Tips Tweede Wereldoorlog

   
   
  Kom en zie (dvd)
Gebaseerd op ware gebeurtenissen tijdens de eerste periode van de oorlog toen nazi's Rusland onder de voet liepen en een genocide uitvoerden op de plattelandsbevolking. Honderden dorpen werden op deze manier uitgemoord en volledig van de aardbodem weggevaagd. De film wordt verteld vanuit het perspectief van de jongen Fljora die zich met dromen over heldenmoed aansluit bij de partizanen. 
Kom en zie is een weergaloos oorlogsmeesterwerk: schokkend én onontkoombaar (vijf sterren)', aldus de Volkskrant.
Bestellen

Tips Diaghilev en zijn Ballets Russes

   
  Arthur Japin: Vaslav (2014)
Op het hoogtepunt van zijn roem staakt de legendarische balletdanser Vaslav Nijinski zijn optreden, richt zich tot zijn publiek en zegt: Nu is het kleine paardje moe. De rest van zijn leven, nog 31 jaren, brengt hij door zonder te dansen en zonder te spreken. Hoe komt iemand tot zo'n beslissing en wat betekent dit voor de mensen om hem heen, zijn voormalige geliefde, zijn vrouw en dochtertje, en hun bedienden? Arthur Japin schreef een wervelende historische roman over passie, roem, oorlog en nietsontziende liefde.
Bestellen
 
  Michael Maylac: Behind the Scenes at the Ballets Russes (2017)
Hoe was het echt om deel uit te maken van de Ballets Russes? Een bijzondere verzameling interviews waarin dansers, choreografen, muzikanten en diverse mensen achter de schermen u dit in hun eigen woorden vertellen. Interviews met o.m. Anna Pavlova, Alicia Markova, Leonide Massine, Anton Dolin en George Balanchine. Engelstalig.
Bestellen
 
Joy Melville: Diaghilev and Friends (2009)
Mooi tijdsbeeld van een snel veranderende wereld. Portret van een verbazingwekkende groep kunstenaars onder wie Picasso, Bakst, Fokine, Nijinkski, Lifar, Karsavina, Stravinsky en Prokofiev. 
Bestellen
  Vaslav Nijinski: Dagboek (2011) 
Dagboek van de beroemde danser Vaslav Nijinski's, bewerkt en uitgegeven door zijn vrouw Romola. Het dagboek getuigt van zijn hartstochtelijke liefde voor het leven en voor zijn medemensen. In bewogen visioenen is hij op zoek naar zijn creativiteit, naar God en naar zichzelf. 'Fascinerend en beklemmend ontrolt zich, in simpele taal, het leven van een fijnbesnaarde geest in een onwerkelijke wereld', aldus Martin van Trojen voor de Nederlandse Bibliotheekdienst.
Bestellen


Sjeng Scheijen: Sergej Diaghilev: Een leven voor de kunst (2015)
Alom bejubelde biografie:
  • 'Een overrompelend boek, briljant geschreven.' - Michel Krielaars, NRC Handelsblad
  • 'Een panoramisch werk dat schittert door de unieke archiefvondsten (...). Wat een overdonderend boek!'- Pieter Waterdrinker, Vrij Nederland
  • 'Scheijens nieuwe inzichten zijn een ware beeldenstorm. Je ziet hem bijna handenwrijven als hij de fouten van vorige biografen blootlegt, en hun idee n verwerpt. (...) Een bewonderenswaardig boek. Zijn meest opvallende kwaliteit is de afwezigheid van wolligheid, en daarmee zijn retorische kracht.' - Joan Acocella, The New Yorker
  • 'Scheijen beschrijft meesterlijk de ongelooflijke manier waarop Diaghilev erin slaagde onder vrijwel onmogelijke omstandigheden een reeks werken voort te brengen, elk nog gewaagder dan de vorige.' - Simon Callow, The Guardian
  • 'Een bewonderenswaardige biografische studie, en een fascinerend overzicht van de Russische kunstwereld en zijn Europese connecties in het begin van de twintigste eeuw.' - Times Literary Supplement
Bestellen

Tips Duitsland

 

 Jan Konst: De wintertuin (2018)
'Vier generaties van één familie: de Nederlandse literator Jan Konst beschrijft op basis van onder andere oude foto's, brieven, objecten en 'oral history' de levens van zijn Duitse schoonfamilie: gewone mensen in ongewone tijden. Het historische decor (triomf en ondergang van het Duitse keizerrijk, de Republiek van Weimar, nazidictatuur, DDR en de Wende van 1989) is aanwezig, maar de familie houdt zich meestal afzijdig van politiek (…) In dit goed gecomponeerde boek lezen we over de riten, festiviteiten, ontberingen en de materiële omlijsting van hun levens. Boeiend en leesbaar van begin tot eind.' - Biblion voor de Nederlandse Bibliotheekdienst
Bestellen

 

Tilmann Lahme: De familie Mann - Geschiedenis van een gezin (2017)
Prachtig vertelde, tragische verhaal van de familie van Thomas Mann. 'Het is een literair-historisch document dat een beeld geeft van een intellectueel gezin met zeer uiteenlopende karakters in een roerige tijd (Hitler en de Tweede Wereldoorlog). Lahme baseert zich op literatuur en egodocumenten van de gezinsleden. Daardoor ontstaat een boeiend inzicht in de onderlinge verhoudingen, de conflicten en ambities, de worstelingen met seksuele geaardheid en zelfmoord en de verhouding tot het opkomende nazisme en Duitsland.' - Biblion voor de Nederlandse Bibliotheekdienst
Bestellen

 

De Rusland & Oost-Europa Academie heeft nog meer aanbevelingen voor u over Berlijn. Kijk ook eens bij onze tips voor:

 

Tips Polen

  Thomas Keneally: Schindler's lijst (1993)
Het indrukwekkende, waargebeurde verhaal van de Duitse industrieel en zwarthandelaar Oskar Schindler, die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een fabriek had in de schaduw van het concentratiekamp Auschwitz. Op slimme wijze wist Schindler meer dan duizend van zijn Joodse arbeiders van de dood te redden. De getuigenissen van deze 'Schindlerjuden' verwerkte Keneally in Schindlers lijst. Het boek won de Booker Prize, de hoogste Engelse literaire onderscheiding, en werd verfilmd door Steven Spielberg.
Bestellen


Wieslaw Mysliwski: De horizon (2017)
Een kindertijd in Polen. De jonge Piotr woont met zijn familie op het platteland. Wanneer in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog het front steeds verder oprukt, komt er een einde aan de landelijke idylle en de geborgenheid. Vader, moeder en Piotr worden geëvacueerd en in een kleine stad ondergebracht bij de mysterieuze dames Poncka, die Piotr in hun verlangen een man van hem te maken de tango leren. Terwijl zijn ouders lijden onder de armoede en nauwelijks aan het nieuwe leven kunnen wennen, wordt Piotr verliefd op een mooi meisje uit de buurt dat zo prachtig orgel speelt.
Bestellen

  Wieslaw Mysliwski: De laatste hand (2015)
Een man van middelbare leeftijd, een geboren pokerspeler, probeert zijn leven te bevatten aan de hand van zijn adresboek vol visitekaartjes. ‘Stilistisch groot, met parallelle composities in de hoofdstukken (met wonderbaarlijk ritme en dosering) levert deze grote roman een prachtig panorama op van een voorbije wereld’, aldus Jos Radstake voor de Nederlandse Bibliotheek Dienst.
Bestellen
  Wieslaw Mysliwski: Steen op Steen (2016)
Szymek Pietruszka, alias Peterselie, die na een aanrijding lang in het ziekenhuis heeft gelegen, keert terug naar zijn geboortedorp. Na een druk en bewogen leven (hij zat onder meer in het verzet) zoekt hij houvast in het vertrouwde boerenbestaan van voor de Tweede Wereldoorlog, toen zijn ouders nog leefden en op het land werkten. Szymeks herinneringen stapelen zich in deze imposante roman op als steen op steen, en vormen een ontroerend levensverhaal tegen de achtergrond van de geschiedenis van de 20e eeuw.
Bestellen

   

Tips Michael Sergejevitsj Gorbatsjov (geb. 1931)

Boek William Taubman: 'Gorbatsjov - Zijn leven en tijdperk'. William Taubman: Gorbatsjov - Zijn leven en tijdperk (2017)
Reconstructie van een ingrijpende periode in de recente geschiedenis. Taubman laat in deze allesomvattende biografie zien hoe een plattelandsjongen de grafdelver van het Sovjetsysteem werd, waarom het Kremlin Gorbatsjov liet begaan en hoe zijn droom om Rusland te democratiseren uiteindelijk strandde. Taubman put onder meer uit interviews met Gorbatsjov zelf en met talloze voor- en tegenstanders van het Kremlin.
Bestellen