Tips Jozef Stalin (1878-1953)

  Oleg Chlevnjoek: Stalin - De biografie (2015)
Chlevnjoek concentreert zich in deze nieuwe Stalinbiografie op zes sleutelperiodes in het leven van Stalin: de jaren vlak voor de revolutie, de macht die van Lenin naar Stalin verschuift, de collectivisatie en de hongersnood, de terreur van de late jaren dertig, de oorlog met nazi-Duitsland en het begin van de Koude Oorlog. De auteur heeft uitputtend onderzoek verricht in alle archieven die pas begin jaren negentig openbaar zijn geworden. Alle belangrijke stukken van en over Stalin heeft hij onder ogen gekregen. Het resultaat is een zeer toegankelijke en compacte biografie vol nieuwe inzichten.
Bestellen

Sheila Fitzpatrick: Stalinism - New Directions (1999)
Engelstalig. 400 pagina's tellende anthologie over de Stalinistische periode, met bijdragen van jonge Russische, Europese en Amerikaanse wetenschappers. Een genuanceerde kijk op een emotionele en vaak foutief weergegeven hoofdstuk uit het verleden van Rusland.
Bestellen

 

Simon Sebag Montefiore: Stalins jeugdjaren - Van rebel tot rode tsaar (2014) 
Tien jaar onderzoek, in 23 steden en in negen landen, ligt aan de basis van dit unieke werk over het leven van de jonge Stalin. Op bijzonder levendige wijze beschrijft Montefiore Stalins jeugd en diens carrière als revolutionair, gangster, dichter, priester in opleiding, echtgenoot en charmeur. Van rebel tot rode tsaar is het portret van een zoekende jongen die in de revolutionaire idealen zijn romantische, messianistische missie vindt. Het is het verhaal van een jongen met een jeugd zonder veel vooruitzichten die de voormalige Sovjetunie hielp vormen en opbouwen, die Churchill en Roosevelt buitenspel zette, die Hitler versloeg en die misschien wel 's werelds grootste massamoordenaar werd.
Bestellen

Simon Sebag Montefiore: Stalin - Aan het hof van de rode tsaar (2004)
Montefiore baseert zich op een schat aan nieuwe gegevens uit memoires, brieven en aantekeningen van zowel de dictator als de mensen om hem heen, zoals Molotov en de beruchte Beria. Het boek vertelt over de raadselachtige dood van Stalins vrouw, wat zich afspeelde binnen de muren van het Kremlin en hoe de sovjetleiders feestvierden tijdens de grote terreur die aan tien miljoen mensen het leven kostte. Het geeft een minutieus verslag van de eerste dag van de oorlog met Duitsland in 1941 en van de ontmoeting van Stalin met Roosevelt en Churchill. Een must voor iedereen die geïnteresseerd is in de moderne geschiedenis.
Bestellen


Elbert Toonen: Josef Stalin (2005)
De Stalinperiode vormt een van de meest duistere hoofdstukken van de moderne Russische geschiedenis. Op basis van zijn jarenlange fascinatie geeft Tonnen hier zijn definitieve kijk op dit tijdperk.
Bestellen

De Rusland & Oost-Europa Academie heeft nog meer boekentips voor u over verwante onderwerpen. Kijk ook eens bij onze boekentips voor: