Weeshuis in Vladimir


Twee Russische weeskinderen.Een klaslokaal in het weeshuis.Een juf met twee weeskinderen.Het eenvoudige gebouw waarin het weeshuis is gevestigd.

De stad Vladimir

Vladimir ligt 182 km ten oosten van Moskou, aan de rivier de Klyazma. De stad is meer dan 1000 jaar oud en maakt deel uit van de beroemde 'Gouden Ring', een groep historische steden ten noordoosten van de Russische hoofdstad. Vladimir is tegenwoordig een grote industriestad met ca. 350.000 inwoners. De stad zelf alleen al heeft 11 weeshuizen en in de omgeving van de stad zijn er nog tientallen.

Het weeshuis

Het weeshuis in Vladimir dat door de Rusland Academie wordt ondersteund ligt aan de rand van de stad. In het weeshuis worden kinderen tussen een paar maanden oud en 18 jaar opgevangen die hun ouders zijn verloren. Hoewel verre van luxe en comfortabel wordt de kinderen een plek geboden om veilig op te groeien.

Omgeving

De omgeving van het weeshuis is typisch Russisch: er staan veel communistische flatgebouwen. Voor ons westerlingen doet dat aan als een troosteloze omgeving. Voor een Rus iss dat echter niet troosteloos. Russen zijn zo'n omgeving gewend en ze hechten zelfs erg aan oude binnenplaatsen met opgekalefaterde speeltuintjes en zitbankjes.

Vrijwilligers

Het weeshuis in Vladimir draait op enkele tientallen vrijwilligers. Zij hebben in de chaostrijd in Rusland dit weeshuis opgezet. Het hoofdgebouw van het weeshuis is een oude school uit de communistische tijd. Met hulp vrijwilligers zijn er nu vier andere gebouwen toegevoegd die worden gebruikt als klaslokaal, slaapplaats of sportzaal.

Meesters en juffen

De kinderen krijgen les in het weeshuis zelf. Geld om leerkrachten te betalen is er niet. De meesters en juffen zijn ook vrijwilligers.

Slaapzalen

Kinderen slapen op slaapzalen. Kinderen in de leeftijd van 4 t/m 10 jaar slapen met 20 anderen in een zaal op stapelbedden. De wat oudere kinderen, van 10 t/m 14 jaar slapen met ca. 12 kinderen op een kamer. De oudere jongens en meisjes slapen in de bijgebouwen.

Vooruitgang

De afgelopen jaren is een oud verwaarloosd schoolgebouw omgetoverd tot een weeshuis. Jaren geleden nam de Rusland Academie stapelbedden, matrassen, bureaus, schriften, potloden en kleding mee. Nu is er meer behoefte aan lesmateriaal en computers.