Tips Kazimir Malevitsj (1878-1935)

Christina Lodder: Rethinking Malevich (2007)
Bundel met 16 essays van vooraanstaande wetenschappers over het werk en de kunst van Kazimir Malevitsj. De essays gaan onder meer in op hoe Malevitsj is ontvangen in Rusland en in het Westen, op de speciale relatie van Malevitsj met de Oekraïne, op zijn tijdgenoten Vasily Kandinsky en Giorgio De Chirico, op de reactie van Malevitsj op de dood van Lenin en op de politieke situatie.
Bestellen

Giles N'Ret: Kazimir Malevich en het suprematisme, 1878-1935 (2004)
Royaal geïllustreerde monografie over de Russische avantgardische kunstenaar Kazimir Malevitsj (1879-1935). Malevitsj was naast kunstenaar ook een invloedrijk leraar. Hij is vooral bekend om zijn abstracte kunst, maar werd geïnspireerd door diverse kunststromingen uit zijn tijd, waaronder het impressionisme, symbolisme, fauvisme en het kubisme, terwijl zijn eigen abstracte beeldtaal deels geworteld is in de Russische volkskunst. 
Bestellen

Sjeng Scheijen: De Avant-Gardisten: De Russische revolutie in de kunst, 1917-1935 (2019)
Rusland, oktober 1917. De bolsjewieken grijpen de macht. Vijf maanden na de revolutie benoemen de nieuwe machthebbers nu wereldberoemde kunstenaars als Kazimir Malevitsj, Vasili Kandinsky, Vladimir Tatlin en Marc Chagall op hoge ambtelijke posten. Deze ‘avant-gardisten' willen de straten en de pleinen, het onderwijs en uiteindelijk de mens zelf opnieuw vormgeven. De verbeelding aan de macht! Maar de bolsjewieken hebben eigenlijk geen idee wie die door hen aangestelde hemelbestormers en dromers zijn, en de kunstenaars zelf zijn politiek volkomen naïef. Gebruikmakend van een ongehoorde hoeveelheid dagboekfragmenten, brieven, memoires en belangrijke nieuwe archiefvondsten, brengt Sjeng Scheijen de dramatische, soms hartverscheurende verhalen van deze kunstenaars weergaloos tot leven.
Bestellen

  Sophie Tates: Kazimir Malevich en de Russische avant-garde (2013)
Catalogus van de grote Malevitsj overzichtstentoonstelling gehouden in het Stedelijk Museum in 2013, met een selectie uit de Khardzhiev- en Costakis collecties. Het Stedelijk Museum Amsterdam beheert de grootste verzameling werken van Malevitsj buiten Rusland. Malevitsj wordt in de tentoonstelling en in deze catalogus te midden van zijn tijdgenoten geplaatst.
Bestellen