Cursus: Grenslanden van Rusland (Cursusduur: 4 colleges)


Strelniekustraat 4, een hemelsblauw art-nouveaupand ontworpen door Michail Eisenstein. / Foto: © 2014 Trijnie Duut. Victor Juschtschenko tijdens de Oranjerevolutie in Kiev, november 2004. Kinderen in Oezbekistan. / Foto: © 2006 Atilin. Yerevan met op de achtergrond berg Ararat, Armenië, feburari 2012 / Foto: © Serouj Ourishian.

'De ineenstorting van de Sovjet-Unie was de grootste politieke ramp van de 20e eeuw.
'Vladimir Poetin (geb. 1952), Russisch politicus

Baltische landen (Estland, Letland, Litouwen), incl. Kaliningrad

De Baltische landen zijn de koplopers van de nieuwe Oost-Europese landen. Wat weten we eigenlijk van dit drietal nieuwe EU-landen, ook wel de Baltische Tijgers genoemd? Slechts weinig westerlingen weten hoezeer deze landen zijn overheerst, met een dramatisch dieptepunt in de 20e eeuw. Door deze geschiedenis is het des te opvallender hoe deze landen vandaag de dag functioneren.

Oekraïne, de Krim en Wit-Rusland

Horen deze landen wel of niet bij Europa? Wit-Rusland heeft een geweldige geografische ligging, maar wordt geregeerd door ‘de laatste dictator van Europa’, Aleksandr Loekasjenko. Oekraïne kwam in 2004 volop in het nieuws toen daar als gevolg van stemfraude de Oranjerevolutie uitbrak. Wat is er van de verwachtingen van toen uitgekomen? Hoeveel spanning veroorzaakt de pro-Europese houding van toen en nu met de nog altijd sterke pro-Russische gevoelens?

Kaukasische landen (Armenië, Georgië, Azerbeidzjan)

De drie onafhankelijke Kaukasische landen, Georgië, Armenië en Azerbeidzjan, zijn parels op zich, maar de politieke situatie is er verre van stabiel. Deze lezing geeft inzicht in de wirwar van staatjes, waarbij uiteraard ook Abchazië, Ossetië en Tsjetsjenië ter sprake zullen komen. In dit gebied heeft de EU zich flink vergaloppeerd door te aan te nemen dat de wetten van democratie en vrije markt zich ‘vanzelf’ zouden ontwikkelen.

Centraal-Aziatische landen (Tadzjikistan, Kazachstan, Oezbekistan, Turkmenistan, Kirgistan)

De vijf Centraal-Aziatische landen zijn de moeite waard om beter te leren kennen. Wat schoonheid en duizend-en-een-nachtsfeer betreft spant Oezbekistan de kroon. Tijdens de lezing krijgt u een kort historisch overzicht van de cultuur en de geschiedenis van deze landen, met daaraan gekoppeld de huidige situatie. Boeddhisten, sjamanen, hindoeïsten, orthodoxen, christenen, joden en islamieten leven er door elkaar, wat in het ene land beter gaat dan in het andere. 

Programma

  • les 1: Baltische landen (Estland, Letland, Litouwen, Kaliningrad)
  • les 2: Oekraïne en de Krim, Wit-Rusland, Kaliningrad
  • les 3: Kaukasische landen (Armenië, Georgië, Azerbeidzjan)
  • les 4: Centraal-Aziatische landen (Tadzjikistan, Kazachstan, Oezbekistan, Turkmenistan, Kirgistan)

Reacties

Bent u benieuwd wat anderen van deze cursus vonden? Kijk dan bij reacties op de cursus Rusland en zijn grenslanden.

Docent

Rusland- & Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.

Praktisch

Datum: zaterdag 13 november (ochtend- en middagcollege) en zondag 14 november 2021 (ochtend- en middagcollege)
Tijd: 11.00-13.00 uur en 15.00-17.00 uur (deur Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 70,00

Wilt of kunt u niet de hele cursus volgen maar zou u toch graag een of meerdere lessen bijwonen? Kijk dan bij 'Programma' > 'Lezingen' in de bovenste, blauwe menubalk.

Overzichtskaart van Rusland en zijn buurlanden.

Grotere versie van deze kaart.


Rusland en de GOS-landen.