Tips Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Boeken

John Eliot Gardiner: Bach - Muziek als een wenk van de hemel (2014)
Gardiner heeft als dirigent talloze malen werken van Bach uitgevoerd, en hij wordt beschouwd als een van de grootste interpreteurs ervan. Zijn levenslange omgang met Bach is uitgemond in een boek waarin hij al zijn eruditie en hartstocht heeft aangewend om zoveel mogelijk greep te krijgen op de componist en de mens Bach. In een meeslepende stijl gaat Gardiner in op de historische en muzikale context waarin de componist werkte, diens ideeën, diens werkwijze, en op zijn eigen omgang met deze muziek. Of zoals Gardiner zegt: ‘We willen weten wat voor mens in staat was om muziek te componeren die het ene ogenblik van een adembenemende complexiteit is en dan weer zo onweerstaanbaar ritmisch dat we van onze stoel willen springen om erop te dansen, of die aangrijpend onze emoties beroert en ons diep in ons hart raakt.'
Bestellen
 

Christoph Wolff: Johann Sebastian Bach - Zijn leven, zijn werk, zijn genie (2013)
Een uitputtend en toegankelijk overzicht van leven en werk, rijk geïllustreerd, en voorzien van muziekvoorbeelden. Dit met zorg uitgevoerde boek is onmisbaar voor iedere Bach-liefhebber.
'Scherpzinnig, vindingrijk, genuanceerd en beter dan alle andere boeken die ooit over Bach zijn geschreven', aldus NRC Handelsblad.
Bestellen

   

Online luisteren