Tips Russische revolutie 1917

 

Orlando Figes: Revolutionair Rusland 1891-1991 - Een geschiedenis (2014)
Originele visie op de Russische Revolutie, waarbij de grote Ruslandhistoricus Orlando Figes deze historische omwenteling niet als een op zichzelf staande gebeurtenis bekijkt, maar als een honderdjarige poging om utopische dromen waar te maken. Met zijn elegante en scherpzinnige verhaal biedt hij een verhelderend, nieuw perspectief op de Russische Revolutie.
Bestellen

  Sjeng Scheijen: De Avant-garadisten - De Russische revolutie in de kunst 1917-1935 (2019) 
Rusland, oktober 1917. De bolsjewieken grijpen de macht. Vijf maanden na de revolutie benoemen de nieuwe machthebbers nu wereldberoemde kunstenaars als Kazimir Malevitsj, Vasili Kandinsky, Vladimir Tatlin en Marc Chagall op hoge ambtelijke posten. Deze ‘avant-gardisten' willen de straten en de pleinen, het onderwijs en uiteindelijk de mens zelf opnieuw vormgeven. De verbeelding aan de macht! Maar de bolsjewieken hebben eigenlijk geen idee wie die door hen aangestelde hemelbestormers en dromers zijn, en de kunstenaars zelf zijn politiek volkomen naïef. Gebruikmakend van een ongehoorde hoeveelheid dagboekfragmenten, brieven, memoires en belangrijke nieuwe archiefvondsten, brengt Sjeng Scheijen de dramatische, soms hartverscheurende verhalen van deze kunstenaars weergaloos tot leven.
Bestellen

 

Pieter Waterdrinker: Tsjaikovskistraat 40 (2020)
Beschrijving van wat er gebeurde voor, tijdens en na de Russische Oktoberrevolutie in 1917, verpakt in de eigen levensgeschiedenis van de auteur.
'Van begin tot eind heerlijk en meeslepend.' - NRC Handelsblad
'Prachtig verteld. Met grote schwung opgeschreven, je leest het ademloos.' - Maarten 't Hart
'Geheel op z'n Waterdrinkeriaans voert de schrijver ons in tomeloze vaart langs historische gebeurtenissen, met een heel persoonlijke insteek.' - De Telegraaf
Bestellen

De Rusland & Oost-Europa Academie heeft nog meer aanbevelingen voor u over dit onderwerp. Kijk ook eens bij onze boekentips voor: