Tips Berlijn

Boek J.H.J. Andriessen: 'Keizer Wilhelm II: Mythe en werkelijkelijkheid'. J.H.J. Andriessen: Keizer Wilhelm II - Mythe en werkelijkheid (2007)
Kritische en informatieve beschouwingen over zowel de rol van de keizer als de persoon. Wilhelm II wijkt in 1918 uit naar Nederland, waar hij tot zijn dood in 1941 blijft.
Bestellen

Boek Antony Beevor: 'Berlijn: De ondergang 1945'.

Antony Beevor: Berlijn: De ondergang 1945 (2002)
Januari 1945. Het Rode Leger valt Duitsland binnen. Meer dan 7 miljoen mensen slaan op de vlucht. Een fascinerend verhaal op basis van materiaal uit Sovjetarchieven en Duitse, Franse, Engelse en Franse dossiers. 
Bestellen

Magnus Brechtken: Albert Speer - Een Duitse carrière (2018)
Biografie van Albert Speer, rijksarchitect en minister van Bewapening tijdens het nazibewind. Deze biografie maakt definitief een einde aan de legende van 'de goede nazi'.
Bestellen
Boek Margriet Brandsma: 'Waar is de Muur? Verhalen over Berlijn'. Margriet Brandsma: Waar is de Muur? Verhalen over Berlijn (2006)
Van kogelgaten tot currywurst, van Brandenburger Tot tot Berliner Schauze. Vlotgeschreven en boeiende verhalen over Berlijn van voormalig NOS-correspondent. Met praktische tips over eten, drinken, slapen.
Bestellen
Jule Hinrichs: Het jaar dat de Muur viel (2014)
Jule Hinrichs, journalist bij het Financieele Dagblad, schetst de economische en politieke omstandigheden waardoor het communisme in het Oostblok ten val kwam. De loop van de gebeurtenissen kleurt hij in met zijn eigen ervaringen, waardoor een persoonlijk verslag van de ondergang van het communisme ontstaat.
Bestellen
Boek Jeroen Kuiper: 'Het andere Duitsland: De voormalige DDR, 20 jaar na de val van de Muur'. Jeroen Kuiper: Het andere Duitsland - De voormalige DDR, 20 jaar na de val van de Muur (2009)
Journalistieke reis door Berlijn, 20 jaar na de val van de Muur. Kuipers ontmoet o.m. ondergedoken ex-neonazi's, Poolse ondernemers, in armoede levende werklozen, Stasi-slachtoffers en Günther Schabowski, de man die de Muur opende.
Bestellen
Boek Jenny Glanfield: 'Verdeelde stad'. Jenny Glanfield: Verdeelde stad (2002)
'Afsluitend deel over de periode 1945-1989 van een romantrilogie waarmee een historisch goed gedocumenteerd en boeiend tijdsbeeld wordt geschapen van ruim 100 jaar Duitse geschiedenis', aldus Biblion voor de Nederlandse Bibliotheek Dienst. 
Bestellen
Boek Willem Melching: 'Van het socialisme, de dingen die voorbijgaan. Een geschiedenis van de DDR'. Willem Melching: Van het socialisme, die dingen die voorbij gaan: Een geschiedenis van de DDR (2005)
Geschiedenis van de DDR van de hand van historicus Melching van de Universiteit van Amsterdam. Politieke, economische en culturele ontwikkelingen overzichtelijk, helder en zeer goed leesbaar geboekstaafd.
Bestellen
Boek Philippe Remarque: 'Boze geesten van Berlijn'. Philippe Remarque: Boze geesten van Berlijn (2006)
'Prachtige illustratie van het reisboek als eigentijds essay', schrijft Peter Brusse in de Volkskrant. En 'Ook doorgewinterde Berlijngangers zullen nieuwe aspecten van deze stad ontdekken' staat er in het juryrapport van de Bob den Uyl-prijs. Een betere aanbeveling kunnen we niet verzinnen. 
Bestellen

Boek David L. Robbins: 'Oorlogszone Berlijn'. David L. Robbins: Oorlogszone Berlijn (2001)
De chaos in de loopgraven aan het oostfront, de wanhoop van een joodse man in een schuilkelder, de ambitie van een Amerikaanse fotojournalist, de belevenissen van een jonge Berlijnse celliste worden allemaal prachtig beschreven in deze historische roman over de periode 1 januari t/m 30 april 1945
Bestellen

Filmtips

Voor 'Berlijn. Das Leben der Anderen' heeft de Rusland & Oost-Europa Academie ook filmtips.

 Meer tips

De Rusland & Oost-Europa Academie heeft nog meer aanbevelingen voor u. Kijk ook eens bij onze tips voor: