Tips Weimar, Dresden, Leipzig

Magnus Brechtken: Albert Speer - Een Duitse carrière (2018)
Biografie van Albert Speer (1905-1981), rijksarchitect en minister van Bewapening tijdens het nazibewind. Deze biografie maakt definitief een einde aan de legende van 'de goede nazi'.
Bestellen
  Thera Coppens: Sophie in Weimar: Een prinses van Oranje in Duitsland (2014)
Prinses Sophie, dochter van koning Willem II en Anna Paulovna, laat in Weimar het Goethe-Schillerarchief bouwen. Ze ontving in de stad, waar ze na haar huwelijk gaat wonen, beroemdheden als Franz Liszt en Hans Christian Andersen. 'Mede ook dankzij de 43 illustraties die in een apart fotokatern zijn opgenomen, geeft het boek een treffend beeld van prinses Sophie en van de monarchie en het culturele leven in Nederland en Weimar in de 19e eeuw', aldus Bilbion voor de Nederlandse Bibliotheekdienst.
Bestellen
 

Udi Greenberg: The Weimar Century - German Emigrés and the Ideological Foundations of the Cold War (2016)
Bekroond boek over de Koude Oorlog in Duitsland aan de hand van de lotgevallen van vijf emigranten.
Winaar van de European Studies Book Award 2016.
Bestellen

Neil MacGregor: Duitsland - Biografie van een natie (2015)
De geschiedenis van de laatste 150 jaar is in hoge mate bepaald door één natie: Duitsland. Aanstichter van twee wereldoorlogen. Verantwoordelijk voor de grootste genocide in de geschiedenis van de mensheid. Tot op de grond toe afgebroken.Tot twee keer toe herrezen uit de puinhopen. Vijfentwintig jaar na de vorming van het herenigde Duitsland, op 3 oktober 1990, peilt Neil MacGregor ziel en wezen van Duitsland en de Duitsers. In dertig briljante, rijk geïllustreerde beschouwingen beschrijft hij 600 jaar Duitse geschiedenis.
'Een leerzaam, in alle opzichten boeiend boek, dat zowel de oppervlakkig geïnteresseerde als de kenner nieuwe inzichten biedt (...) Een ongeëvenaard mooie uitgave voor een groot lezerspubliek, die op elke bladzijde het gevoel voor schoonheid van de kunsthistoricus toont. Met een literatuuroverzicht en register', volgens Biblion voor de Nederlandse Bibliotheekdienst.
Bestellen

 

Thomas Mann: Lotte in Weimar (1939)
Weimar, 1816. In een deftig hotel arriveert een elegante dame op leeftijd: Hofrätin Charlotte Kestner-Buff, de Lotte die model stond voor de aanbeden geliefde in Goethes wereldberoemde debuutroman Die Leiden des jungen Werthers. Charlotte, wier komst de stad in rep en roer brengt, gebruikt een bezoek aan bloedverwanten als voorwendsel om die beroemde jeugdvriend weer te zien. 'Het boek is magistraal geschreven, getuigt van een buitengewone belezenheid en wekt het klassieke Weimar tot leven', schrijft Dr. S.J.R. Rameckers.
Bestellen

 

Harry Mulisch: Het stenen bruidsbed (1959)
De Amerikaan Norman Corinth gaat voor een tandartsencongres terug naar de nu Oost-Duitse stad Dresden. Ze hebben iets met elkaar te maken, de stad en de Amerikaan. Corinth heeft in zijn bommenwerper de stad vernietigd en vernietigde daarbij ook zichzelf. De twee dagen in de stad zijn vooral een zoektocht door de ruïnes van Corinths eigen bestaan.
Het stenen bruidsbed (1959) is na meer dan vijftig jaar nog steeds een van de beste romans van de meester van de paradox.
Bestellen

 

Simon Winder: Germania (2014)
Simon Winder raakte op jonge leeftijd gefascineerd door Duitsland. Boeken over de geschiedenis van Duitsland gaan vaak over de zwartste bladzijden uit haar verleden. Duitsland kende in de eeuwen voor de opkomst van het nazisme echter zo veel culturele en historische rijkdom, dat Winder het tot zijn missie heeft gemaakt om dit onder de aandacht te brengen. Het resultaat is Germania, een eigenzinnige en enthousiaste rondleiding door de geschiedenis en de cultuur van Duitsland.
Bestellen

De Rusland & Oost-Europa Academie heeft nog meer boekentips voor u! Kijk ook eens bij onze speciale pagina met aanbevolen literatuur over Johann Sebastian Bach.

Ga naar:
Reis Weimar - Dresden - Leipzig: 1 Reisoverzicht / 2 Dagprogramma / 3 Tips / 4 Reisinformatiedag / 5 Reis boeken