Tips Diaghilev en zijn Ballets Russes

   
  Arthur Japin: Vaslav (2014)
Op het hoogtepunt van zijn roem staakt de legendarische balletdanser Vaslav Nijinski zijn optreden, richt zich tot zijn publiek en zegt: Nu is het kleine paardje moe. De rest van zijn leven, nog 31 jaren, brengt hij door zonder te dansen en zonder te spreken. Hoe komt iemand tot zo'n beslissing en wat betekent dit voor de mensen om hem heen, zijn voormalige geliefde, zijn vrouw en dochtertje, en hun bedienden? Arthur Japin schreef een wervelende historische roman over passie, roem, oorlog en nietsontziende liefde.
Bestellen
 
  Michael Maylac: Behind the Scenes at the Ballets Russes (2017)
Hoe was het echt om deel uit te maken van de Ballets Russes? Een bijzondere verzameling interviews waarin dansers, choreografen, muzikanten en diverse mensen achter de schermen u dit in hun eigen woorden vertellen. Interviews met o.m. Anna Pavlova, Alicia Markova, Leonide Massine, Anton Dolin en George Balanchine. Engelstalig.
Bestellen
 
Joy Melville: Diaghilev and Friends (2009)
Mooi tijdsbeeld van een snel veranderende wereld. Portret van een verbazingwekkende groep kunstenaars onder wie Picasso, Bakst, Fokine, Nijinkski, Lifar, Karsavina, Stravinsky en Prokofiev. 
Bestellen
  Vaslav Nijinski: Dagboek (2011) 
Dagboek van de beroemde danser Vaslav Nijinski's, bewerkt en uitgegeven door zijn vrouw Romola. Het dagboek getuigt van zijn hartstochtelijke liefde voor het leven en voor zijn medemensen. In bewogen visioenen is hij op zoek naar zijn creativiteit, naar God en naar zichzelf. 'Fascinerend en beklemmend ontrolt zich, in simpele taal, het leven van een fijnbesnaarde geest in een onwerkelijke wereld', aldus Martin van Trojen voor de Nederlandse Bibliotheekdienst.
Bestellen


Sjeng Scheijen: Sergej Diaghilev: Een leven voor de kunst (2015)
Alom bejubelde biografie:
 • 'Een overrompelend boek, briljant geschreven.' - Michel Krielaars, NRC Handelsblad
 • 'Een panoramisch werk dat schittert door de unieke archiefvondsten (...). Wat een overdonderend boek!'- Pieter Waterdrinker, Vrij Nederland
 • 'Scheijens nieuwe inzichten zijn een ware beeldenstorm. Je ziet hem bijna handenwrijven als hij de fouten van vorige biografen blootlegt, en hun idee n verwerpt. (...) Een bewonderenswaardig boek. Zijn meest opvallende kwaliteit is de afwezigheid van wolligheid, en daarmee zijn retorische kracht.' - Joan Acocella, The New Yorker
 • 'Scheijen beschrijft meesterlijk de ongelooflijke manier waarop Diaghilev erin slaagde onder vrijwel onmogelijke omstandigheden een reeks werken voort te brengen, elk nog gewaagder dan de vorige.' - Simon Callow, The Guardian
 • 'Een bewonderenswaardige biografische studie, en een fascinerend overzicht van de Russische kunstwereld en zijn Europese connecties in het begin van de twintigste eeuw.' - Times Literary Supplement
Bestellen

Tips Polen

  Thomas Keneally: Schindler's lijst (1993)
Het indrukwekkende, waargebeurde verhaal van de Duitse industrieel en zwarthandelaar Oskar Schindler, die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een fabriek had in de schaduw van het concentratiekamp Auschwitz. Op slimme wijze wist Schindler meer dan duizend van zijn Joodse arbeiders van de dood te redden. De getuigenissen van deze 'Schindlerjuden' verwerkte Keneally in Schindlers lijst. Het boek won de Booker Prize, de hoogste Engelse literaire onderscheiding, en werd verfilmd door Steven Spielberg.
Bestellen


Wieslaw Mysliwski: De horizon (2017)
Een kindertijd in Polen. De jonge Piotr woont met zijn familie op het platteland. Wanneer in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog het front steeds verder oprukt, komt er een einde aan de landelijke idylle en de geborgenheid. Vader, moeder en Piotr worden geëvacueerd en in een kleine stad ondergebracht bij de mysterieuze dames Poncka, die Piotr in hun verlangen een man van hem te maken de tango leren. Terwijl zijn ouders lijden onder de armoede en nauwelijks aan het nieuwe leven kunnen wennen, wordt Piotr verliefd op een mooi meisje uit de buurt dat zo prachtig orgel speelt.
Bestellen

  Wieslaw Mysliwski: De laatste hand (2015)
Een man van middelbare leeftijd, een geboren pokerspeler, probeert zijn leven te bevatten aan de hand van zijn adresboek vol visitekaartjes. ‘Stilistisch groot, met parallelle composities in de hoofdstukken (met wonderbaarlijk ritme en dosering) levert deze grote roman een prachtig panorama op van een voorbije wereld’, aldus Jos Radstake voor de Nederlandse Bibliotheek Dienst.
Bestellen
  Wieslaw Mysliwski: Steen op Steen (2016)
Szymek Pietruszka, alias Peterselie, die na een aanrijding lang in het ziekenhuis heeft gelegen, keert terug naar zijn geboortedorp. Na een druk en bewogen leven (hij zat onder meer in het verzet) zoekt hij houvast in het vertrouwde boerenbestaan van voor de Tweede Wereldoorlog, toen zijn ouders nog leefden en op het land werkten. Szymeks herinneringen stapelen zich in deze imposante roman op als steen op steen, en vormen een ontroerend levensverhaal tegen de achtergrond van de geschiedenis van de 20e eeuw.
Bestellen

   

Tips Michael Sergejevitsj Gorbatsjov (geb. 1931)

Boek William Taubman: 'Gorbatsjov - Zijn leven en tijdperk'. William Taubman: Gorbatsjov - Zijn leven en tijdperk (2017)
Reconstructie van een ingrijpende periode in de recente geschiedenis. Taubman laat in deze allesomvattende biografie zien hoe een plattelandsjongen de grafdelver van het Sovjetsysteem werd, waarom het Kremlin Gorbatsjov liet begaan en hoe zijn droom om Rusland te democratiseren uiteindelijk strandde. Taubman put onder meer uit interviews met Gorbatsjov zelf en met talloze voor- en tegenstanders van het Kremlin.
Bestellen
   

Tips Duitsland

 

 Jan Konst: De wintertuin (2018)
'Vier generaties van één familie: de Nederlandse literator Jan Konst beschrijft op basis van onder andere oude foto's, brieven, objecten en 'oral history' de levens van zijn Duitse schoonfamilie: gewone mensen in ongewone tijden. Het historische decor (triomf en ondergang van het Duitse keizerrijk, de Republiek van Weimar, nazidictatuur, DDR en de Wende van 1989) is aanwezig, maar de familie houdt zich meestal afzijdig van politiek (…) In dit goed gecomponeerde boek lezen we over de riten, festiviteiten, ontberingen en de materiële omlijsting van hun levens. Boeiend en leesbaar van begin tot eind.' - Biblion voor de Nederlandse Bibliotheekdienst
Bestellen

 

Tilmann Lahme: De familie Mann - Geschiedenis van een gezin (2017)
Prachtig vertelde, tragische verhaal van de familie van Thomas Mann. 'Het is een literair-historisch document dat een beeld geeft van een intellectueel gezin met zeer uiteenlopende karakters in een roerige tijd (Hitler en de Tweede Wereldoorlog). Lahme baseert zich op literatuur en egodocumenten van de gezinsleden. Daardoor ontstaat een boeiend inzicht in de onderlinge verhoudingen, de conflicten en ambities, de worstelingen met seksuele geaardheid en zelfmoord en de verhouding tot het opkomende nazisme en Duitsland.' - Biblion voor de Nederlandse Bibliotheekdienst
Bestellen

 

De Rusland & Oost-Europa Academie heeft nog meer aanbevelingen voor u over Berlijn. Kijk ook eens bij onze tips voor:

 

Tips Anton Pavlovitsj Tsjechov (1860-1904)

 

Boeken van Anton Tsjechov

Anton Tsjechov: De dame met het hondje en andere verhalen (2016)
Veertien verhalen van de meester van het korte verhaal en van de novelle, waaronder 'De vlinder', 'De man in het etui', 'De dame met het hondje', 'Een zenuwinzinking', 'Zaal 6' en 'De zwarte monnik'.
Bestellen

 

Anton Tsjechov: Verzamelde Verhalen, dl. 1:  1880-1885 en de roman Drama op de jacht
Nieuwe vertaling en de bekende reeks 'Russische Bibliotheek' van uitgeverij G.A. van Oorschot.
'Tsjechovs verhalen zijn niet zomaar goed, ze zijn verpletterend goed.' - Joost Zwagerman
Bestellen

  Anton Tsjechov: Verzamelde verhalen, dl. 2: 1885-1886
Bestellen
  Anton Tsjechov: Verzamelde verhalen, dl. 3: 1887-1888
Bestellen
  Anton Tsjechov: Verzamelde verhalen, dl. 4: 1889-1894
Bestellen
  Anton Tsjechov: Verzamelde verhalen, dl. 5: 1894-1903
Bestellen
Anton Tsjechov: Toneel compleet
1248 bladzijden in een nieuwe vertaling. Bevat 31 toneelstukken waaronder 'Drie zusters', 'Ivanov', 'Oom Wanja', 'De meeuw' en 'De kersentuin'. Behalve Shakespeare is er geen schrijver wiens toneelstukken wereldwijd zo vaak worden opgevoerd.
Bestellen
  Anton Tsjechov: De reis naar Sachalin 
In april 1890 vertrekt Anton Tsjechov naar Siberië en Sachalin. Dit is het verslag van deze expeditie. Behalve van het desolate landschap en zijn wederwaardigheden geeft Tsjechov ook een gedetailleerde beschrijving van de gevangenen op Sachalin en hun barre levensomstandigheden. Met een nawoord van Frank Westerman.
Bestellen
 

Boeken over Anton Tsjechov

Michel Krielaars: Het brilletje van Tsjechov - Reizen door Rusland (2016)
Met Tsjechovs blik reist journalist Krielaars door Rusland, van Moskou tot Siberië. Hij spreekt arbeiders, winkeliers en boeren die moeite hebben om te overleven, maar ook burgemeesters, oppositiepolitici, artsen en leraren die hun uiterste best doen hun land te veranderen. Dat resulteert in een bewogen en weemoedig verslag.
Bestellen

Janet Malcolm: Reading Chekhov - A Critical Journey (2012)
Veelgeprezen boek. Combinatie van biografie, literaire kritiek en journalistiek verslag. Janet Malcolm koppelt de teksten van Tsjechov aan zijn leven en aan de reis die ze zelf maakte naar Sint-Petersburg. Engelstalig.
Bestellen
Donald Rayfield: Anton Chekhov - A Life (2000)
Donald Rayfield is professor Russisch en Georgisch. Voor deze nieuwe biografie raadpleegde hij allerlei Tsjechov-archieven in Rusland. Het resultaat is een nieuwe kijk op het leven en werk van Ruslands grootste korteverhalenschrijver. Engelstalig.
Bestellen
  Michail Tsjechov: Rondom Tsjechov (1988)
Memoires van de jongste broer van Anton Tsjechov. Een intiem portret van de schrijver en het milieu waarin hij zich ontplooide: het gezin, de steden en de dorpen waar hij woonde of de zomermaanden doorbracht en de overvloedige contacten met bevriende kunstenaars, studenten, medici, schrijvers etc.
Bestellen
 

Online luisteren

 
 • Anton Tsjechov: After the Theatre / verhaal voorgelezen door Alan Davis Drake (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: The Album / verhaal voorgelezen door Alan Davis Drake (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: Eine Bagatelle / verhaal voorgelezen door Karlsson (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: Der Bär / toneelstuk (Librivox, Duitstalig)
 • Anton Tsjechov: The Beggar / verhaal voorgelezen door Leonard Wilson (Librivox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: The Beauties / verhaal voorgelezen door Will Larson (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: The Bet / verhaal voorgelezen door William Coon (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: The Bird Market / verhaal voorgelezen door Paul Curran (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: The Bishop / verhaal voorgelezen door Paul Rizik (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: Champagne / verhaal voorgelezen door Bob Neufeld (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: The Chemist's Wife / verhaal voorgelezen door James Christopher (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: The Cossack / verhaal voorgelezen door Paul Rizik (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: The Darling / verhaal voorgelezen door Denny Sayers (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: A Doctor's Visit / verhaal voorgelezen door Kevin W. Davidson (Libribox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: An Enigmatic Nature / verhaal voorgelezen door Alan Davis Drake (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: Fat and Thin / verhaal voorgelezen door Alan Davis Drake (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: Gram / verhaal voorgelezen door Karlsson (LibriVox, Duitstalig)
 • Anton Tsjechov: Gooseberries / verhaal voorgelezen door Bellona Times (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: Goussiev / verhaal voorgelezen door David Wales (Librivox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: The Head of the Family / verhaal voorgelezen door Kevin W. Davidson (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: A Horsey Name / verhaal voorgelezen door Alan Davis Drake (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: The House with the Mezzanine - A Painter's Story / verhaal voorgelezen door David Wales (Librivox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: The Husband / verhaal voorgelezen door Bethany Simpson (LibrBox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: In Exile / verhaal voorgelezen door David Wales (LibriBox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: In the Graveyard / verhaal voorgelezen door Alan Davis Drake (Librivox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: Ionitch / verhaal voorgelezen door Keven W. Davidson (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: A Joke / verhaal voorgelezen door Alan Davis Drake (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: The Lady with the Toy Dog / verhaal voorgelezen door David Wales (Librivox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: Die letzte Mohikanerin / verhaal voorgelezen door Karlsson (LibriVox, Duitstalig)
 • Anton Tsjechov: The Lottery Ticket / verhaal voorgelezen door Phil Griffiths (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: Love / verhaal voorgelezen door Alan Davis Drake (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: Misery / verhaal voorgelezen door Alan Davis Drake (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: Nerves / verhaal voorgelezen door David Richardson (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: Oysters / verhaal voorgelezen door Alan Davis Drake (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: Panic Fears / verhaal voorgelezen door Alan Davis Drake (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: A Problem / verhaal voorgelezen door Alan Davis Drake (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: The Proposal / toneelstuk (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: Rothschild's Fiddle / verhaal voorgelezen door Paul Rizik (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: The Safety Match / verhaal voorgelezen door Gesine (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: The School Mistress / verhaal voorgelezen door Gary Gilberd (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: A Slander / verhaal voorgelezen door Darrell Neily (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: A Story without a Title / verhaal voorgelezen door Alan Davis Drake (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: The Student / verhaal voorgelezen door kricha12 (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: Swan Song / verhaal voorgelezen door Kirsten Ferreri en Rosalind Wills (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: The Trousseau / verhaal voorgelezen door Bellona Times (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: Typhus / verhaal voorgelezen door David Wales (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: An Upheaval / verhaal voorgelezen door John Trevithick (Librivox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: Vanka / verhaal voorgelezen door Alan Davis Drake (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: Volodya / verhaal voorgelezen door Kevin W. Davidson (LibriVox, Engelstalig)
 • Anton Tsjechov: A Work of Art / verhaal voorgelezen door Phil Griffiths (LibriVox, Engelstalig)