Marina Bilate

Marina Bilate.
Marina Bilate.
Marina Bilate. 

Functie

Reisleider.

Oezbekistan

Marina Bilate is geboren in Oezbekistan, maar heeft met haar familie ook in andere republieken gewoond, zoals Oekraïne en Letland.

Op haar veertiende verhuisde zij naar Moskou en daar heeft ze al haar opleidingen afgerond. Ze studeerde onder andere aan het Gnessin Muzikaal Pedagogisch instituut, tegenwoordig Gnessin Staatsacademie voor Muziek. Haar afstudeerrichting was zang.

Reisleidster

Sinds 1994 woont Marina Bilate in Nederland. In 2008, na het behalen van haar ANVR-diploma, ging ze als reisleidster bij SRC Cultuurvakanties aan de slag en in 2015 maakte ze de overstap naar Kras.

Veel reiservaring

In de afgelopen jaren heeft Marina Bilate reizen naar voormalige Sovjet Republieken begeleid, maar ook landen als Iran, Cambodja, Laos, Syrië, Jordanië en Ethiopië heeft ze zowel privé als voor haar werk bezocht.

Gerald ten Voorde

 Gerald ten Voorde.

Functie

Vrijwilliger voor de Rusland & Oost-Europa Academie.

Ervaren Oost-Europa-reiziger

Gerald ten Voorde heeft veel gereisd in de voormalige Sovjet-Unie en in het huidige Rusland en Oost-Europa. Zijn kennis en kunde zet hij graag in als vrijwilliger voor de Rusland & Oost-Europa Academie.

Promotie

Hij helpt onder meer actief mee met de promotie van de Academie en verricht daarnaast allerlei hand- en spandiensten. 

Kristina Oestinova


Kristina Oestinova.


Functie

Docent en reisbegeleider.

Twee culturen

Op 11-jarige leeftijd is  Kristina samen met haar ouders en zusje van Rusland naar Nederland verhuisd. Kennis van beide culturen beschouwt ze als haar rijkdom.

Studie journalistiek

Om haar liefde voor Rusland te kunnen delen is Kristina journalistiek gaan studeren. Na twee jaar heeft ze overstap gemaakt naar de opleiding Slavische talen en culturen waar ze meer over haar vaderland en haar moedertaal kon leren. Tijdens de studie en samenhangend met de geboorte van haar dochter is haar interesse uitgebreid naar twee-en meertaligheid. Als eerste in de wereld deed ze onderzoek naar de ontwikkeling van Russisch-Nederlandse tweetaligheid vanaf de geboorte.

Documentaires

Omdat de drang naar het schrijven en vertellen over Rusland bleef, heeft Kristina tijdens haar studie een aantal  Russische documentaires vertaald en ondertiteld.  Graag zou ze deze niet alleen aan de huidige studenten laten zien, maar ook aan een breder publiek. Wees dus welkom daar naar te vragen.

Russische taal

Daarnaast zou Kristina u graag kennis willen laten maken met de Russische taal. Ze verzorgt voor de Rusland & Oost-Europa Academie de taalcursus Russisch voor beginners. De mogelijkheden van individuele lessen en/of groepslessen zijn bespreekbaar.  

Elena Donskaja

Elena Donskaja met het standbeeld van Anna Paulovna, gemaakt door Alexander Taratynov,  in Den Haag.Perm, de geboorteplaats van Elena Donskaja. / Foto: © Lattitude.

Functie

Docent.

Reislustig

Elena Donskaia werd geboren in 1956 in Perm, ex-Sovjet-Unie. Ze heeft veel gereisd in haar geboorteland. Elena heeft gewoond in Perm, Leningrad, Moskou, West-Oekraine, Tsjita en Riga.

Nederlandse echtgenoot

In 1979 is Elena afgestudeerd van de Staatsuniversiteit te Riga, Letland, aan de faculteit van de Germaanse talen. Ze heeft vervolgens als tolk/vertaler Engels in Moskou gewerkt, waar ze trouwde met de Nederlandse man die toen voor Philips Medical Systems in Rusland werkte. In 1991 is Elena met haar man en haar zoon geëmigreerd naar Nederland.

Opleiding

In Nederland heeft Elena verschillende opleidingen gevolgd, waaronder opleiding Recht voor Tolken bij Fontys te Eindhoven en de HBO-opleiding Psychologie bij de Academie Integrale Menswetenschappen te Utrecht. Momenteel werkt zij als Praktijkondersteuner Huisarts GGZ in Eindhoven.

Brede interesse

Elena Donskaja heeft diverse interesses: taal-en letterkunde, psychologie, wereldliteratuur, kunst en filosofie.

Marc Roth

 

Functie

Gastdocent.

Roth Spark Travel

Marc Roth studeerde beleids- en organisatiewetenschappen aan de Tilburg University, toen nog Katholieke Universiteit Brabant geheten. Na zijn studie kwam hij na wat omzwervingen in het toerisme terecht. Zo richtte hij met Marie-Thérèse ter Haar Empirique op, dat later doorging als de Rusland & Oost-Europa Academie. Marc is tevens oprichter van Roth Spark Travel, een reisorganisatie die onder meer reizen organiseert naar de wat ‘onbekendere’ bestemmingen, zoals bijvoorbeeld Noord-Korea.

Noord-Korea-kenners

Door zijn jarenlange reiservaring heeft hij een groot netwerk opgebouwd en daarmee programma’s kunnen samenstellen met diepgang en een uniek karakter. Zo werkt hij intensief samen met Nicholas Bonner en Simon Cockerell van de Koryo Group. Zij zijn twee van de grootste Noord-Korea-kenners ter wereld en begeleidden onder andere Floortje Dessing, Tom Waes en recent nog Michael Palin in ’s werelds meest gesloten land.

Persoonlijke invulling

De reizen die Marc heeft samengesteld hebben hierdoor een zeer persoonlijke invulling gekregen en er kunnen plekken worden bezocht die nog maar weinig door ‘westerse’ toeristen gezien zijn. Hij heeft Noord-Korea meerdere malen bezocht en is dus steeds op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en mogelijkheden. Zo bezocht hij als een van de eersten Dongrim, een stad die pas in 2015 voor toeristen geopend werd.