Tips Polen

Thomas Keneally: Schindler's lijst (1993)
Het indrukwekkende, waargebeurde verhaal van de Duitse industrieel en zwarthandelaar Oskar Schindler, die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een fabriek had in de schaduw van het concentratiekamp Auschwitz. Op slimme wijze wist Schindler meer dan duizend van zijn Joodse arbeiders van de dood te redden. De getuigenissen van deze 'Schindlerjuden' verwerkte Keneally in Schindlers lijst. Het boek won de Booker Prize, de hoogste Engelse literaire onderscheiding, en werd verfilmd door Steven Spielberg.
Bestellen


Wieslaw Mysliwski: De horizon (2017)
Een kindertijd in Polen. De jonge Piotr woont met zijn familie op het platteland. Wanneer in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog het front steeds verder oprukt, komt er een einde aan de landelijke idylle en de geborgenheid. Vader, moeder en Piotr worden geëvacueerd en in een kleine stad ondergebracht bij de mysterieuze dames Poncka, die Piotr in hun verlangen een man van hem te maken de tango leren. Terwijl zijn ouders lijden onder de armoede en nauwelijks aan het nieuwe leven kunnen wennen, wordt Piotr verliefd op een mooi meisje uit de buurt dat zo prachtig orgel speelt.
Bestellen

Wieslaw Mysliwski: De laatste hand (2015)
Een man van middelbare leeftijd, een geboren pokerspeler, probeert zijn leven te bevatten aan de hand van zijn adresboek vol visitekaartjes. ‘Stilistisch groot, met parallelle composities in de hoofdstukken (met wonderbaarlijk ritme en dosering) levert deze grote roman een prachtig panorama op van een voorbije wereld’, aldus Jos Radstake voor de Nederlandse Bibliotheek Dienst.
Bestellen
  Wieslaw Mysliwski: Steen op Steen (2016)
Szymek Pietruszka, alias Peterselie, die na een aanrijding lang in het ziekenhuis heeft gelegen, keert terug naar zijn geboortedorp. Na een druk en bewogen leven (hij zat onder meer in het verzet) zoekt hij houvast in het vertrouwde boerenbestaan van voor de Tweede Wereldoorlog, toen zijn ouders nog leefden en op het land werkten. Szymeks herinneringen stapelen zich in deze imposante roman op als steen op steen, en vormen een ontroerend levensverhaal tegen de achtergrond van de geschiedenis van de 20e eeuw.
Bestellen