Tips Tweede Wereldoorlog

   

Aleksandr Adamovitsj: Leningrad, belegerde stad 1941-1944 (1993)
In het aangezicht van de waanzin: dagboeknotities over het lijden en het verzet van de bewoners van Leningrad tijdens de Duitse bezetting (1941-1944).
Bestellen

  Anthony Beevor: Stalingrad (2009)
In Stalingrad doet Antony Beevor niet alleen verslag van een oorlogsstrategie, maar laat hij vooral de persoonlijke stemmen klinken van Russische en Duitse soldaten en van gewone mannen, vrouwen en kinderen in hun uiterste krachtmeting met oorlog, honger en kou.
'Dit aangrijpende boek is een historische studie die leest als een roman.' - Algemeen Dagblad
Bestellen
William Geroux: Konvooi door het ijs - De gedurfde actie van geallieerde schepen door het ijs naar Archangelsk tijdens de Tweede Wereldoorlog (2019)
Vier schepen proberen zonder kleerscheuren door het ijs koers te zetten naar Archangelsk. Ze vervoeren een vracht ter waarde van 1 miljard Amerikaanse dollars bestaande uit oorlogsmaterieel en voedsel. Een handreiking van Roosevelt en Churchill aan Stalin. 
Bestellen
Boek Jonathan Littell: 'De welwillenden'. Jonathan Littell: De welwillenden (2011)
De welwillenden is het verslag van Max Aue, een SS'er die tot in de hoogste rangen opklimt en minutieus vertelt over de cruciale rol die hij heeft gespeeld bij de Endlösung der Judenfrage. De welwillenden heeft internationaal veel losgemaakt, is bejubeld en vergeleken met Oorlog en vrede van Leo Tolstoj en Claude Lanzmanns film Shoah. Een internationale bestseller waarvan alleen al in Frankrijk meer dan 1 miljoen exemplaren zijn verkocht.
Bestellen

Richard Overy: Ruslands oorlog (2005)
Standaarwerk over de Tweede Wereldoorlog van een hooglerar moderne geschiedenis aan het King's College in Londen. 'De auteur beschrijft op een indringende wijze en uitstekend gedocumenteerd, welk enorm aandeel Stalins troepen en het Russische volk hadden in de ondergang van nazi-Duitsland. Vanaf Operatie Barbarossa, de Duitse inval, tot en met de straatgevechten in Berlijn. Met zwart-witfoto's, overzichtskaarten en register,' aldus de Nederlandse Bibliotheekdienst.
Bestellen

Evertjan van Roekel: Veldgrauw - Nederlanders in de Waffen-SS (2019)
Binnen de Waffen-SS dienden circa 25.000 Nederlanders, de grootste groep vrijwilligers van de bezette Noordwest-Europese gebieden. Zij vochten voornamelijk aan het Oostfront maar ook binnen de eigen landsgrenzen. Wie waren deze mannen? Wat maakten zij mee voor de indiensttreding, tijdens de militaire training en tijdens de oorlog aan het Oostfront?
Bestellen
 
Kom en zie (dvd)
Gebaseerd op ware gebeurtenissen tijdens de eerste periode van de oorlog toen nazi's Rusland onder de voet liepen en een genocide uitvoerden op de plattelandsbevolking. Honderden dorpen werden op deze manier uitgemoord en volledig van de aardbodem weggevaagd. De film wordt verteld vanuit het perspectief van de jongen Fljora die zich met dromen over heldenmoed aansluit bij de partizanen. 
Kom en zie is een weergaloos oorlogsmeesterwerk: schokkend én onontkoombaar (vijf sterren)', aldus de Volkskrant.
Bestellen

De Rusland & Oost-Europa Academie heeft nog meer tips voor u over verwante onderwerpen. Kijk ook eens bij: