Tips Marc Chagall (1887-1985)

Jacob Baal-Teshuva: Chagall (2011)
'Dit voor een groot publiek, rijk geillustreerde werk doet vooral recht aan het leven van Chagall (1887-1985) en de veelzijdigheid van zijn kunst: schilderijen, grafiek, wandkleden, mozaiek, glas-in-loodramen, keramiek en plastiek.' Biblion voor de Nederlandse Bibliotheek Dienst. Uitgave van Taschen.
Bestellen
 

Marc Chagall: Mijn leven (2002)
Marc Chagall werd geboren in het getto van Vitebsk (in Wit-Rusland) als telg van een eenvoudige joodse familie. Zijn kindertijd was gedrenkt in de chassidische cultuur van Oost-Europa. Niettemin werd Chagall op jonge leeftijd toegelaten op de kunstacademie van Petersburg. In 1910 vertrok hij naar Parijs, waar hij onder meer Léger, Apollinaire, Cendrars en het echtpaar Delaunay ontmoette, en de invloeden opzoog van cubisme, surrealisme en fauvisme. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog keerde hij terug naar Rusland waar hij zijn jeugdliefde Bella Rosenfeld huwde. In 1920 zette hij zich aan het schrijven van zijn jeugdherinneringen, die later met speciaal vervaardigde etsen in boekvorm zouden verschijnen als Mijn leven.
Bestellen
Jean-Claude Marcadé en Michel Draguet: Marc Chagall: Retrospectieve 1908-1985 (2015)
Deze catalogus die de tentoonstelling in de Musea voor Schone Kunsten van België begeleidt toont de volledige artistieke carrière van Chagall, van de eerste schilderijen uit 1908 tot de monumentale kunstwerken uit de jaren '80. De voor Chagall belangrijke thema's worden natuurlijk aangekaart, zoals de Joodse cultuur, de iconografie van het Joodse dorp of de volksoverlevering, maar het boek brengt ook de ontdekking van het licht naar voren alsook de bewerking van kleur of specifieke onderwerpen zoals de 18e-eeuwse literatuur - en meer specifiek La Fontaine - het toneel en de opera.
Bestellen
Sjeng Scheijen: De Avant-gardisten - De Russische revolutie in de kunst, 1917-1935 (2019)
Rusland, oktober 1917. De bolsjewieken grijpen de macht. Vijf maanden na de revolutie benoemen de nieuwe machthebbers nu wereldberoemde kunstenaars als Kazimir Malevitsj, Vasili Kandinsky, Vladimir Tatlin en Marc Chagall op hoge ambtelijke posten. Deze ‘avant-gardisten' willen de straten en de pleinen, het onderwijs en uiteindelijk de mens zelf opnieuw vormgeven. De verbeelding aan de macht! Maar de bolsjewieken hebben eigenlijk geen idee wie die door hen aangestelde hemelbestormers en dromers zijn, en de kunstenaars zelf zijn politiek volkomen naïef. Gebruikmakend van een ongehoorde hoeveelheid dagboekfragmenten, brieven, memoires en belangrijke nieuwe archiefvondsten, brengt Sjeng Scheijen de dramatische, soms hartverscheurende verhalen van deze kunstenaars weergaloos tot leven.
Bestellen
  Jonathan Wilson: Marc Chagall (2008)
Tijdens het leven van Marc Chagall vonden twee wereldoorlogen en de Russische revolutie plaats en ontstond de staat Israël. Jeugdherinneringen vormden voor hem een belangrijke inspiratiebron, maar ook introduceerde hij veel niet eerder afgebeelde Joodse thema's. Zonder sentiment laat Jonathan Wilson zien hoe Chagall door Europa trok, opgejaagd door oorlogen en persoonlijk leed, hoe hij zijn geboorteland Rusland verliet om zich uiteindelijk in Parijs te vestigen waar hij met een nostalgische hang naar het verleden zijn expressieve schilderijen bleef maken.
Bestellen

 
  Ester Wouthuysen & Edward van Voolen: Marc Chagall en het Joods Theater (2002)
In 1920 maakte Marc Chagall zeven monumentale wandschilderingen voor het Joods Theater in Moskou. De schilderingen vormen sleutelwerken in zijn wereldberoemd geworden oeuvre en zijn het hoogtepunt van zijn Russische periode (1914-1922). In dit boek gaan gerenommeerde kenners in op de betekenis van de wandschilderingen en de context waarin zij ontstonden. Chagall vervulde een voortrekkersrol in de bloeiperiode van de joodse cultuur tijdens de woelige jaren rond de Russische Revolutie. Behalve wandschilderingen zelf zijn een aantal voorstudies en decor- en kostuumontwerpen afgebeeld die Chagall voor het Joods Theater maakte. Inclusief beknopte biografie.
Bestellen