Grand Tour Oekraïne / Dagprogramma


Kathedraal van Rivne. / Foto: © Bearenok.
De romantische Tunnel of Love in Klevan. / Foto: © Дядя Саша.Het barokke Marinskiipaleis in Kiev staat aan de oevers van de Dnjepr. / Foto: Адміністрація Президента України.
Het karmelietenklooster in Berdichev. / Foto: © Wadco2.Mandje met traditionele Oekraïense paaseieren. / Foto: © Lubap.De Ontslapeniskathedraal van de Pechersk-Lavra. / Foto: © Jorge Láscar from Australia.
De schreeuwarend broedt in Oost-Europa. / Foto: © Wolbrum avner.

Dag 1 & 2: Heenreis (ca. 660 + 475 km)

Vanaf Zeddam rijden we naar de omgeving van Frankfurt aan de Oder. De volgende dag rijden we door naar de omgeving van Lublin voor de tweede overnachting van deze unieke reis.

Dag 3: Zamosc & Rivne (ca. 485 km)

Op weg naar de grens met Oekraïne stoppen we in de renaissancestad Zamosc. Het ontwerp van de stad is gebaseerd op Italiaanse theorieën van 'de ideale stad'. Het centrale plein wordt gedomineerd door het imposante stadhuis en de omringende burgerhuizen met arcades. Na de stop zetten we koers richting Rivne.

Dag 4: Rivne & Kiev (ca. 330 km)

Na het ontbijt kunt u ervoor kiezen om Rivne op eigen gelegenheid te ontdekken. Ook kunt u mee naar de Tunnel of Love in Klevan. Deze kilometerslange spoorweg loopt door een bebost gebied waar, door de bomen, een groene 'tunnel' is ontstaan. Na dit korte bezoek rijden we via Rivne verder naar Kiev waar we in de namiddag aankomen.

Dag 5: Kiev (ca. 20 km)

Kiev is een van de oudste steden van Europa en prachtig gelegen aan de Dnjeper-rivier. In de ochtend maken we een stadstour en zien we onder andere het Marinskii Paleis, de Gouden Poort, ooit toegangspoort van de stad, en de 11e-eeuwse Sophiakathedraal. In de middag brengen we een bezoek aan het zeer indrukwekkende kloostercomplex Pechersk-Lavra.

Dag 6: Tsjernobyl  (ca. 260 km) of vrije dag 

Vandaag heeft u de mogelijkheid om een zeer bijzondere excursie te maken. U kunt namelijk de omgeving van de kerncentrale van Tsjernobyl bezoeken (optioneel, ca. € 150,- per persoon, bij boeking opgeven). Ook kunt u ervoor kiezen om Kiev op eigen gelegenheid te ontdekken.

Dag 7: Berdichev (ca. 440 km)

Onderweg naar het historische Kamyanets-Podilskiy bezoeken we het 17-eeuwse karmelietenklooster in Berdichev, een belangrijke stad voor de Joodse geschiedenis en cultuur.

Dag 8: Kamyanets-Podilskiy & Chernivtsi (ca. 255 km)

Kamyanets-Podilskiy is in de 11e eeuw gesticht en daarmee een van de oudste steden van Oekraïne. Tijdens de stadswandeling door het historische centrum ziet u de belangrijkste pleinen en kerken. Onderweg naar Chernivtsi maken we een korte stop bij het fort van Khotyn. Eenmaal aangekomen in Chernivtsi, één van de grootste culturele en educatieve centra van Oekraïne, maken we een korte stadswandeling.

Dag 9: Chernivtsi, Kolomiya & Verkhovyna (ca. 125 km)

Na het ontbijt willen we u nog een aantal bezienswaardigheden in Chernivtsi laten zien. Na de koffie gaan we op weg naar Verkhovyna en bezoeken we o.a. het museum van de bekende Oekraïense paaseieren (Pysanky) en Kryvovivna voor een bezoek aan een nationaal Hutsul huis. Vanavond komen we aan in ons hotel in Verkhovyna. 

Dag 10: Oekraïense Karpaten (ca. 150 km)

Vandaag maken we een schitterende tocht door het indrukwekkende groene landschap van de Oekraïense Karpaten. In dit ongerepte gebied leven onder andere de schreeuwarend, steenarend en de bruine beer, de lynx en de wolf. Ook vind je hier nog een combinatie van levendige en authentieke cultuur met schaapherders, muziek en klederdracht.

Dag 11: Uzhgorod (ca. 305 km)

We maken een mooie tocht door de uitlopers van de Karpaten en rijden langs de Roemeense grens. In Mukachevo maken we een korte stop bij het Palanok kasteel voordat we verder rijden naar Uzhgorod, waar we overnachten.

Dag 12: Uzhgorod & Lviv (ca. 270 km)

Ook vandaag staat er weer een tocht door de schitterende Oekraïense natuur op het programma. We rijden door Nationaal Park Oezjansky richting Lviv, waar we in de namiddag aankomen. Indien de tijd het toelaat, bezoeken we nog de Sint-Joriskathedraal.

Dag 13: Wandeltour oude stad Lviv 

Het vroegere Lemberg wordt wel beschouwd als dé mooiste stad van Oekraïne. Niet voor niets staat het historische centrum van de stad vermeld op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Tijdens de stadswandeling komen religieuze gebouwen zoals de Armeense kerk, de Bomis Kapel, het Bernardinskyklooster en ook het gezellige Rynokplein met zijn prachtige, monumentale panden aan bod. De middag is ter vrije besteding.

Dag 14: Lviv & Zhovkva (ca. 180 km)

Vanochtend bezoeken we de kasteelheuvel vanwaar u een geweldig uitzicht over de stad heeft. In de middag heeft u de mogelijkheid om het historische stadje Zhovkva te bezoeken. 

Dag 15 t/m 17: Terugreis (ca. 330, 595 en 575 km)

Na het ontbijt verlaten we Oekraïne voor een overnachting in de omgeving van Krakau. Met nog een overnachting in Duitsland komen we weer terug in Zeddam, waar een afscheidsdiner klaarstaat.

Grand Tour Oekraïne (17-daagse busreis)

Routekaart van de Grand Tour Oekraine. Het imposante stadhuis van de Poolse renaissancestad Zamosc. / Foto: © Mceurytos at Polish Wikipedia. De Sophiakathedraal in Kiev. / Foto: © Elke Wetzig/CC-BY-SA.
Het fort van Khotyn. / Foto: © Rbrechko.
Het interieur van de Armeense kerk in Lviv. / Foto: © Robin Schuil.
De Euraziatische lynx komt nog voor in de Karpaten. / Foto: © Martin Mecnarowski (http://www.photomecan.eu/). 

Zamosc - Rivne - Kiev - Tsjernobyl (optioneel) - Berdichev - Kamyanets-Podilskiy - Chernivtsi - Kolomiya - Verkhovyna - Oekraïense Karpaten - Uzhgorod - Lviv - Zhovkva

Oekraïne is het op één na grootste land van Europa, maar nog onbekend terrein voor velen. Tijdens deze veelzijdige reis door dit bijzondere en ongerepte land ziet u prachtige steden als Kiev, Lviv en Chernivtsi. Maar ook ontdekt u het uitgestrekte en ongerepte natuurlandschap van de Oekraïense Karpaten!

Dagprogramma

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan het reisprogramma van dag tot dag.

Tips

Wilt u zich verder verdiepen in wat u deze reis gaat zien of gezien heeft? Bekijk dan de lijst met tips die de Rusland & Oost-Europa Academie speciaal voor deze reis heeft gemaakt. 

{details}

Praktisch

Reisdatum: 17 mei t/m 2 juni 2021 - VERVALT
Reissom: € 1699,-
Toeslag 1-persoonskamer: € 440,-

Reisdatum: 14 t/m 30 juni 2021
Reissom: € 1699,-
Toeslag 1-persoonskamer: € 440,-

Reisdatum: 6 t/m 22 september 2021
Reissom: € 1599,-
Toeslag 1-persoonskamer: € 440,-

Inclusief

 • rondreis per Comfort Class bus of per luxe Excellent bus o.l.v. chauffeur
 • Nederlandse reisleiding: Marja Bucking
 • verblijf in een 1- of 2-persoonskamer met bad of douche en toilet 
 • 2 kopjes koffie/thee bij vertrek
 • halfpension (ontbijt & diner) vanaf diner eerste dag t/m ontbijt laatste dag
 • 3-gangen afscheidsdiner
 • genoemde excursies
 • 10 excursies met een lokale gids
 • servicelijnen via Zeddam

Exclusief

 • entreegelden, ca. € 59,- per persoon
 • SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden): € 5,- per persoon
 • Administratiekosten: € 25,- per boeking
 • optionele excursies
 • toeslag 1-persoonskamer

Programma en toeristenbelasting onder voorbehoud.

Grensdocumenten

Geldig paspoort dat bij terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn met daarin minimaal 2 lege pagina's.

Samenwerking

De Rusland & Oost-Europa Academie werkt voor deze reis samen met Oad.

Opstapplaatsen

Voor deze Grand Tour Oekraïne bieden we u samen met Oad de keuze uit meer dan 70 opstapplaatsen verspreid over heel Nederland. Zou u bij uw boeking willen opgeven van welke opstapplaats u gebruik wilt maken?

Vragen?

Heeft u vragen over deze reis? 
Stuur dan een e-mail naar: info@ruslandacademie.nl of bel met 088 - 00 10 777.
U bent ook van harte welkom op onze reisinformatiedag.

{book}Boeken{/book}

{/details}

{request}Aanvragen{/request}

Armenië en Georgië (11-daagse vliegreis)

Routekaart van de reis Armenië en Georgië.Kleurrijke marktkraam in Yerevan, Armenië. / Foto: © Shaun Dunphy from Lindfield, United Kingdom.Reliëf van de heilige Gregorius op de kathedraal van Etchmiadzin, Armenië. / Foto: © Rita Willaert. Klooster van Haghpat, Armenië. / Foto: © Diego Delso.Georgië staat ook bekend om haar goede wijnen. / Foto: © Revolweb.Geestelijke in Gelati, Georgië. / Foto: © Roberto Strauss uit Frankfurt am Main, Duitsland.Gergeti, Georgië / Foto: © Gilad Rom, Israël.

Overweldigend mooie cultuur en natuur

Op deze reis maakt u kennis met twee landen die nog niet worden overspoeld door het massatoerisme: Armenië en Georgië. Twee landen die de reiziger ontzettend veel te bieden hebben, zowel wat de natuur als wat de cultuur betreft. Er zijn weinig bestemmingen waarbij u op één reis zoveel UNESCO Werelderfgoederen kunt zien, met vaak als bonus een spectaculaire setting. De schitterende Kaukasus zal menig reiziger bekoren.

Schitterend Armenië

Armenië is een van de kleinste republieken van de voormalige Sovjet-Unie en een land met bijzonder veel natuurschoon. De bijbelse berg de Ararat laat menig Armeniër mijmeren over het land van Noachs Ark. Het christendom kreeg hier al vrij vroeg voet aan de grond en is de nationale religie. Het land werd in de loop van de geschiedenis onder de voet gelopen door machtige legers. De schoonheid van het land en de eeuwenoude cultuur zullen menig reiziger verrassen.

Bourgondisch Georgië

Het prachtige Georgië kenmerkt zich door een Bourgondische levensstijl. Het wordt ook wel het Frankrijk van de Sovjet-Unie genoemd, vanwege haar rijke culinaire traditie en voortreffelijke wijnen. Probeer eens een chatsjapoeri, een brood gevuld met kaas. Ingeklemd tussen de Grote Kaukasus in het noorden en de kleine Kaukasus in het zuiden, kent het land grote hoogteverschillen.

Dagprogramma

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan het reisprogramma van dag tot dag.

{details}

Praktisch

2021

Reisdatum: 5 t/m 15 september 2021
Reissom: € 1849,-
Toeslag 1-persoonskamer: € 275,-

Inclusief: 
 • indirecte vlucht Amsterdam-Yerevan en Tbilisi-Amsterdam incl. luchthavenbelastingen, brandstof- en veiligheidstoeslagen
 • rondreis volgens programma per comfortabele touringcar
 • verblijf in een 2-persoonskamer met tv, telefoon, bad of douche en toilet
 • halfpension (ontbijt en diner) vanaf diner eerste dag t/m ontbijt laatste dag
 • 1 flesje water per dag
 • genoemde excursies
 • bagage tijdens de vlucht: 1 stuk handbagage en 1 accessoire (bijv. handtas of laptop), gezamenlijk max. 12 kg per persoon en 1 stuk ruimbagage van max. 23 kg per persoon

Exclusief:

 • facultatieve programma-onderdelen
 • evt. entreegelden
 • toeslag 1-persoonskamer
 • SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden): € 5,- per persoon
 • Vliegtax NL: € 7,85 per persoon
 • Administratiekosten: € 25,- per boeking

Programma en toeristenbelasting onder voorbehoud.

Samenwerking

De Rusland & Oost-Europa Academie werkt voor de administratieve en technische uitvoering van deze reis samen met Oad. 

Vragen?

Heeft u vragen over deze reis? 
Stuur dan een e-mail naar: info@ruslandacademie.nl of bel met 088 - 00 10 777.
U bent ook van harte welkom op onze reisinformatiedag

{book}Boeken{/book}

{/details}

{request}Aanvragen{/request}

Armenië en Georgië / Dagprogramma

De Vernissage in Yerevan, Armenië / Foto: © Nicholas Babaian.Kruissteen bij het klooster van Geghard, Armenië./ Foto: © Yerevantsi.Vrouw verkoopt Armeens suikerbrood bij het Geghard-klooster, Armenië. / Foto: © Rita Willaert from 9890 Gavere, Belgium.Brug uit de 11e eeuw over de Azat (voor reconstructie), Armenië. / Foto: © Toneyan.Man bij zonnewijzer in Gelati, Georgië. / Foto: © Roberto Strauss uit Frankfurt am Main, Duitsland.Een van de vele wijngaarden in Kakheti, Georgië. / Foto: © Chateau Zegaani.Kindzmarauli, een van de vele wijnbedrijven die Georgië rijk is. / Foto: © Extrek. Fresco van de Georgische koning David IV in het Gelatiklooster, Georgië. / Foto: © Iberieli. Vrouw op weg naar het Gelatiklooster, Georgië./ Foto: © Ilan Molcho uit Israël.De facade van de kerk in Ananuri is rijk versierd met o.m. dieren, planten en mensen, Georgië. / Foto: © Grete Howard uit Bristol, Engeland.Satsivi is een traditioneel Georgische gerecht met kip in walnotensaus. / Foto: © Lesya Dolyk. Met 5.047 m is de Kazbek de hoogste berg van de Kazbegi. / Foto: © Lidia Ilona.

Dag 1: Heenreis van Amsterdam naar Armenië

Vandaag vliegt u van Amsterdam naar Yerevan. Yerevan is de boeiende en prachtige en boeiende hoofdstad van Armenië. Er zijn veel brede boulevards en kleine straatjes, terrassen en restaurants, veel parken en flanerende mensen. Het oude hart van de stad is het Plein van de Republiek, met het hieraan gelegen Nationaal Historisch Museum, het Grande Hotel en het Nationaal Kunstmuseum. Het tweede populaire plein is het Operaplein. 

 • Vlucht van Amsterdam naar Yerevan
 • Diner en overnachting in ons hotel in Yerevan

Dag 2: Stadstour Yerevan (Armenië), ca. 30 km

Na het ontbijt gaan we op pad voor een stadstour langs de hoogtepunten van Yerevan. Het oude hart van de stad is het Plein van de Republiek, met het hieraan gelegen Nationaal Historisch Museum, het Grande Hotel en het Nationaal Kunstmuseum.
 • Ontbijt in ons hotel in Yerevan
 • Plein van de Republiek
 • Diner en overnachting in ons hotel in Yerevan

Dag 3: Khor-Virap en Tsitsernakaberd (Armenië), ca. 100 km

Na het ontbijt rijden we zuidwaarts in de Araratvallei naar het Khor-Virapklooster. Khor-Virap ligt prachtig boven op een heuvel. Vanaf het klooster hebt u een schitterend uitzicht op de berg Ararat. We bezoeken het klooster natuurlijk niet alleen vanwege het uitzicht. Het klooster zelf is een bekende bedevaartplaats.

In de loop van de middag keren we terug naar Yerevan en bezoeken de heuvel Tsitsernakaberd met het monument voor de 1,5 miljoen slachtoffers van de Armeense genocide. De indrukwekkende gedenkplaats bestaat uit een 44 m hoge zuil, 12 platen die de 12 verloren provincies symboliseren en een eeuwige vlam.

Als de tijd het toelaat, heeft u nog de mogelijkheid om een  kleurrijke vernissage (lokale markt), te bezoeken, waar u naar hartenlust kunt winkelen, flaneren of lekker op een terrasje kunt zitten.

 • Ontbijt in ons hotel in Yerevan
 • Khor-Virapklooster
 • Monument Armeense genocide, Tsitsernakaberd
 • Diner en overnachting in ons hotel in Yerevan

Dag 4: Geghard en Garni (Armenië), ca. 75 km

Vanochtend rijden we 40 km naar het zuidoosten, naar het kloostercomplex van Geghard, volgens overlevering gesticht door Gregorius de Verlichter. Het complex ligt in de schitterende, ruige Boven-Azatvallei en is omgeven door woeste rotsen. Een deel van het kloostercomplex is uit de rotsen gehakt. Geghard omvat verschillende kerken en graven. Ze zijn een hoogtepunt van de Armeense architectuur. Geghard is ook beroemd vanwege de vele chatsjkars (rechtopstaande herdenkingssteden versierd met reliëfs en Armeense teksten).

Vervolgens gaan we naar Garni, waar we de gereconstrueerde Grieks-Romeinse tempel en de ruïnes van een koninklijk paleis bewonderen.

We genieten vanavond van een heerlijk diner in een lokaal restaurant.

Dag 5: Etchmiadzin en Zwartnots, ca. 50 km

De Etchmiadzinkathedraal wordt beschouwd als de oudste kathedraal ter wereld. Het is een van de belangrijkste christelijke centra en is het 'Armeense Vaticaan' en de zetel van de patriarch.

Op de terugweg stoppen we bij Zwartnots, een parel van 7e-eeuwse architectuur. De religieuze plaats is nu een ruïne, maar nog steeds indrukwekkend.

Dag 6: Sevanmeer, Haghpat en Tbilisi (Armenië, Georgië), ca. 280 km

Na het ontbijt vertrekken we naar het Sevanmeer, een van de grootste zoetwaterbergmeren ter wereld. Het prachtige landschap en het kristalheldere water zorgen voor een mooi rustpunt. Het meer is ook bekend vanwege het schiereiland met een middeleeuwse kerk. Het is de moeite waard om de trappen te beklimmen om uit te kunnen kijken over het meer en de groene khachkars (kruisstenen). Liefhebbers van architectuur kunnen hun hart ook ophalen in het middeleeuwse Haghpat (976 v.Chr.). In de loop van de middag steken we de grens over naar Georgië en rijden naar ons hotel in Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. Vanavond dineren we in een lokaal restaurant

Dag 7: Stadstour Tbilisi (Georgië), ca. 20 km

Op deze dag verkennen we het oude centrum van Tbilisi. We lopen door de smalle, oude straatjes en genieten van moskeeën, synagogen en de beroemde 19e-eeuwse huizen met houten balkons in alle kleuren van de regenboog. We bezoeken een van de vele warme zwavelbaden aan de rand van de stad, die zoveel indruk maakte op grootheden als Poesjkin, Lermontov en Alexandre Dumas. Natuurlijk bekijken we de stad vanaf de heuvels en lopen we op ons gemak door de Rutaveli-allee, de hoofdstraat van Tbilisi, een stad waar de energie van de 21ste eeuw zich sfeervol mengt met de zichtbare, lange geschiedenis.

 • Ontbijt in ons hotel in Tbilisi
 • Stadstour Tbilisi
 • Zwavelbad
 • Diner en overnachting in ons hotel in Tbilisi

Dag 8: Mtskheta en Gelati (Georgië), ca. 240 km

Vanochtend bezoeken we allereerst Mtskheta, een van de oudste steden van het land en het spirituele centrum van Georgië. We bezoeken hier de door UNESCO beschermde Svetitskhovelikathedraal (11e eeuw), waar volgens overlevering de lijkwade van Christus is begraven, en het Dzjvariklooster.

In de middag gaan we naar het Gelatiklooster, een meesterwerk van middeleeuwse bouwkunst met prachtige mozaïeken en muurschilderingen. We overnachten in een pension in Kutaisi.

Dag 9: Uplistsikhe en Gudauri (Georgië), ca. 330 km

Na het ontbijt rijden we naar Gori, de geboorteplaats van Stalin, en de grote trekpleister van deze stad: Uplistsikhe, een in de rotsen uitgehouwen nederzetting met bouwwerken uit de vroege ijzertijd tot de late middeleeuwen. Volgens archeologen is het een van de oudste nederzettingen van het land. De Grote Zijderoute liep vroeger langs Uplistsikhe. Het complex omvat woonruimtes, wijnkelders, bakkerijen, een basiliek en een theater. 

In de middag gaan we via de beroemde Georgische militaire weg, de belangrijkste weg door de Georgische Kaukasus naar Rusland, naar Ananuri, een complex met kastelen en de plek waar menig strijd is uitgevochten. Na een prachtige tocht door schilderachtig mooie Kaukasische bergen bereiken we skioord Gudauri (ca. 2200 m hoogte), waar we de nacht doorbrengen.

 • Ontbijt in ons pension in Kutaisi
 • Uplistsikhe (nominatie UNESCO Werelderfgoed)
 • Ananuri (nominatie UNESCO Werelderfgoed)
 • Diner en overnachting in ons hotel in Gudauri

Dag 10: Kazbegi en Gergeti (Georgië), ca. 125 km

Een waanzinnige tocht met prachtige uitzichten leidt ons vanochtend van Gudauri naar Kazbegi. Bij helder weer kunnen we de top van deze hoge bergen zien. In ca. 1,5 uur wandelen we in een rustig tempo naar de Drievuldigheidskerk van Gergeti, op een hoogte van 2170 meter. Eenmaal boven aangekomen wordt u getrakteerd op een fenomenaal uitzicht over de ruige omgeving en de heilige kerk De combinatie van de geïsoleerde en ruige ligging van de kerk en haar klokkentoren maken dit religieuze monument tot een van de belangrijkste symbolen van Georgië! Ook kunt u ervoor kiezen om per 4x4-wagen naar boven te rijden en het laatste stuk te wandelen (optioneel, ca. € 10,- p.p.). 

In de middag rijden we terug  naar Tbilisi.

 • Ontbijt in ons hotel in skioord Gudauri
 • Natuur van de Kaukasus
 • Drievuldigheidskerk van Gergeti
 • Kazbegi (5047 m)
 • Middag in Tbilisi
 • Diner en overnachting in ons hotel in Tbilisi

Dag 11: Terugvlucht van Tbilisi naar Amsterdam

Op de weg terug naar Nederland kunt u voldaan nagenieten van alle geweldige indrukken die u in Armenië en Georgië hebt opgedaan.

 • Vlucht van Tbilisi naar Amsterdam

Opstapplaatsen reis Weimar, Dresden, Leipzig

 

Oad-servicelijnen reis Weimar, Dresden Leipzig

Bij deze busreis is een servicelijn naar en van een centraal opstappunt inbegrepen. De servicelijn brengt u vanaf een van de lokale opstapplaatsen naar het centrale overstappunt in Zeddam. Voor deze reis zijn dit de lokale opstapppunten:

 • Almelo - Oad-halte/carpoolplaats HR Holstlaan
 • Amsterdam - NS-station Sloterdijk P+R
 • Apeldoorn - A50 afrit 24, carpoolplaats Landgoedlaan
 • Arnhem-Zuid - Parkeerplaats ingang Rijnhal, Olympus 1
 • Breda/Prinsenbeek - Int. bushalte parkeerterrein Elleboog
 • Den Bosch - Halte ingang Transferium, Pettelaarpark
 • Eindhoven - P+R Meerhoven/Transferium Sliffertsestraat 304
 • Goor - Busgarage, Breukersweg 2
 • Hardenberg - McDonaldd parkeerterrein, Stelling 2
 • Hengelo (OV) - Shell, Platinastraat 2, zijkant
 • Lijnden - Busgarage, Hoofdweg 329
 • Nijmegen/Wijchen - Café de Teersdijk, Graafseweg 985
 • Utrecht - P+R Westraven/bushalte, Griffioenlaan 1
 • Veenendaal - NS-station Veenendaal de Klomp, Dokter Hoolboomweg

Vragen

Heeft u vragen over deze servicelijnen? Neem dan contact op met onze samenwerkingspartner: info@oad.nl