• Gewijzigde site

  Deze site wordt niet meer actueel gehouden.

  Als gevolg op de huidige situatie hebben we moeten besluiten om op een andere manier verder te gaan.

  Klik voor actuele informatie op www.Eurazie-instituut.nl

Reis: Siberië: Jenisej-cruise (9-daagse vliegreis)

Moskou – Krasnojarsk – Norilsk – Moskou

De Jenisej begint als een klein stroompje in de zuidelijke republiek Tuva. Tegen de tijd dat ze bijna 6000 kilometer verderop uitmondt in de noordelijke Kara-zee is ze uitgegroeid tot een van de machtigste en meest waterrijke rivieren van Siberië. Onderweg vloeien vele rivieren samen. De monding is zo breed, dat Nederland er met gemak in past.

Kremlin en Rode Plein

We beginnen in Moskou, waar we verblijven om even te acclimatiseren en een aantal highlights te bezoeken, zoals het Kremlin en het Rode Plein. Wie wil kan ook een bezoek brengen aan de befaamde Tretjakov-galerij.

Zomer in Siberië

De cruise vindt plaats tijdens de korte zomerperiode, wanneer de ijzige kou zich voor even terugtrekt en de rivier bevaarbaar is. We vliegen vanuit Moskou naar Krasnojarsk, de grootste stad aan de Jenisej en de plek waar de Trans-Siberische spoorlijn de rivier kruist.

Kozakkenfort Krasnojarsk

We maken kennis met het voormalige kozakkenfort Krasnojarsk, gebouwd om bescherming te bieden tegen invallende Tataren. De aansluiting op de Moskouse Postroute in de 18e eeuw luidde een bloeiperiode in. Met de komst van de Trans-Siberische spoorlijn versterkte de economische positie van de stad, die in de loop van de 20e eeuw uitgroeide tot een belangrijk industrieel centrum.

Overweldigende natuur

We laten de stad achter ons en varen vervolgens noordwaarts door overweldigend mooie natuur. We genieten van de vergezichten over de almaar breder wordende rivier. U ziet rendieren en nomadenstammen op de toendra’s waar in de winter een temperatuur van zestig graden onder het vriespunt geen uitzondering is, terwijl deze in de zomer juist kan oplopen tot ver boven de dertig graden.

Lokale bevolking

Onderweg bezoeken we nederzettingen waar het extreme Siberische klimaat het levensritme bepaalt, en maken kennis met de lokale bevolking. Ook leren we meer over de duistere kant van Siberië, met haar goelagkampen waar in de jaren ʼ50 van de vorige eeuw duizenden mensen het leven lieten.

IJsbreker

De reis eindigt in het boven de poolcirkel gelegen Norilsk, met Jakoetsk de enige grote stad (meer dan 100.000 inwoners) op de permafrost. We bezichtigen niet alleen de stad, ook een ijsbreker.

Dag 1: Heenreis van Amsterdam naar Moskou, met bezoek aan het Kremlin

In de vroege ochtend vertrekken we vanaf Amsterdam naar Moskou. Aansluitend rijden we naar het Kremlin. Hier bezichtigen we onder andere het indrukwekkende Kathedralenplein met de Maria Hemelvaart-kathedraal. De gids staat uitgebreid stil bij de tsaren, de intriges van de Bojaren en de pracht en praal van het mysterie Rusland. U krijgt de tijd om het aangrenzende beroemde warenhuis Goem te bezichtigen, een drie verdiepingen hoog winkelparadijs met straatjes, bruggetjes en galerijen. 's Avonds kunt u een tournee langs de mooiste metrostations maken. De Moskouse metrostations worden niet voor niks ondergrondse paleizen genoemd (de metrotour is facultatief en onder voorbehoud).

 • Vlucht van Amsterdam naar Moskou
 • Rondleiding door het Kremlin o.l.v. een plaatselijke gids
 • Winkelparadijs Goem en het Rode Plein
 • Metrotour (facultatief)
 • Diner en overnachting in het hotel in Moskou

Dag 2: Stadstour Moskou

We checken na het ontbijt uit, maar hebben nog de hele dag in Moskou vol hoogtepunten. In de luxe touringcar kan ook onze bagage worden opgeborgen. Behalve de belangrijkste highlights bezoeken we ook minder bekende plekjes, zoals de intieme kerk van de schrijver Leo Tolstoj en de plaats waar Napoleon met zijn Grande Armée over de metropool Moskou uitkeek. Soms ziet u geheime locaties uit de zwarte, Stalinistische periode, zoals het huis van de beruchte KGB-­chef Beria. We bezoeken ook de begraafplaats bij het Nieuwe Maagdenklooster, waar onder anderen Anton Tsjechov, Dmitri Sjostakovitsj, Nikita Chroestjsjov, Alexander Lebed en Raisa Gorbatsjov begraven liggen. We dineren in een lokaal restaurant. Aansluitend transfer naar het nationale vliegveld, waar laat op de avond onze nachtvlucht naar Krasnojarsk vertrekt.

 • Moskva-rivier en Mussenheuvels
 • Begraafplaats Nieuwe Maagdenklooster
 • Diner in een lokaal restaurant
 • Nachtvlucht van Moskou naar Krasnojarsk

Dag 3: Krasnojarsk en excursie naar Ovsjanka

Na onze vroege aankomst in Krasnojarsk transfer naar het hotel, waar we de komende nacht verblijven. Er staat een ontbijt voor ons klaar. Vervolgens verkennen we Krasnojarsk, de grootste stad aan de Jenisej, gelegen op de plek waar de Trans-Siberische spoorlijn de rivier kruist. We maken kennis met dit voormalige kozakkenfort, gebouwd om bescherming te bieden tegen invallende Tataren. De aansluiting op de Moskouse Postroute in de achttiende eeuw luidde een bloeiperiode in. De komst van de Trans-Siberische spoorlijn versterkte de economische positie van de stad, die in de loop van de 20e eeuw uitgroeide tot een belangrijk industrieel centrum. Bovenal zien we de 21e-eeuwse stad: moderne straten, café’s, middenstand en banken en de Russische jeugd die modieus flaneert door de opgeknapte straten. We maken kennis met een moderne Siberische stad! Uniek, omdat de meeste toeristen alleen Moskou en Sint-Petersburg kennen. De bewoners van Krasnojarsk zijn trots omdat het wereldkampioenschap voetbal in 2018 in hún stad gehouden wordt.

We bezichtigen de beroemde elektriciteitscentrale en het dorpje Ovsjanka met het schattige houten kapelletje van St. Inokent en het huis-museum van de beroemde lokale schrijver Victor Astafjev. Daartegenover bevindt zich een klein museum dat ons inzicht geeft in het rurale Siberische leven.

 • Ontbijt in het hotel in Krasnojarsk
 • Stadstour Krasnojarsk
 • Houten kapel van St. Innokent
 • Museum en huis van Victor Astafjev
 • Lunch en diner in het hotel in Krasnojarsk

Dag 4: Cruise van Krasnojarsk naar Yenisseisk, bont-hoofdstad van Siberië

Na een vroeg ontbijt vertrekken we naar ons cruiseschip, dat rond 07.00 uur ’s ochtends vertrekt. We laten de stad achter ons en varen noordwaarts door overweldigend mooie natuur. Onderweg bezoeken we nederzettingen waar het extreme Siberische klimaat het levensritme bepaalt en maken we kennis met de lokale bevolking. Marie-Thérèse houdt vandaag een lezing over de cultuurgeschiedenis van Rusland. Het begrip 'Russische ziel' is daar onlosmakelijk mee verbonden. Maar wat verstaan we er eigenlijk onder? En hoe staat het met collectieve normen en waarden? Met vrijheid, democratie en privacy?
’s Avonds komen we aan bij onze eerste nederzetting: Yenisseisk, gesticht in 1619. Ooit was dit de bont-hoofdstad van Siberië, wat nog blijkt uit de karakteristieke, oude huizen en enkele fraaie kerken. We gaan van boord voor een korte verkenning.

 • Genieten van overweldigende natuurschoon
 • Lokale nederzettingen bezoeken
 • Kennismaken met de lokale bevolking
 • Lezing: De Russische ziel
 • Lezing: Russische normen en waarden
 • Stadsverkenning Yenisseisk
 • Lunch en diner aan boord van het cruiseschip

Dag 5:  Cruisedag met rendieren, nomadenstammen en toendra's

We varen verder over de Jenisej. We genieten van de vergezichten over de almaar breder wordende rivier. U ziet rendieren en nomadenstammen op de toendra’s waar in de winter een temperatuur van zestig graden onder het vriespunt geen uitzondering is, terwijl deze in de zomer juist kan oplopen tot ver boven de dertig graden.

 • Zomer in Siberië
 • Lezing: De Siberische maatschappij anno nu
 • Ontbijt, lunch en diner aan boord van het cruiseschip

Dag 6: Cruise naar Turukhansk en goelags

’s Middags komen we aan in Turukhansk, dat nog enkele jaren ouder is dan Yenisseisk en daarmee een van de oudste Russische nederzettingen in Siberië. Oorspronkelijk was het een overwinteringsplaats voor Kozakken en handelaren. Het groeide uit tot een van de belangrijkste marktplaatsen ten oosten van de Oeral, maar stond ook bekend als ballingsoord voor politieke tegenstanders van het regime.

Vandaag leren we meer over de duistere kant van Siberië, met zijn goelagkampen waar in de jaren vijftig van de vorige eeuw duizenden mensen het leven lieten. Marie-Thérèse vertelt over het goelagsysteem en over Jozef Stalin, onder wiens bewind veel mensen naar deze kampen werden gestuurd.

 • Cruise naar Kozakkenstad Turukhansk
 • Siberische goelagkampen
 • Lezing: Stalin en de goelags
 • Ontbijt, lunch en diner aan boord van het cruiseschip

Dag 7: Cruise boven de poolcirkel

Het boven de poolcirkel gelegen Igarka is gebouwd voor de ontginning en het transport van een andere natuurlijke rijkdom van Siberië: hout. Igarka is grotendeels door dwangarbeiders uit de goelag aangelegd. We bezichtigen het plaatsje en leren meer over de permafrost in het gelijknamige museum.

Nu we boven de poolcirkel zijn wordt het tijd om meer te horen over het sociale leven van de Rus aan de noordpool. Marie-Thérèse vertelt er uitgebreid over.

We komen in de loop van de avond aan in Doedinka.

 • Cruise naar houtstad Igarka
 • Permafrostmuseum
 • Ontbijt, lunch en diner aan boord van het cruiseschip

Dag 8: Doedinka en Norilsk

Doedinka ligt aan de oever van de Jenisej. Oorspronkelijk was het net als Turukhansk een overwinteringsplaats, maar tegenwoordig is het een belangrijke haven voor de grondstofindustrie rondom Norilsk. In het achterland wonen echter nog steeds lokale stammen, die grotendeels leven volgens de oude gebruiken. We leren meer over deze Taimyr in het lokale museum. Indien er op dat moment een ijsbreker voor anker ligt in de haven, bezichtigen we deze ook.

Aansluitend rijden we naar Norilsk, met Jakoetsk de enige grote stad op de permafrost. We checken in en lunchen in ons hotel. We bezichtigen de stad, inclusief het Historisch Museum, waar we zien dat in deze streek al sinds de bronstijd delfstoffen gewonnen worden. De huidige stad heeft haar oorsprong echter in de goelagkampen, die hier werden opgericht om de gigantische delfstoffenvoorraden te ontsluiten.

 • Havenstad en museum Doedinka
 • Bezoek aan ijsbreker (onder voorbehoud)
 • Historisch museum in Norilsk
 • Diner en overnachting in ons hotel in Norilsk

Dag 9:  Terugvlucht naar Amsterdam, via Moskou

Na een vroeg ontbijt is het tijd om de prachtige Siberische natuur te verlaten. We rijden naar de luchthaven en vliegen vandaar terug naar de 21ste-eeuwse metropool Moskou. Tijdens onze rondtour door Moskou op weg naar het internationale vliegveld zal Marie-Thérèse nog volop doorgaan over de huidige tijd: van Pussy Riot tot Greenpeace, van Poetin tot Sotsji, van homorellen tot protesten in de stad en van corruptie tot de Russische mentaliteit. We lunchen onderweg in een lokaal restaurant. In de vroege avond vertrekt onze vlucht naar Amsterdam.

 • Terugvlucht van Norilsk naar Moskou
 • Lezing: Rusland vandaag de dag
 • Lunch in lokaal restaurant
 • Terugvlucht van Moskou naar Amsterdam

Precieze invulling van het programma, data en prijzen op aanvraag.
Neem contact met ons op per e-mail.
U bent ook van harte welkom op onze reisinformatiedag.
Voor meer achtergrondinformatie over Rusland verwijzen we u ook graag naar de website van het Russisch Verkeersbureau.

Mevrouw L. Zeehandelaar

Mevrouw L. Zeehandelaar

'De grootse leegte en stilte van dit immense gebied rond de Jenisej gecombineerd met de verhalen van Marie-Thérèse en onze Russische gids (Ludmilla) maakten dit tot een onvergetelijke reis! Een omgeving vrij van toeristen was ook een belevenis (voor mij, maar duidelijk ook voor de Russen waar je zo nu en dan contact mee kon maken). De oorsprong van de goelagkampen in/rondom Norilsk en de huidige zware industrie waren bijzonder indrukwekkend en het was goed om je hiervan een indruk te vormen.'
augustus 2014

Reacties zijn gesloten.