Lezing: Estland, Letland, Litouwen & Kaliningrad - Van onderdrukking tot vrijheid

De Alexander Nevskikathedraal in Talinn. / Foto: © Diego Delso, Wikimedia Commons, License CC-BY-SA 3.0.Michael Eisenstein (1867-1921) is de architect van dit fraaie art-nouveaupand in Riga. / Foto: © 2014 Trijnie Duut.Heuvel van de Kruisen, Siauliai, Litouwen. / Foto: © 2014 Trijnie Duut.

Geschiedenis van de Baltische Landen

We zien ze als de Baltische Landen, maar hoe verschillend zijn Estland, Letland en Litouwen. Eeuwenlang zijn deze landen een speelbal van diverse overheersers geweest. Slechts een korte periode, van 1920 tot 1940, zijn de landen onafhankelijk. Sinds 1990 zijn ze dat opnieuw en inmiddels zijn de landen toegetreden tot de Europese Unie. De Baltische landen hebben elk een eigen geschiedenis. De Esten oriënteerden zich vanouds op Finland en Zweden, de Letten op Duitsland en de Litouwers op Polen. Dit is zowel aan het stedenschoon als op culinair gebied goed te merken. 

Estland

Estland is het kleinste van de drie Baltische Landen. Met name tijdens het Sovjettijdperk was Estland een geliefd toevluchtsoord voor mensen uit Rusland. Vandaag de dag bestaat nog steeds 26% van de Estse bevolking uit Russen.

Letland

Letland is een van de dunstbevolkte landen van de Europese Unie. Niettemin is de hoofdstad Riga, met 700.000 inwoners, een van de grootste steden van Noord-Europa. Net als Estland kent Letland een grote Russische minderheid: 27% van de bevolking.

Litouwen

Zo'n grote Russische minderheid als Estland en Letland kent Litouwen niet. 83% van de bevolking is Litouwer. Als voormalig machtig land is Litouwen erg op Polen gericht, mede omdat in Litouwen het rooms-katholieke geloof de belangrijkste religie is.

Video

Voor een voorproefje van dit onderwerp kunt u de video bekijken die is gemaakt naar aanleiding van een lezing van drs. Marie-Thérèse ter Haar voor de Uva (Universiteit van Amsterdam).

Tips

Wilt u zich verder verdiepen in wat u tijdens deze lezing heeft gehoord? Bekijk dan de lijst met Lees & kijktips die de Rusland & Oost-Europa Academie speciaal voor u heeft samengesteld. 

Spreker

Ruslanddeskundige en Oost-Europadeskundige drs. Marie-Thérèse ter Haar.

Praktisch 

Datum: zaterdag 13 november 2021
Tijd: 11.00-13.00 uur (deur Academie open 20 min. voor aanvang)
Locatie: Rusland & Oost-Europa Academie, Rijnkade 4, 6811 HA Arnhem
Bereikbaarheid: openbaar vervoer en parkeren
Prijs: € 17,50 (incl. koffie/thee)
Op vertoon van de studentenpas krijgen studenten € 7,50 korting. Vooraf aanmelden per e-mail verplicht