Elena Donskaja

Elena Donskaja met het standbeeld van Anna Paulovna, gemaakt door Alexander Taratynov,  in Den Haag.Perm, de geboorteplaats van Elena Donskaja. / Foto: © Lattitude.

Functie

Docent.

Reislustig

Elena Donskaia werd geboren in 1956 in Perm, ex-Sovjet-Unie. Ze heeft veel gereisd in haar geboorteland. Elena heeft gewoond in Perm, Leningrad, Moskou, West-Oekraine, Tsjita en Riga.

Nederlandse echtgenoot

In 1979 is Elena afgestudeerd van de Staatsuniversiteit te Riga, Letland, aan de faculteit van de Germaanse talen. Ze heeft vervolgens als tolk/vertaler Engels in Moskou gewerkt, waar ze trouwde met de Nederlandse man die toen voor Philips Medical Systems in Rusland werkte. In 1991 is Elena met haar man en haar zoon geëmigreerd naar Nederland.

Opleiding

In Nederland heeft Elena verschillende opleidingen gevolgd, waaronder opleiding Recht voor Tolken bij Fontys te Eindhoven en de HBO-opleiding Psychologie bij de Academie Integrale Menswetenschappen te Utrecht. Momenteel werkt zij als Praktijkondersteuner Huisarts GGZ in Eindhoven.

Brede interesse

Elena Donskaja heeft diverse interesses: taal-en letterkunde, psychologie, wereldliteratuur, kunst en filosofie.

Kristina Oestinova


Kristina Oestinova.


Functie

Docent en reisbegeleider.

Twee culturen

Op 11-jarige leeftijd is  Kristina samen met haar ouders en zusje van Rusland naar Nederland verhuisd. Kennis van beide culturen beschouwt ze als haar rijkdom.

Studie journalistiek

Om haar liefde voor Rusland te kunnen delen is Kristina journalistiek gaan studeren. Na twee jaar heeft ze overstap gemaakt naar de opleiding Slavische talen en culturen waar ze meer over haar vaderland en haar moedertaal kon leren. Tijdens de studie en samenhangend met de geboorte van haar dochter is haar interesse uitgebreid naar twee-en meertaligheid. Als eerste in de wereld deed ze onderzoek naar de ontwikkeling van Russisch-Nederlandse tweetaligheid vanaf de geboorte.

Documentaires

Omdat de drang naar het schrijven en vertellen over Rusland bleef, heeft Kristina tijdens haar studie een aantal  Russische documentaires vertaald en ondertiteld.  Graag zou ze deze niet alleen aan de huidige studenten laten zien, maar ook aan een breder publiek. Wees dus welkom daar naar te vragen.

Russische taal

Daarnaast zou Kristina u graag kennis willen laten maken met de Russische taal. Ze verzorgt voor de Rusland & Oost-Europa Academie de taalcursus Russisch voor beginners. De mogelijkheden van individuele lessen en/of groepslessen zijn bespreekbaar.  

Jan Voskes


Jan Voskes. 

Functie

Webbeheerder.

Webdesign

Na ruim veertig jaar in de automatisering te hebben gewerkt in verschillende functies (van programmeur tot projectleider, adviseur) heeft Jan bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd weer de draad opgepakt met het maken en beheren van websites onder de naam Voskes Webdesign (zie ook www.voskes.eu). In die rol is hij betrokken bij de Rusland academie.

Digitale coach

Daarnaast is Jan als vrijwilliger werkzaam bij de bibliotheken Wageningen en Veluwezoom als digitale coach.  

Marc Roth

 

Functie

Gastdocent.

Roth Spark Travel

Marc Roth studeerde beleids- en organisatiewetenschappen aan de Tilburg University, toen nog Katholieke Universiteit Brabant geheten. Na zijn studie kwam hij na wat omzwervingen in het toerisme terecht. Zo richtte hij met Marie-Thérèse ter Haar Empirique op, dat later doorging als de Rusland & Oost-Europa Academie. Marc is tevens oprichter van Roth Spark Travel, een reisorganisatie die onder meer reizen organiseert naar de wat ‘onbekendere’ bestemmingen, zoals bijvoorbeeld Noord-Korea.

Noord-Korea-kenners

Door zijn jarenlange reiservaring heeft hij een groot netwerk opgebouwd en daarmee programma’s kunnen samenstellen met diepgang en een uniek karakter. Zo werkt hij intensief samen met Nicholas Bonner en Simon Cockerell van de Koryo Group. Zij zijn twee van de grootste Noord-Korea-kenners ter wereld en begeleidden onder andere Floortje Dessing, Tom Waes en recent nog Michael Palin in ’s werelds meest gesloten land.

Persoonlijke invulling

De reizen die Marc heeft samengesteld hebben hierdoor een zeer persoonlijke invulling gekregen en er kunnen plekken worden bezocht die nog maar weinig door ‘westerse’ toeristen gezien zijn. Hij heeft Noord-Korea meerdere malen bezocht en is dus steeds op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en mogelijkheden. Zo bezocht hij als een van de eersten Dongrim, een stad die pas in 2015 voor toeristen geopend werd.

Bruno Ghuijs

Bruno Ghuijs.
Embleem van Turkmenistan. Afgebeeld zijn het Turkmeense paardenras Akhal-Teke, 5 tapijtornamenten, 2 korenaren, 7 katoenplanten en een wassende maan met 5 sterren.

Functie

Gastdocent en ervaringsdeskundige.

Wereldbaan

Bruno Ghuijs (1956) was zesendertig jaar lang werkzaam in de energiewereld. Voor zijn baan woonde en werkte in zeven verschillende landen met zeer verschillende culturen.

Turkmenistan

Bruno verbleef viereneenhalf jaar in Turkmenistan voor de modernisering en uitbreiding van de elektriciteitsvoorziening. Sinds 2003 volgt hij de moderne geschiedenis van Turkmenistan op de voet, mede door regelmatig contact met de pleegfamilie die hij en zijn partner daar adopteerden.

Reisleider 

Sinds enkele jaren begeleidt hij reizen naar Rusland en Moskou, in
het bijzonder voor technisch georiënteerde doelgroepen.