Berlijn (Berlin)

Soldaat springt tijdens de bouw van de Muur van Oost naar West. Foto op de zijmuur van een pand aan de Bernauer Strasse. / Foto: © Peter Leibing, Hamburg, 1961. Hét symbool van Berlijn: De Brandenburger Tor. / Foto: © Thomas Wolf, www.foto-tw.de.De wereldberoemde buste van de Egyptische koningin Nefertiti is een van de topstukken van de Egyptische collectie in het Neues Museum in Berlijn. / Foto: © Pillip Pikart. De glazen koepel van architect Norman Foster op het Reichstaggebouw is een architectonisch hoogstandje. / Foto: © Barry Plane. Het kantoor van Erich Mielke aan de Normannenstrasse. / Foto: © Stiangutten. >Glaskunstenaar Gabriel Loire (1904-1996) heeft zich bij de ramen van de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche laten inspireren door de ramen van de kathedraal van Chartres. / Foto: © Johann H. Addicks. Het KaDeWe (Kaufhaus Des Westens) trekt 40.000 tot 50.000 bezoekers per dag. / Foto: © Russell Harrison.

Land: Duitsland
Oppervlakte: 892 km²
Aantal inwoners: 3.375.222


Bezienswaardigheden Berlijn

Uitgaansstad, museumstad, literatuurstad, architectuurstad, stad waar geschiedenis is geschreven. Berlijn verdient deze benamingen allemaal. Na Londen is de hoofdstad van Duitsland de grootste stad van Europa, maar het is tevens een van de groenste Europese steden. Dat maakt deze bruisende metropool een genot om te vertoeven. 


Rusland & Oost-Europa Academie Berlijn Top-10

 1. Berlijnse Muur & Checkpoint Charlie
  Op diverse plekken in Berlijn zijn nog restanten te zien van de Muur die Berlijn verdeelde in Oost en West van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989. Empirique gaat het liefst naar de Bernauer Strasse, waar ook een documentatiecentrum en een verzoeningskapel zijn. Controlepost Checkpoint Charlie, aan de Friedrichstrasse, is ook een absolute must.

 2. Brandenburger Tor
  Aan het eind van de beroemde boulevard Under den Linden staat de imposante Brandenburger Tor. Architect Carl Gotthard Langhans liet zich inspireren door de Atheense Akropolis. De stadspoort is versierd met voorstellingen uit de Griekse mythologie. De poort wordt bekroond met een quadriga van Johan Gottfried Schadow. De Brandenburger Tor is een centrale plek bij veel historische gebeurtenissen en daarmee het beroemdste symbool van Berlijn. 

 3. Musea
  Berlijn is absoluut een stad waar museumliefhebbers hun hart kunnen ophalen. De stad heeft er tientallen. Van het Bauhaus-Archiv tot het currywurstmuseum, van de Alte en Neue Nationalgalerie tot het Pergamonmuseum. Van Slot Charlottenburg tot het Joods Museum van Daniel Liebeskind. De grootste concentratie musea vindt u op het Museumsinsel.

 4. Potsdamer Platz
  Na de Tweede Wereldoorlog was dit gebied volledig verwoest. Nu vind je er hypermoderne architectuur van grootmeesters als Arata Isozaki, Renzo Piano en Helmut Jahn. De laatste tekende voor het Sony Center met zijn spectaculaire dakconstructie en lichteffecten. Zeker een aanrader voor een avondexcursie.

 5. Reichstaggebouw
  Hier houdt sinds 1999 de Duitse Bundestag zitting. De stijl is neorenaissance en het oorspronkelijke bouwjaar 1884-1894. De meest recente ingrijpende verbouwing dateert uit eind jaren ’90 van de vorige eeuw. De Britse architect Sir Norman Foster voegde een 23,5 meter hoge, 1200 ton wegende doorzichtige koepel toe. De constructie symboliseert de transparante democratie. Vanaf de koepel heb je een schitterend uitzicht over Berlijn. Wie de koepel wil bezoeken, doet er verstandig aan vooraf te reserveren op www.bundestag.de.

 6. Stasi-Museum Normannenstrasse
  Een historische plek. Ooit was hier het Ministerie van Binnenlandse Zaken gevestigd. In de DDR-tijd was dit het hoofdkwartier van de Stasi, de geheime dienst. Nu is het een museum over Oost-Duitse spionage en repressie. Het kantoor van Erich Mielke, minister van Staatssicherheit van 1957-1989 is nog volledig intact.

 7. Nikolaiviertel
  Tegenstanders noemen deze wijk ‘het Disneyland van Honecker’ omdat de wijk grotendeels is herbouwd. Het resultaat van de 8 jaar durende herbouw en restauratie is echter een intieme, gezellige, autovrije wijk met slingerende straatjes, kleine winkeltjes en gezellige cafeetjes, gelegen aan de oevers van de Spree. Hier staat ook de Nicolaikirche, de oudste kerk van Berlijn. Aan de rand van het Nikolaiviertel staat het - uit rode baksteen opgetrokken - Rotes Rathaus, waar de burgemeester en senaat zetelen.

 8. Kurfürstendam & Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche
  Ook wel: Ku’damm genoemd. Winkelparadijs. Geen enkele shopaholic mag paradepaardje KaDeWe, Kaufhaus Des Westens (met als slogan ‘De klant is koning en de koning is klant’) overslaan. Wie behoefte heeft aan rust en bezinning gaat naar de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche, verwoest in 1943 en nu een monument met imposante achthoekige kerk van blauw glas.

 9. Prenzlauer Berg
  De Prenzlauer Berg in Noordoost-Berlijn heeft talloze panden van rond 1900. Het is sinds de val van de Muur een van de hipste wijken van de stad. Studenten, kunstenaars en bohemiens domineren het straatbeeld. Galeries, trendy winkeltjes, knusse restaurants en bars die even kleurrijk zijn als zijn bezoekers maken de Prenzlauer Berg tot een van de geliefdste plekken van het huidige Berlijn.

 10. Vliegveld Tempelhof
  Ooit was luchthaven Tempelhof het grootste vliegveld van Duitsland. Tijdens de blokkade van Berlijn door de Sovjet Unie was Tempelhof het centrale punt van de luchtbrug ter bevoorrading van Berlijn. Hier landde van juni 1948 tot mei 1949 gemiddeld elke 90 seconden een vliegtuig met (hulp)goederen. Op 31 oktober 2004 is Tempelhof als luchthaven gesloten. Het is nu een stadspark met een monument van Edward Ludwig ter herdenking van de luchtbrug.

Bezoeken?

Kom naar onze reisinformatiedag en kijk bij de volgende reizen:

Lezing

 

 

Sint-Petersburg (Санкт-Петербург)

De gerestaureerde Tsarentroon in de Hermitage. / Foto: © 2016 Doreen Elsevier. Rembrandt van Rijn (1606-1669): 'Flora', 1634 / Hermitage Museum, Sint-Petersburg.Het rijk gedecoreerde plafond van de Petrus- en Pauluskathedraal. / Foto: © 2013 Trijnie Duut. Een sprookjesachtig verlichte Kazankathedraal. / Foto: © Joe North (floridaguyjoe).De Kerk van de Verlosser op het Bloed aan het Petersburgse Gribojedovkanaal. / Foto: © Dionysus. Het Elisseef Emporium het schitterende glas-in-loodramen. / Foto: © 2013 Trijnie Duut. Het Winterpaleis van Catharina de Grote in Tsarendorp. / Foto: © 2016 Doreen Elsevier. Land: Rusland
Oppervlakte: 1.439 km²
Aantal inwoners: ca. 4,9 miljoen

Bezienswaardigheden Sint-Petersburg

Majestueuze stad aan de Neva. Voormalige hoofdstad van keizerrijk Rusland. Gesticht in 1703 door Peter de Grote, naar Amsterdams voorbeeld. Compleet met grachten en 18e en 19e eeuwse grachtenpanden. 


Rusland & Oost-Europa Academie Sint-Petersburg Top-10

 1. Hermitage Museum (Госуда́рственный Эрмита́ж)
  Begonnen als verzameling van Catharina de Grote telt het Hermitage nu meer dan 3 miljoen kunstwerken (waaronder 20 werken van Rembrandt). Ze zijn gehuisvest in een aantal overweldigend mooie, met elkaar verbonden paleizen.

 2. Russisch Museum (Русский музей)
  Samen met de Tretjakovgalerij in Moskou is het Russisch Museum hét museum voor Russische kunst. Geniet van meesters als Aleksej Venetsjanov, Ilja Repin, Mikhail Larionov, Natan Altman, Natalja Goncharova en Kazimir Malevitsj

 3. Petrus en Paulusvesting (Петропавловская крепость)
  De plattegrond van de Petrus en Paulusvesting is geïnspireerd door Naarden. Hoogtepunt is de Petrus en Pauluskathedraal met zijn bijzondere pasteltinten. Hier vinden Russische tsaren hun laatste rustplaats, zoals Peter de Grote en zijn zoon Aleksej, maar ook Nicolaas II en zijn vermoorde gezin.

 4. Kazankathedraal (Каза́нский кафедра́льный собо́р)
  Zoals de Sint-Pieter in Rome zijn armen uitstrekt om gelovigen te omarmen, zo strekken ook de twee halfronde colonnades van de Kazankathedraal zich richting Nevski Prospekt uit. Wie kan zich nog voorstellen dat uitgerekend hier tijdens het communisme in het prachtige interieur met Fins gepolijst marmer het museum voor atheïsme huisde?

 5. Izaäkkathedraal (Исаа́киевский Собо́р)
  Kosten noch moeite zijn gespaard: naar verluidt is de Izaäkkathedraal versierd met 400 kilo goud, 1000 ton brons, 16 ton malachiet en 16 ton lapis lazuli. Een monument van grandioze luxe.

 6. Kerk van de Verlosser op het Bloed (Храм Спаса на Крови)
  Gebouwd op de plaats waar tsaar Nicolaas II is vermoord, lijkt deze memoriekerk met zijn drukke versieringen en draaiorgelkleuren het zusje van de Basiliuskathedraal in Moskou. Thans is de Kerk van de Verlosser op het Bloed een museum.

 7. Nevski Prospekt (Не́вский проспе́кт)
  Winkels, hotels, restaurants, kerken en monumenten. De brede allee, de Nevski Prospekt, is het kloppend hart van Sint-Petersburg. Onze geheimtip? Het schitterend gerestaureerd art nouveau Elisseef Emporium, nu een delicatessenzaak.

 8. Dostojevskimuseum (Достое́вскoro Музей)
  Het Dostojevskimuseum is meer dan een museum. Dostojevski heeft hier daadwerkelijk gewoond, van 1878-1881. Het appartement staat nog vol memorabilia van een van de grootmeesters van de Russische literatuur.

 9. Mariinskitheater (Мариинский театр)
  Dit statige neoclassicistische gebouw, een ontwerp van Alberto Cavos, is al sinds de opening in 1860 dé plek voor opera en ballet. Kunt u een kaartje voor het Mariinskitheater bemachtigen? Aarzel dan niet.

 10. Tsarendorp (Царское Село)
  Iets buiten Sint-Petersburg, in de stad Poesjkin. In een idyllische omgeving kunt u zich in Tsarskoje Selo (Tsarendorp) vergapen aan lusthoven en paleizen, zoals het Grote Paleis van Catharina de Grote en het Alexanderpaleis.


Bezoeken?

Kom naar onze reisinformatiedag en kijk bij de volgende reizen:

Lezingen

Moskou (Москва)

De Kathedraal van de Aartsengel Michaël op het Kathedralenplein van het Moskouse Kremlin. / Foto: © 2013 Trijnie Duut. Detail van de Ivan de Grote Klokkentoren op het Kathedralenplein van het Moskouse Kremlin. / Foto: © 2013 Trijnie Duut. Bloementapijt op het Rode Plein in Moskou ter ere van de 120e verjaardag van warenhuis Goem. / Foto: © 2013 Trijnie Duut. Metrostation Novoslobodskaja in Moskou. / Foto: © 2013 Trijnie Duut. Generaal Lebed, Novodevitsji-begraafplaats in Moskou. / Foto: © 2013 Trijnie Duut. Het prachtige neoclassicistische Bolsjoitheater is een ontwerp van Joseph Bové. / Foto: © 2013 Trijnie Duut.

Land: Rusland
Oppervlakte: 2.511 km² (ter vergelijking: de provincie Flevoland is 2.412 km²)
Aantal inwoners: ca. 12 miljoen (2013)

Bezienswaardigheden Moskou

Metropool Moskou, machtige Russische hoofdstad aan de Moskva-rivier. Paradijs voor kunst- en cultuurliefhebbers en historici. Bruisende wereldstad met sprookjesachtig Kremlin. ‘Moskou ... hoeveel komt er samen in die ene klank, voor het Russische hart! Wat schenkt het ons een overvloed aan rijkdommen!’ aldus Aleksander Poesjkin (1799-1837). 

Rusland & Oost-Europa Academie Moskou Top-10

 1. Het Kremlin (кремль) en de Alexandertuin (Александровский сад)
  UNESCO Werelderfgoed. Een citadel die zijn weerga niet kent. Binnen de met talloze torens en bastions versterkte rode vestingmuren van het Kremlin van Moskou bevinden zich o.m. de Ontslapeniskathedraal (Oespenskikathedraal), de Annunciatiekathedraal, de Kathedraal van de aartsengel Michaël en de Klokkentoren van Ivan de Grote, maar ook het Terempaleis van de Russische president en de Tsarenklok (de grootste klok ter wereld ooit gemaakt). Langs de noordwestelijke muur ligt de Alexandertuin. Rustplek voor drukke Moskovieten. Hier is het graf van de onbekende soldaat, waar bij de eeuwige vlam elk uur een formele wisseling van de wacht plaatsvindt.

 2. Het Rode Plein (Красная площадь)
  Geflankeerd door het Nationaal Historisch Museum, de muur van het Kremlin, de Basiliuskathedraal en warenhuis Goem, is het grootste en oudste plein van Moskou een plein dat geen reiziger onberoerd zal laten. Het hart van historisch Rusland. Het Rode Plein (UNESCO Werelderfgoed) is de plek van militaire parades en protesten en niet te vergeten: het mausoleum van Lenin.

 3. De Basilius- of Pokrovkathedraal (Покровский собор)
  Hét symbool van Rusland. Met zijn kleurrijke uivormige koepels lijkt de Basiliuskathedraal rechtstreeks te komen uit de wereld van 1001 nacht. Gebouwd in de 16e eeuw in opdracht van Ivan IV om zijn overwinning op de Tartaren te vieren. Nog steeds een architectonische triomf.

 4. Warenhuis Goem (ГУМ))
  Je zou kunnen zeggen dat Goem het Russische ‘Harrods’ is, alleen is dit voormalig staatswarenhuis maar liefst 3 straten breed en 3 verdiepingen hoog. De naam komt van Glavny Oeniversal'ny Magazin (Universele hoofdwinkel). De crème de la crème van Rusland winkelt hier. En de doorsnee burger? Die kan zich vergapen aan het statige, uit 1888-1894 daterende gebouw met zijn bijzondere glazen dakconstructie.

 5. De Mussenheuvels (Воробьёвы горы)
  Het hoogste punt van Moskou, 220 meter boven zeeniveau. Vanaf de Mussenheuvels (Vorobjovy Gory) heeft u een schitterend uitzicht over de stad. Vlakbij ligt Olympisch Stadion Loezjniki, bekend van de Olympische Winterspelen 1980. Het is een geliefde plek voor bruidsparen om zich te laten fotografen. Hier bevinden zich o.m. de Staatsuniversiteit van Moskou, een mooi staaltje Stalinarchitectuur, en een 19e-eeuwse Drie-eenheidskerk.

 6. De Moskouse metro (Московский метрополитен)
  Niet voor niets worden Moskouse metrostations ‘ondergrondse paleizen’ genoemd. De marmeren vloeren, het fraaie stucwerk, de talloze kristallen kroonluchters, beeldhouwwerken en mozaïeken maken een metrotour een belevenis.

 7. De Tretjakovgalerij (Государственная Третьяковская Галерея)
  De wereldberoemde Tretjakovgalerij herbergt de beroemdste icoon van Rusland, ‘De Moeder Gods van Vladimir’, maar ook werk van Russische meesters als Andrei Roeblev, Silvester Sjtsjedrin, Aleksej Venetsjanov, Michael Vroebel en Ilja Repin.

 8. De Novodevitsjibegraafplaats (Новодевичье кладбище)
  Als je hier je laatste rustplaats hebt gevonden, ben je een Russische legende. Op de Novodevitsjibegraafplaats liggen ze zij aan zij: politici (Nikita Chroesjtsjov, Boris Jeltsin), schrijvers (Nikolaj Gogol, Anton Tsjechov), kunstenaars (Valentin Serov, Vladimir Tatlin), componisten (Sergej Prokofjev, Dmitri Sjostakovitsj) en wetenschappers (German Titov, Andrej Toepolev). De begraafplaats van het Novodevitsjiklooster (UNESCO Werelderfgoed) kan zich meten met andere beroemde begraafplaatsen als de Père Lachaise en Highgate Cemetery.

 9. Het Bolsjoitheater (Большо́й теа́тр)
  Groot (in het Russisch: ‘bolsjoi’) en groots is het Bolsjoitheater zeker. Wie de kans heeft, moet zeker een (ballet)voorstelling bijwonen, maar ook de buitenzijde van dit legendarische, vroeg 19e eeuwse gebouw aan het Theaterplein is het bezichtigen waard. Schuin aan de overzijde ligt het kleine zusje, het ‘Maliy’, oftewel ‘Kleine’ Theater.

 10. Zlatoust (Златоуст)
  Een bezoek aan Rusland is niet compleet zonder Russisch-orthodoxe muziek. Ensemble Zlatoust (Russisch voor ‘Gouden Stem’) dat regelmatig in Moskou optreedt, is onze absolute favoriet.

Bezoeken?

Kom naar onze reisinformatiedag en kijk bij de volgende reizen:

Lezing