Tips Georgië

Erlom Achvlediani: Vano & Niko (2003)
Geschreven in de jaren 50 en een soort catalogus van mogelijke menseljke relaties, die in korte, soms hilarische, soms absurdistische episoden laat zien hoe de mens vorm geeft aan zijn houding tegenover zichzelf en de rest van de wereld. Verboden en uitgehoond tijdens het communistisch regime, is Achevlediani nu een gekoesterde cultauteur in eigen land.
Bestellen

Erlom Achvlediani: De man die zijn hoofd verloor en andere verhalen uit Georgië (2006)
'Parabels' met de nodige humor en een sprankje hoop. Tweede verhalenbundel van de Georgische schrijver Erlom Achvlediani (geb. 1933).
Bestellen

 

Nino Haratischwili: Het achtste leven (2019)
Monumentaal, Tolstojaans familie-epos dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu. Dit verhaal over acht levens van één Georgische familie begint in een kleine stad tussen Georgië en Azerbeidzjan, waan een getalenteerde chocolatier zijn dochters grootbrengt en en passant een recept bedenkt voor een verrukkelijke chocoladedrank met gevaarlijke krachten. Het brengt hem rijkdom en aanzien, maar dat betekent in die tijd ook al spoedig gevaar.
Bestellen

Sandra Elisabeth Roelofs: De first lady van Georgië - Het verhaal van een idealiste (2006)
Het leven van Sandra Elisabeth Roelofs lijkt op een sprookje: het ambitieuze meisje uit Terneuzen werd de belangrijkste vrouw van Georgië. Haar openhartige memoires laten echter zien dat ze al van jongs af aan met toewijding aan haar toekomst bouwt en haar idealen nastreeft. We lezen wanneer Sandra voor het eerst voet zet in Georgië, hoe zij tijdens een cursus mensenrechten in Straatsbrug haar toekomstige echtgenoot ontmoet en hun leven geleidelijk aan steeds duidelijker in het kader van het ene politieke ideaal komt te staan. Maar ook schrijft Roelofs roerend over haar jeugd in Zeeuws-Vlaanderen, het harde leven in het arme Georgië en over haar ervaringen in het moederschap.
Bestellen

Dolf de Vries: Oekraïne en Georgië (2012)
Dolf verhaalt over de indrukwekkende natuur, de prachtige iconen, de veerkracht en toekomstvisie van de bevolking, hun warme gastvrijheid en hunkering naar het Westen, maar ook over trieste musea met vergane glorie en routineverhaaltjes afstekende gidsen, bouwputten, afval in de berm, en bijna onmogelijk te berijden wegen. Het boek is een feest voor wie deze landen wil bezoeken, wie er al eens is geweest en wie gewoon thuis iets te weten wil komen over deze twee voormalige Sovjetrepublieken.
Bestellen