesjtsjov, Raisa en Michael Gorbatsjov begraven liggen. Onderweg hebt u al veel over hun levens gehoord.

's Avonds kunnen we een tournee maken langs de mooiste metrostations. De Moskouse metro haltes worden niet voor niks ‘ondergrondse paleizen’ genoemd.

 • Ontbijt in ons hotel in Moskou
 • Bustour langs diverse highlights met veel stops onderweg
 • Achtergrondinformatie: Het leven van de gewone Rus in wereldstad Moskou
 • Historisch winkelparadijs Goem en het Rode Plein
 • Metrotour (facultatief, ca. € 15,- p.p.)

Dag 8: Moskou: Kremlin, vrije namiddag of Tretjakov museum

Afhankelijk van de strikte planning in het Kremlin van Moskou zullen we vandaag dit oudste machtscentrum bezoeken. Hoogtepunt is vandaag een bezoek aan het Kremlin. Het is de zetel van de Russische regering en voorheen van de Sovjetunie. Daarnaast herbergt het Kremlin diverse kathedralen en paleizen, de Tsarenklok uit de 18de eeuw en het Tsarenkanon dat dateert uit de 16de eeuw. We lopen over het imposante Kremlin-complex en zien de Oespenski kathedraal ook van binnen.
In de namiddag hebt u vrije tijd op het Rode Plein.

Voor wie interesse heeft, is er een bezoek aan het Tretjakov museum mogelijk. Hier is onder meer werk van de beroemde Russische schilder Ilja Repin te zien.

 • Ontbijt in ons hotel
 • Rondleiding door het Kremlin o.l.v. een plaatselijke gids
 • Achtergrondverhalen
 • Vrije namiddag - avond in Moskou
 • Tretjakovgalerij (op eigen gelegenheid)
 • Overnachting in ons hotel in Moskou

Dag 9: Terugreis vanaf Moskou met de trein naar St. Petersburg

Na het ontbijt gaan we naar het station om met de trein terug naar St.Petersburg te reizen (ca.5,5 uur). Deze nieuwe hogesnelheidstrein brengt ons in ca.5,5 uur terug naar St.Petersburg

In de namiddag of vroege avond komt u aan in de stad St.Petersburg. Voor iedereen die nog een St.Petersburg By Night wil zien is hier nog een kans.

 • Ontbijt in ons hotel in Moskou
 • Transfer naar het treinstation
 • Hogesnelheidstrein Moskou-St.Petersburg
 • Overnachting in ons hotel in St.Petersburg

Dag 10: Terugvlucht van St.Petersburg naar Istanboel - Amsterdam

U hebt ongetwijfeld veel indrukken opgedaan die u nog lang bij zullen blijven. Want juist de achtergrondinformatie die Marie-Thérèse zo boeiend en toegankelijk weet te vertellen, én het feit dat er tijdens de reis aandacht is voor het ‘echte’ leven, en de grote Russische geschiedenis en cultuur maken deze reis zo bijzonder.

 • Ontbijt in ons hotel in St.Petersburg
 • Transfer naar het vliegveld
 • Vlucht St.Petersburg – Istanboel - Amsterdam
 • Overnachting in ons hotel in Moskou

Vertrekdatum: 20 - 29 september 2024

3 - 12 oktober 2024 (nog niet definitief)

 

Prijs 2-persoonskamer: € 2495,- (prijs per persoon)
Toeslag 1-persoonskamer: € 299,-

Inclusief

 • Vlucht
 • 1- of 2-persoonskamer op basis van logies en ontbijt
 • Diners op dag 2, 4, 5, 6 en 7
 • Touringcar tijdens de gehele reis (behalve op dag 3 en 8)
 • Entreegelden Moskou: Kremlin
 • Entreegelden Sint-Petersburg: Hermitage en tuinen Tsarendorp)
 • Deskundige begeleiding door Rusland- & Oost-Europakenner Marie-Thérèse ter Haar
 • Lokale gidsen in Moskou, Novgorod, en Sint-Petersburg
 • Achtergrond informatie
 • Luchthavenbelastingen
 • Brandstof- en veiligheidstoeslagen
 • Bagage tijdens de vlucht: 1 stuk handbagage en 1 accessoire (bijv. handtas of laptop) gezamenlijk maximaal 12 kg per persoon en 1 stuk ruimbagage van maximaal 23 kg per persoon

Exclusief

 • Lunches
 • Drankjes bij diners
 • SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden): € 5,- per persoon
 • Vliegtax NL: € 7,85 per persoon
 • Administratiekosten à € 25,- per boeking
 • Reis- en of annuleringsverzekering
 • Visum € 155,- per persoon. Eurocult verzorgt uw visumaanvraag. Terugsturen paspoort(en) per koerier € 39,- en reserveringskosten € 29,50,- . U ontvangt hierover ca. 8 weken voor vertrek meer informatie

Samenwerking

Deze reis wordt uitgevoerd in samenwerking met onze partner Eurocult - Lito. Rusland & Oost Europa Academie verzorgt het programma en de organisatie in Rusland. Eurocult- Lito is aangesloten bij zowel de ANVR, de Stichting Garantiefonds Reisgelden, de SGRZ en bij de Stichting Calamiteitenfonds Reizen. Op dit reisarrangement zijn de Algemene Reisvoorwaarden van Eurocult-Lito en ANVR van toepassing.

Reisinformatie middagen :

13 april zaterdag 15.00 – 17.00

21 april zondag 15.00 – 17.00

Adres:

Rusland Academie

Rijnkade 4

6811 HA Arnhem

 

 

 

Enkele vragen die u hebt gesteld worden hieronder kort samengevoegd (alle andere vragen worden op de reisinformatiedagen besproken.)

 • De maximale groepsgrootte bedraagt 18 personen.
 • Diners zijn op 4 avonden inbegrepen. Vooral in de steden Moskou en St Petersburg hebt u vrije avonden en daarmee is het diner niet vastgezet. Op het platteland en in de kleine stadjes is het diner inclusief.
 • Vertrek vanuit Brussel is niet mogelijk.
 • Op vragen van de Rusland geïnteresseerden om niet op de zondag te reizen hebben wij ons best gedaan om daar rekening mee te houden. In St Petersburg is dat gelukt maar in Moskou niet, dat houdt in dat u de reis, of kunt verlengen of toch deelneemt aan de terugreis.
 • Andere vragen gaan over de vooruitbetaling, visumaanvraag en het definitief aanmelden. De vooruitbetaling en het visum zijn allemaal voor latere zorg (dit wordt geregeld door Eurocult en hierover krijgt u vanzelf bericht). Het meest belangrijke, is voor nu dat u meldt (voor de vliegtickets) dat u mee wilt, nogmaals deze datum is 2 april

Bekijkt u de komende dagen het reisprogramma en hopelijk verheugt u zich op deze bijzondere Ruslandreis.

Reacties zijn gesloten.