Tips Ivan Toergenjev (1818-1883)

Werk van Ivan Toergenjev

Ivan Toergenjev: Eerste liefde 
'Vele van de hier bijeengebrachte verhalen van de Russische schrijver Ivan Toergenjev behoren tot het beste wat in de 19e eeuw waar ook ter wereld is geschreven. Novellen als Eerste liefde, Lentebeken, Een koning Lear uit de steppe zijn onvergankelijke meesterstukjes - en dat niet alleen door hun boeiende inhoud, maar zeker ook door Toergenjevs hechte compositie, levendige verhaaltechniek en zijn subtiele muzikale stijl, waarvan de heldere eenvoud, de lyrische charme en tegelijk beheerste gevoeligheid in deze Nederlandse vertaling volledig behouden zijn gebleven.', aldus Charles B. Timmer.
Bestellen
Ivan Toergenjev: Klop, klop, klop
Twee vrienden, de student Riedel en de luitenant Teglev, overnachten in een schuur op het platteland. Teglev is nogal een dramaat, in de woorden van Riedel een 'fatale man'. En bovendien is hij niet al te snugger. Wanneer ze in bed liggen klopt Riedel een paar keer tegen de muur, terwijl hij doet alsof hij aan het slapen is: een onschuldig grapje om Teglev bang te maken. Maar dit onschuldige grapje heeft uiteindelijk desastreuze gevolgen. Wie deze novelle leest begrijpt waarom velen Toergenjev de grootste van alle Russische schrijvers vinden.
Bestellen

 
Ivan Toergenjev: Liza (1859, ook verschenen onder de titel 'Het adelaarsnest')
Landheer Lavretski komt na een lang verblijf in het buitenland weer thuis op zijn landgoed in Centraal-Rusland. Hij heeft er lang over gedaan om het overspel van zijn vrouw, een lichtzinnig type, te verwerken en wil nu alleen nog het land beploegen. Dan ontmoet hij echter een serene, religieuze jonge vrouw, Liza. De twee voelen zich tot elkaar aangetrokken en hun toenadering krijgt perspectief als Lavretski in een roddelblaadje leest dat zijn vrouw is gestorven. De nieuwe liefde wordt echter al snel zwaar op de proef gesteld.
Bestellen
  Ivan Toergenjev: Vaders en zonen (1862)
Toergenjev schetst met de pas afgestudeerde medicus Bazarov en zijn vriend Arkadi een portret van de jonge Russische 'nihilisten' die zich afzetten tegen de ideeën van de generatie van hun vaders. Vaders en zonen vermaakt de lezer tegen drie verschillende decors: het landgoed van Arkadi's vader, waar ook zijn oom Pavel woont, een prachtig geportretteerde dandy; het landgoed van mevrouw Odintsov, waar de jonge helden hun liefdesavonturen beleven en het huis van Bazarovs ouders. De botsing tussen de twee generaties wordt met een groot inlevingsvermogen en gevoel voor humor beschreven.
Bestellen

Boeken over Ivan Toergenjev

  Isaiah Berlin: Russian Thinkers (2008)
Scherpzinnig relaas over het Russische denken en de Russische cultuur. Berlin gaat uitgebreid in in de impact van schrijvers en filosofen op Rusland en zijn cultuur. Hij behandelt o.m. Leo Tolstoj, Alexander Herzen, Michael Bakoenin, Ivan Toergenjev en Vissarion Belinsky. Engelstalig.
Bestellen