Rusland anno nu

Terug naar de geschiedenis

Hoe is Rusland te vatten? Hoe zit het huidige Rusland precies in elkaar? Om een antwoord op deze vragen te kunnen geven, moeten we in ieder geval teruggaan naar de jaren 90. Tijdens de cursus worden o.a. de volgende onderwerpen behandeld:

Jeltsin

De jaren 90 zijn de nadagen van Gorbatsjov. Het communisme wankelt. Als Jeltsin op het toneel verschijnt, wordt de markteconomie snel ingevoerd. Bij veel Russen overheerst op dat moment een gevoel van euforie. Na een aantal jaren ontstaat echter een hyperinflatie. Veel staatsbezit wordt voor symbolisch lage bedragen geprivatiseerd. Corruptie en bureaucratie slaan toe. Machtige en rijke tycoons komen op. De euforie slaat radicaal om. Hoe heeft Jeltsin dit kunnen laten gebeuren?

Poetin

Op oudejaarsavond 1999 neemt Vladimir Vladimirovitsj Poetin het roer van Jeltsin over. Wie is deze man eigenlijk? Is hij echt zo onbetrouwbaar en kil als de media ons vaak voorhouden? Waarom is 85 procent van de Russen zo tevreden over hem? Deze les gaat in op Poetins leven, zijn binnenlandse en buitenlandse politiek en de economische situatie van Rusland.

Tsjetsjenië

Na de eerste Tsjetsjeense oorlog, van 1994 tot 1996, lijkt de rust terug te keren. Een aantal bomexplosies en ontvoeringen leidt echter in september 1999 tot de start van de tweede Tsjetsjeense oorlog. Wat zijn de achtergronden van deze vreselijke oorlog? En welke belangen heeft Rusland hierin?

Rusland anno nu

In Rusland wonen 145 miljoen mensen. Wij vinden ze vaak star en stug. Ze zouden wel eens mogen veranderen, helemaal nu ze de vrijheid daartoe hebben. Wat we echter niet weten is welke mogelijkheden de gewone Russische burgers precies hebben. Hoeveel verdienen zij? Hoe gaan zij met de huidige tijd om? Hoe kijken zij aan tegen de vrije markt en de democratie? Welke nostalgische gevoelens spelen een rol?

Spreker

Ruslandkenner & Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.

Praktisch

Datum: zondag 24 oktober 2021
Tijd: 15.00-17.00 uur (deur Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 17,50 (incl. koffie/thee)
Op vertoon van de studentenpas krijgen studenten € 7,50 korting. Vooraf aanmelden per e-mail verplicht.

Reacties zijn gesloten.