Marja Bucking

Marja Bucking. 

Groningse gaat Russisch studeren

Marja Bucking wordt in 1946 geboren in een Gronings dorpje aan de Duitse grens. Na de middelbare school gaat ze naar de etaleursschool en kunstacademie Minerva in Groningen. Toch ligt haar hart ergens anders: ze besluit Russisch te gaan studeren.

Touroperator

Na de succesvolle studie begint ze een reisorganisatie, met vooral de Sovjet-Unie en aanverwante landen in het pakket. Vaak begeleidt ze ook zelf de reizen.

Gezin

Samen met haar echtgenoot drijft ze het reisbureau en haar gezin met drie kinderen, waarvan er eentje ook in de reiswereld belandt.

Publicaties

Marja Bucking doet naast haar werk als touroperator en reisleidster ook veel tolk- en vertaalwerkzaamheden. Ze vertaalde twee boeken van de Oekraïense Aleksandr Grin in het Nederlands, De scharlaken Zeilen en Dansend over de golven en de autobiografie Ik woonde in een grot van Marguerite van Geldermalsen in het Russisch.

 

Marina Bilate

Marina Bilate. Marina Bilate in Armenië, bij de de heilige berg Ararat, aan grens met Turkije. Marina Bilate in Iran.

Functie

Reisleider.

Oezbekistan

Marina Bilate is geboren in Oezbekistan, maar heeft met haar familie ook in andere republieken gewoond, zoals Oekraïne en Letland.

Op haar veertiende verhuisde zij naar Moskou en daar heeft ze al haar opleidingen afgerond. Ze studeerde onder andere aan het Gnessin Muzikaal Pedagogisch instituut, tegenwoordig Gnessin Staatsacademie voor Muziek. Haar afstudeerrichting was zang.

Reisleidster

Sinds 1994 woont Marina Bilate in Nederland. In 2008, na het behalen van haar ANVR-diploma, ging ze als reisleidster bij SRC Cultuurvakanties aan de slag en in 2015 maakte ze de overstap naar Kras.

Veel reiservaring

In de afgelopen jaren heeft Marina Bilate reizen naar voormalige Sovjet Republieken begeleid, maar ook landen als Iran, Cambodja, Laos, Syrië, Jordanië en Ethiopië heeft ze zowel privé als voor haar werk bezocht.

Elena Donskaja

Elena Donskaja met het standbeeld van Anna Paulovna, gemaakt door Alexander Taratynov,  in Den Haag.Perm, de geboorteplaats van Elena Donskaja. / Foto: © Lattitude.

Functie

Docent.

Reislustig

Elena Donskaia werd geboren in 1956 in Perm, ex-Sovjet-Unie. Ze heeft veel gereisd in haar geboorteland. Elena heeft gewoond in Perm, Leningrad, Moskou, West-Oekraine, Tsjita en Riga.

Nederlandse echtgenoot

In 1979 is Elena afgestudeerd van de Staatsuniversiteit te Riga, Letland, aan de faculteit van de Germaanse talen. Ze heeft vervolgens als tolk/vertaler Engels in Moskou gewerkt, waar ze trouwde met de Nederlandse man die toen voor Philips Medical Systems in Rusland werkte. In 1991 is Elena met haar man en haar zoon geëmigreerd naar Nederland.

Opleiding

In Nederland heeft Elena verschillende opleidingen gevolgd, waaronder opleiding Recht voor Tolken bij Fontys te Eindhoven en de HBO-opleiding Psychologie bij de Academie Integrale Menswetenschappen te Utrecht. Momenteel werkt zij als Praktijkondersteuner Huisarts GGZ in Eindhoven.

Brede interesse

Elena Donskaja heeft diverse interesses: taal-en letterkunde, psychologie, wereldliteratuur, kunst en filosofie.

Gerald ten Voorde

 Gerald ten Voorde.

Functie

Vrijwilliger voor de Rusland & Oost-Europa Academie.

Ervaren Oost-Europa-reiziger

Gerald ten Voorde heeft veel gereisd in de voormalige Sovjet-Unie en in het huidige Rusland en Oost-Europa. Zijn kennis en kunde zet hij graag in als vrijwilliger voor de Rusland & Oost-Europa Academie.

Promotie

Hij helpt onder meer actief mee met de promotie van de Academie en verricht daarnaast allerlei hand- en spandiensten. 

Marc Roth

 

Functie

Gastdocent.

Roth Spark Travel

Marc Roth studeerde beleids- en organisatiewetenschappen aan de Tilburg University, toen nog Katholieke Universiteit Brabant geheten. Na zijn studie kwam hij na wat omzwervingen in het toerisme terecht. Zo richtte hij met Marie-Thérèse ter Haar Empirique op, dat later doorging als de Rusland & Oost-Europa Academie. Marc is tevens oprichter van Roth Spark Travel, een reisorganisatie die onder meer reizen organiseert naar de wat ‘onbekendere’ bestemmingen, zoals bijvoorbeeld Noord-Korea.

Noord-Korea-kenners

Door zijn jarenlange reiservaring heeft hij een groot netwerk opgebouwd en daarmee programma’s kunnen samenstellen met diepgang en een uniek karakter. Zo werkt hij intensief samen met Nicholas Bonner en Simon Cockerell van de Koryo Group. Zij zijn twee van de grootste Noord-Korea-kenners ter wereld en begeleidden onder andere Floortje Dessing, Tom Waes en recent nog Michael Palin in ’s werelds meest gesloten land.

Persoonlijke invulling

De reizen die Marc heeft samengesteld hebben hierdoor een zeer persoonlijke invulling gekregen en er kunnen plekken worden bezocht die nog maar weinig door ‘westerse’ toeristen gezien zijn. Hij heeft Noord-Korea meerdere malen bezocht en is dus steeds op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en mogelijkheden. Zo bezocht hij als een van de eersten Dongrim, een stad die pas in 2015 voor toeristen geopend werd.