Tips Zijderoute

  Peter Frankopan: De Zijderoutes (2016)
Meer dan 600 pagina's tellend boek van een historicus aan de Universiteit van Oxford. De Zijderoutes is een schitterende verkenning van de elementen die de stuwende kracht waren achter de opkomst en de ondergang van wereldrijken, die de stroom van ideeën en goederen bepaalden en nu een nieuw tijdperk inluiden in de internationale politiek. 'Briljante verhaallijnen (...) Een wereldgeschiedenis die het middelpunt van die wereld naar het oosten verplaatst', The Economist.
Bestellen
 
 
Pavel Lurje & Kira Samosjoek: Expeditie Zijderoute - Reis naar het Westen - Schatten uit de Hermitage (2014)
Expeditie Zijderoute presenteert de zeldzame schoonheid van vondsten uit verdwenen steden, zoals muurschilderingen, boeddha's, kostbaarheden van zijde, zilver, glas, goud en terracotta, die zijn opgegraven door Russische expedities in de negentiende en twintigste eeuw. Ontdekkers die in de voetsporen traden van boeddhistische monniken, koningen en kooplieden. Nu treedt de lezer in hun voetsporen en legt zelf de handelsroutes af, in een reis naar het Westen. Langs een wereld van onvermoede maar onvoorstelbaar prachtige schatten. Tentoonstellingscatalogus van het Hermitage Amsterdam.
Bestellen

Colin Thubron: Schaduw van de Zijderoute (2014)
Thubron wordt gerekend tot de beste reisboekenschrijvers ter wereld. In Schaduw van de Zijderoute doet hij verslag van zijn reis over de langste antieke handelsroute over land. Hij reist van China via Oezbestan (Samarkand) en Centraal-Azië naar het Koerdische deel van Turkije. 'Vanaf de eerste bladzijde [...] is de combinatie van poëtisch schrijven, spitsvondige ontmoetingen en maatschappelijke observaties betoverend.' - The Sunday Times'Los van zijn schrijfkunst ligt een van de redenen om van Thubron te genieteen in de manier waarop hij met mensen omgaat [...] een rustige, sympathieke waarnemer. Thubron neemt ons mee op een fascinerende reis.' - Financial Times Magazine
Bestellen
Alexandra Tolstoy: De laatste geheimen van de Zijderoute (2004)
Vier vrouwen van 26 jaar, Mouse, Lucy, Wic en Alexandra, maken een unieke tocht langs een van de oudste handelsroutes ter wereld, de Zijderoute. Gedurende acht maanden reizen ze uitsluitend per paard en kameel, zoals de handelaren en kooplieden dat in vervlogen tijden deden. Ze trekken door landen en streken die nauwelijks in aanraking komen met westerse bezoekers, zoals Turkmenistan, Oezbekistan, Kirgizistan en de Taklamakanwoestijn en ze ontmoeten nomadische stammen die vrijwel geen contact hebben met de beschaafde wereld. Terwijl enkele paarden bezwijken tijdens de zware tocht en verschillende gidsen afhaken, weerstaan de vier vrouwen de vele ontberingen en zij slagen erin hun reis te volbrengen.
Bestellen