Tips Russische cultuurgeschiedenis

Boek J.W. Bezemer & Marc Jansen: 'Een geschiedenis van Rusland; Van Rurik tot Poetin'.  J.W. Bezemer & Marc Jansen: Een geschiedenis van Rusland - Van Rurik tot Poetin (2008)
Helder en overzichtelijk geschreven geschiedenis van Rusland vanaf de Noormannenvorst Rurik. 'Een systematisch overzicht van de Russische geschiedenis, dat in geen bibliotheek mag ontbreken', aldus Biblion voor de Nederlandse Bibliotheekdienst.
Bestellen
Boek Archie Brown: 'De opkomst en ondergang van het communisme'.  Archie Brown: De opkomst en ondergang van het communisme (2009)
Monumentale studie door Archie Brown, emeritus hoogleraar politieke wetenschappen in Oxford. Het boek is verdeeld in vijf delen: oorsprong en ontwikkeling (tot de Tweede Wereldoorlog), de opkomst (tot de dood van Stalin), stagnatie (tot de jaren tachtig), de ondergang en ten slotte een analyse van de oorzaken van de ondergang.
Bestellen
Boek Orlando Figes: 'Natasja's dans; een culturele geschiedenis van Rusland'. Orlando Figes: Natasja's dans - Een culturele geschiedenis van Rusland (2007)
Lijvig (700+ pagina's), toegankelijk overzicht van de cultuurgeschiedenis van Rusland vanaf ca. 1770 tot ca. 1970. Nadruk op literatuur, muziek en schilderkunst. Onmisbaar standaardwerk. 
Bestellen
Boek Sheila Fitzpatrick: 'Stalinism: New Directions'. 

Sheila Fitzpatrick: Stalinism - New Directions (1999)
Engelstalig. 400 pagina's tellende anthologie over de Stalinistische periode, met bijdragen van jonge Russische, Europese en Amerikaanse wetenschappers. Een genuanceerde kijk op een emotionele en vaak foutief weergegeven hoofdstuk uit het verleden van Rusland.
Bestellen

 

Jaap ter Haar: De geschiedenis van Rusland - Opkomst en ondergang van het tsarenrijk (1965)
1500 jaar Russische geschiedenis tot aan de revolutie van 1917. Boeiend en toegankelijk beschreven. 
Bestellen

Catherine Merridale: Het Kremlin - Een politieke en culturele geschiedenis (2013)
In Het Kremlin laat Merridale heel goed zien wat de citadel sinds het eind van de 15e eeuw is geweest: een orthodox-religieuze locatie, een schuilplaats van tirannen, een weelderig paleis, het hol van de bolsjewieken en het onderkomen van beruchte en beroemde leiders, van tsaar Ivan de Verschrikkelijke tot Vladimir Poetin. Alle historische, culturele, politieke en bouwkundige aspecten van het Kremlin komen aan bod. Het Kremlin is een briljant geschreven en compleet boek over een van de grootste iconische gebouwen ter wereld.
Bestellen

Konstantin Paustovski: Goudzand - Verhalen, dagboeken en brieven (2016)
600 pagina's nooit eerder in Nederlandse vertaling verschenen persoonlijke geschriften die Wim Hartog opdolf uit het Russische Verzameld werk en andere bronnen. Hartog laat Paustovski de ongelofelijke geschiedenis van diens eeuw vertellen. Voor de kenner een feest, voor wie nu met Paustovski kennismaakt een uitermate overtuigende inkijk in het werk van deze schrijver van wereldformaat. 'Vertaler Wim Hartog is erin geslaagd een kunstwerk te maken dat zelfs voor Rusland nieuw is en dat het verdient de wereld te veroveren.' - de Volkskrant
Bestellen
Boek Douglas Smith: 'Verloren adel; de laatste dagen van de Russische aristocratie'. 

Douglas Smith: Verloren adel - De laatste dagen van de Russische aristocratie (2012)
Geschiedenis van de verliezers van de Russische revolutie: de adel, aan de had van het lot van twee vooraanstaande aristocratische families: de Sjeremetjevs en de Golitsyns. Een verhaal over geplunderde paleizen, verbanning en executies, maar ook over aanpassen en overleven.
Bestellen

De Rusland & Oost-Europa Academie heeft nog meer boekentips voor u! Kijk ook eens bij de volgende verwante onderwerpen: