Moskou (Москва)

De Kathedraal van de Aartsengel Michaël op het Kathedralenplein van het Moskouse Kremlin. / Foto: © 2013 Trijnie Duut. Detail van de Ivan de Grote Klokkentoren op het Kathedralenplein van het Moskouse Kremlin. / Foto: © 2013 Trijnie Duut. Bloementapijt op het Rode Plein in Moskou ter ere van de 120e verjaardag van warenhuis Goem. / Foto: © 2013 Trijnie Duut. Metrostation Novoslobodskaja in Moskou. / Foto: © 2013 Trijnie Duut. Generaal Lebed, Novodevitsji-begraafplaats in Moskou. / Foto: © 2013 Trijnie Duut. Het prachtige neoclassicistische Bolsjoitheater is een ontwerp van Joseph Bové. / Foto: © 2013 Trijnie Duut.

Land: Rusland
Oppervlakte: 2.511 km² (ter vergelijking: de provincie Flevoland is 2.412 km²)
Aantal inwoners: ca. 12 miljoen (2013)

Bezienswaardigheden Moskou

Metropool Moskou, machtige Russische hoofdstad aan de Moskva-rivier. Paradijs voor kunst- en cultuurliefhebbers en historici. Bruisende wereldstad met sprookjesachtig Kremlin. ‘Moskou ... hoeveel komt er samen in die ene klank, voor het Russische hart! Wat schenkt het ons een overvloed aan rijkdommen!’ aldus Aleksander Poesjkin (1799-1837). 

Rusland & Oost-Europa Academie Moskou Top-10

 1. Het Kremlin (кремль) en de Alexandertuin (Александровский сад)
  UNESCO Werelderfgoed. Een citadel die zijn weerga niet kent. Binnen de met talloze torens en bastions versterkte rode vestingmuren van het Kremlin van Moskou bevinden zich o.m. de Ontslapeniskathedraal (Oespenskikathedraal), de Annunciatiekathedraal, de Kathedraal van de aartsengel Michaël en de Klokkentoren van Ivan de Grote, maar ook het Terempaleis van de Russische president en de Tsarenklok (de grootste klok ter wereld ooit gemaakt). Langs de noordwestelijke muur ligt de Alexandertuin. Rustplek voor drukke Moskovieten. Hier is het graf van de onbekende soldaat, waar bij de eeuwige vlam elk uur een formele wisseling van de wacht plaatsvindt.

 2. Het Rode Plein (Красная площадь)
  Geflankeerd door het Nationaal Historisch Museum, de muur van het Kremlin, de Basiliuskathedraal en warenhuis Goem, is het grootste en oudste plein van Moskou een plein dat geen reiziger onberoerd zal laten. Het hart van historisch Rusland. Het Rode Plein (UNESCO Werelderfgoed) is de plek van militaire parades en protesten en niet te vergeten: het mausoleum van Lenin.

 3. De Basilius- of Pokrovkathedraal (Покровский собор)
  Hét symbool van Rusland. Met zijn kleurrijke uivormige koepels lijkt de Basiliuskathedraal rechtstreeks te komen uit de wereld van 1001 nacht. Gebouwd in de 16e eeuw in opdracht van Ivan IV om zijn overwinning op de Tartaren te vieren. Nog steeds een architectonische triomf.

 4. Warenhuis Goem (ГУМ))
  Je zou kunnen zeggen dat Goem het Russische ‘Harrods’ is, alleen is dit voormalig staatswarenhuis maar liefst 3 straten breed en 3 verdiepingen hoog. De naam komt van Glavny Oeniversal'ny Magazin (Universele hoofdwinkel). De crème de la crème van Rusland winkelt hier. En de doorsnee burger? Die kan zich vergapen aan het statige, uit 1888-1894 daterende gebouw met zijn bijzondere glazen dakconstructie.

 5. De Mussenheuvels (Воробьёвы горы)
  Het hoogste punt van Moskou, 220 meter boven zeeniveau. Vanaf de Mussenheuvels (Vorobjovy Gory) heeft u een schitterend uitzicht over de stad. Vlakbij ligt Olympisch Stadion Loezjniki, bekend van de Olympische Winterspelen 1980. Het is een geliefde plek voor bruidsparen om zich te laten fotografen. Hier bevinden zich o.m. de Staatsuniversiteit van Moskou, een mooi staaltje Stalinarchitectuur, en een 19e-eeuwse Drie-eenheidskerk.

 6. De Moskouse metro (Московский метрополитен)
  Niet voor niets worden Moskouse metrostations ‘ondergrondse paleizen’ genoemd. De marmeren vloeren, het fraaie stucwerk, de talloze kristallen kroonluchters, beeldhouwwerken en mozaïeken maken een metrotour een belevenis.

 7. De Tretjakovgalerij (Государственная Третьяковская Галерея)
  De wereldberoemde Tretjakovgalerij herbergt de beroemdste icoon van Rusland, ‘De Moeder Gods van Vladimir’, maar ook werk van Russische meesters als Andrei Roeblev, Silvester Sjtsjedrin, Aleksej Venetsjanov, Michael Vroebel en Ilja Repin.

 8. De Novodevitsjibegraafplaats (Новодевичье кладбище)
  Als je hier je laatste rustplaats hebt gevonden, ben je een Russische legende. Op de Novodevitsjibegraafplaats liggen ze zij aan zij: politici (Nikita Chroesjtsjov, Boris Jeltsin), schrijvers (Nikolaj Gogol, Anton Tsjechov), kunstenaars (Valentin Serov, Vladimir Tatlin), componisten (Sergej Prokofjev, Dmitri Sjostakovitsj) en wetenschappers (German Titov, Andrej Toepolev). De begraafplaats van het Novodevitsjiklooster (UNESCO Werelderfgoed) kan zich meten met andere beroemde begraafplaatsen als de Père Lachaise en Highgate Cemetery.

 9. Het Bolsjoitheater (Большо́й теа́тр)
  Groot (in het Russisch: ‘bolsjoi’) en groots is het Bolsjoitheater zeker. Wie de kans heeft, moet zeker een (ballet)voorstelling bijwonen, maar ook de buitenzijde van dit legendarische, vroeg 19e eeuwse gebouw aan het Theaterplein is het bezichtigen waard. Schuin aan de overzijde ligt het kleine zusje, het ‘Maliy’, oftewel ‘Kleine’ Theater.

 10. Zlatoust (Златоуст)
  Een bezoek aan Rusland is niet compleet zonder Russisch-orthodoxe muziek. Ensemble Zlatoust (Russisch voor ‘Gouden Stem’) dat regelmatig in Moskou optreedt, is onze absolute favoriet.

Bezoeken?

Kom naar onze reisinformatiedag en kijk bij de volgende reizen:

Lezing