Tips Michail Sergejevitsj Gorbatsjov (geb. 1931)

Boeken van Michail Gorbatsjov

Michail Gorbatsjov: De augustuscoup - Drie dagen die de wereld schokten (1991)
In De augustuscoup beschrijft Gorbatsjov nauwkeurig de gebeurtenissen van de staatgreep in de Sovjet-Unie. Het is tegelijkertijd een gedetailleerde analyse van de effecten van de coup op de bevolking in de hele Sovjet-Unie. Het is een indringend, persoonlijk verslag.
Bestellen
Michail Gorbatsjov: Mijn Rusland - Dramatische geschiedenis van een grootmacht (1999)
Met zijn bijna 50-jarige ervaring als politicus, staatsman en politiek spilfiguur geeft Michail Gorbatsjov zijn visie op wat het Russische volk vanaf de bloedige revolutie van 1917 aan dramatische politieke veranderingen heeft ondergaan en van welke betekenis deze waren en opnieuw kunnen zijn voor de gehele wereld. Met kritische pen worden daarbij ook ideeën en daden van de charismatische grootmachtleiders, van Lenin tot Jeltsin, becommentarieerd. Hij gaat tevens uitvoerig in op de drijfveren achter zijn perestrojka-politiek, op zijn geslaagde poging ditmaal een revolutie zonder bloedvergieten teweeg te brengen, en op zijn inspanningen en falen om de Sovjet-Unie bijeen te houden.
Bestellen
Michail Gorbatsjov: Perestrojka - Een nieuwe visie voor mijn land en de wereld (1987)
Michail Gorbatsjov geeft in Perestrojka het antwoord op alle speculaties omtrent zijn hervormingspolitiek, die een nieuw tijdperk in de geschiedenis zal inluiden. Opvallend boeiend en leesbaar geschreven, met vermijding van politiek jaron en Koude-Oorlogscliches, is Perestrojka een bewogen, persoonlijke boodschap van Gorbatsjov aan de wereld.
Bestellen


Michail Gorbatsjov: Wat er op het spel staat - Mijn oproep voor vrede en vrijheid (2019)
Gorbatsjov, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1990 voor zijn rol in het beëindigen van de Koude Oorlog, vreest voor een nieuwe, allesvernietigende oorlog als gevolg van het falen van de politieke leiders in het vinden van internationale oplossingen. In zijn betoog legt hij de nadruk op de grote uitdagingen waartegenover de wereld nu staat, zoals de inperking van de democratie en de opkomst van populisten, en vestigt hij zijn hoop op dialoog en verzoening.
Bestellen

Boeken over Michail Gorbatsjov

Jonathan Steele: Eternal Russia - Yeltsin, Gorbachev and the Mirage of Democracy (1995)
Ooggetuigenverslag van de zes turbulente jaren van het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Jonathan Steele is journalist en hij interviewde voor dit boek diverse mensen die een sleutelrol hierbij hebben gespeeld, zoals Michail Gorbatsjov en leden van de kring rondom Boris Jeltsin. Verschenen bij Harvard University Press.
Bestellen
Boek William Taubman: 'Gorbatsjov - Zijn leven en tijdperk'. William Taubman: Gorbatsjov - Zijn leven en tijdperk (2017)
Reconstructie van een ingrijpende periode in de recente geschiedenis. Taubman laat in deze allesomvattende biografie zien hoe een plattelandsjongen de grafdelver van het Sovjetsysteem werd, waarom het Kremlin Gorbatsjov liet begaan en hoe zijn droom om Rusland te democratiseren uiteindelijk strandde. Taubman put onder meer uit interviews met Gorbatsjov zelf en met talloze voor- en tegenstanders van het Kremlin.
Bestellen