Tips Koude Oorlog

Yvan Vanden Berghe: De Koude Oorlog (1987, 2012)
Yvan Vanden Berghe, hoogleraar diplomatieke geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen, is de Koude-Oorlogspecialist. Dit grensverleggende en uitdagende boek verscheen voor het eerst in 1987 en werd voor deze druk zeer grondig herwerkt en aangevuld op basis van nieuw vrijgekomen informatie. In tien chronologische hoofdstukken neemt Vanden Berghe ons mee door de geschiedenis van de Koude Oorlog. Hij heeft daarbij niet alleen aandacht voor de politieke, militaire en diplomatieke aspecten, maar ook voor de economische, psychologische en culturele achtergronden. Een epiloog beschrijft de periode na de Koude Oorlog. Daarna volgen nog een virtuoos essay over de koude oorlog vanuit Europees perspectief, een conclusie rond enkele hamvragen en veertig puntige stellingen.
Bestellen

Boek Martin Bossenbroek: 'Fout in de Koude Oorlog'. Martin Bossenbroek: Fout in de Koude Oorlog - Nederland in tweestrijd, 1945-1989 (2016)
Martin Bossenbroek (winnaar Libris Geschiedenis Prijs voor De boerenoorlog) schrijft over de Koude Oorlog in Nederland aan de hand van twee totaal tegenovergestelde personen: Joseph Luns en Joris Ivens. Een aartsconservatief minister en NAVO-chef tegenover een verstokt communistisch partijganger. Twee bijzondere levenslijnen verweven met een indringende en verhelderende analyse van het hele panorama aan foute keuzes die de Koude Oorlog Nederland opdrong.
Bestellen

Sheila Fitzpatrick: Stalinism - New Directions (1999)
Engelstalig. 400 pagina's tellende anthologie over de Stalinistische periode, met bijdragen van jonge Russische, Europese en Amerikaanse wetenschappers. Een genuanceerde kijk op een emotionele en vaak foutief weergegeven hoofdstuk uit het verleden van Rusland.
Bestellen

 

Udi Greenberg: The Weimar Century - German Emigrés and the Ideological Foundations of the Cold War (2016)
Engelstalig. Bekroond boek over de Koude Oorlog in Duitsland aan de hand van de lotgevallen van vijf emigranten. 
Winaar van de European Studies Book Award 2016.
Bestellen

 

David Priestland: De rode vlag - De wereldgeschiedenis van het communisme
'De jonge Britse historicus David Priestland (bekend van een studie over het stalinisme) heeft een megaprestatie geleverd door levendig en samenhangend de historie van het wereldcommunisme te presenteren. (…) in heel het boek ontvouwt de auteur een staalkaart aan culturele uitingen (toneel, film, bouwkunst, riten, monumenten, rolmodellen uit de literatuur) die het karakter van het communisme mede bepaalden.' Biblion voor de Nederlandse Bibliotheekdienst.
Bestellen

Tim Weiner: De stille oorlog - Hoe Amerika de Koude Oorlog won, maar de vrede aan het verliezen is
Weiner onderzoekt de wortels van dit politieke spel, dat wordt gespeeld met spionage, sabotage en desinformatie. Welke rol speelde Poetin in de verkiezing van Donald Trump? Hoe gebruikt Rusland kgb-technieken om steeds meer informatie van – en invloed op – de Amerikaanse samenleving te krijgen? En waarom kunnen de VS hier zo weinig tegen inbrengen?
Bestellen

 

Jolande Withuis: Raadselvader - Kind in de Koude Oorlog
Withuis' scherpe en ontroerende ontleding van de verhouding tot haar vader weerspiegelt onze recente wereldgeschiedenis en biedt de lezer een blik van binnenuit op de Koude Oorlog: 'Ik was vijf en wist: wij zijn de vijand'.
Bestellen

De Rusland & Oost-Europa Academie heeft nog meer boekentips voor u over verwante onderwerpen. Kijk ook eens bij onze boekentips voor: