Weimar, Dresden, Leipzig / Dagprogramma

De Wartburg in Eisenach. / Foto: © Robert Scarth.Monument voor Goethe en Schiller in Weimar. / Foto: © Andreas Trepte. Het laat-barokke paleiscomplex Zwinger in Dresden. / Foto: © Kolossos.'De Sixtijnse Madonna', 1513-1514 / Rafaël Santi (1483-1520) / Gemäldegalerie Alte Meister, Dresden.Engel op het gebouw van de Kunstakademie aan de Brühlsche Terrasse in Dresden. / Foto: © Terryrolf.Gebrandschilderd raam met portret van J.S. Bach, Thomaskirche, Leipzig.Museum der bildenden Künste, Leipzig. / Foto: © LutzBruno.De Nikolaikirche in Leipzig heeft zuilen die eindigen in palmbladeren en een plafond in roze, zachtgroen en wit.

Dag 1: Heenreis via Eisenach

Vertrek uit Nederland. In de bus hoort u verhalen over de Duitse geschiedenis, zoals de levensverhalen van o.m. J.S. Bach, Maarten Luther en Angela Merkel, maar ook over 'Ossies' en 'Wessies' en de huidige politieke ontwikkelingen.

We zullen een late lunch gebruiken in het stadje Eisenach en gaan vervolgens naar het Bach Haus, gewijd aan J.S. Bach. Voor liefhebbers die liever de Wartburg bezoeken, bieden we een speciale busservice naar het hoger gelegen kasteel waar Luther het Nieuwe Testament in het Duits vertaalde. In het begin van de avond rijden we door naar ons hotel voor de komende 4 overnachtingen.

 • Vervoer per comfortabele touringcar
 • Volop lezingen in de touringcar over de Duitse cultuurgeschiedenis
 • Bezoek aan het Bach Haus (facultatief) of aan de Wartburg (facultatief) (UNESCO Werelderfgoed)
 • Overnachting in ons hotel in Leipzig

Dag 2: Cultuurstad Weimar en concentratiekamp Buchenwald

Vandaag maken we een dagexcursie naar Weimar. In dit stadje, het intellectuele en culturele centrum van Duitsland met stadsrechten sedert 1410, ontdekken we tijdens een stadsoriëntatie de oude binnenstad. Lokale grootheden als Schiller, Goethe en Herder passeren de revue. Weimars bloeitijd was vooral onder hertog Karl August en zijn vrouw Anna Amalia. De stad gaf ook zijn naam aan de Weimarrepubliek, die van het einde van de Eerste Wereldoorlog tot 1933 bestond. Het Bauhaus is hier in 1919 opgericht. We bekijken het prachtige stadje te voet en zien o.a. het Deutsches Nationaal Theater, het Wittumspalais, het Schillerhaus, de Anna Amaliabibliotheek en het Goethemuseum.

Na de lunch kunt u op eigen gelegenheid de stad bezichtigen of kiezen voor een (inbegrepen) excursie naar concentratiekamp Buchenwald. Rond 20.00 uur rijden we weer terug naar ons hotel.

 • Dagexcursie naar Weimar
 • Stadswandeling Weimar
 • Concentratiekamp Buchenwald
 • Diner op eigen gelegenheid
 • Overnachting in ons hotel in Leipzig

Dag 3: Dresden, 'het Florence van het Noorden'

Op deze dag staat een excursie naar Dresden op het programma. We beginnen met een stadsoriëntatie in Dresden, aan de Elbe. We gaan te voet door de binnenstad, het 'Florence van het Noorden', één van de belangrijkste cultuurcentra van Duitsland. We gaan op excursie langs de Sachsische Staatsoper, de Hofkirche, de Fürstenzug (ca. 25.000 tegels Meissener porselein), het Residenzschloss, het Albertinum, de Brühlsche Terrasse en natuurlijk het imposante Zwinger, een barokgebouw met prachtige kunstcollecties. Onder de roemruchte vorst August de Sterke (de 'zonnekoning' van Saksen) werd de stad Dresden een cultuurcentrum. De historische binnenstad werd bijna helemaal verwoest in de nacht van 13 op 14 februari 1945 toen Britse en Amerikaanse vliegtuigen een bommentapijt over de stad legden. De stad is nu prachtig gerestaureerd. Een dramatisch beschadigde kerk is de Frauenkirche, en het loont zeer de moeite om na de lunch, als u de stad op eigen gelegenheid verder kunt bekijken, de restauratie te zien. De musea van de Staatliche Kunstsammlungen Dresden zijn ook een aanrader. Diner op eigen gelegenheid. Om ca. 20.00 uur gaan we terug naar ons hotel.

Dag 4: Leipzig, stad van handel, cultuur en wetenschap

Vandaag verkennen we Leipzig. De hele dag zullen we benutten in de prachtige oude handelsstad en stad van cultuur en wetenschap. We wandelen langs het Altes Rathaus, de Nikolaikirche, de Thomaskirche (de kerk waar Bach begraven is) en het Museum der Bildenden Künste, met een uitstekende collectie Duitse meesters en andere Europese schilders. Ook moderne en hedendaagse kunst zijn hier goed vertegenwoordigd. In de meest recente geschiedenis is Leipzig trots op het feit dat hier de opstand begon tegen het DDR-regime. Duizenden burgers liepen in 1989 door de straten en riepen 'Wir sind das Volk'. Het imposante KGB-gebouw is zeker de moeite waard voor geïnteresseerden in Koude Oorlog. Na de lunch kunt u de stad op eigen gelegenheid verkennen. Een kijkje in het Leipziger Hauptbahnhof mag hierbij niet ontbreken. Dit schitterende station kan beschouwd worden als een kathedraal gewijd aan de vooruitgang. Diner op eigen gelegenheid.

 • Dagexcursie Leipzig
 • Stadswandeling Leipzig (ochtend)
 • Middag ter vrije besteding in Leipzig
 • Thomaskirche
 • Diner op eigen gelegenheid
 • Overnachting in het ons hotel in Leipzig

Dag 5: Terugreis

Terugreis naar Nederland. Verwachtte aankomsttijd in Nederland: ca. 17.30 uur.

 • Terugreis naar opstaplocaties in Nederland
 • Film Dresden 1945
 • Diverse korte lezingen in de touringcar

NB Programmaonderdelen en -volgorde zijn onder voorbehoud.


Ga naar:
1 Reisoverzicht / 2 Dagprogramma / 3 Tips / 4 Reisinformatiedag / 5 Reis boeken