• Gewijzigde site

  Deze site wordt niet meer actueel gehouden.

  Als gevolg op de huidige situatie hebben we moeten besluiten om op een andere manier verder te gaan.

  Klik voor actuele informatie op www.Eurazie-instituut.nl

Wolga-cruise – Van Moskou naar Astrachan (14-daagse vliegreis/cruise)

De Rusland & Oost-Europa Academie raadt deze reis vooral aan voor alle mensen die al in Sint-Petersburg en Moskou zijn geweest. Deze reis is juist gericht op het zuidoosten van Rusland, waar prachtige, bij Westerse toeristen minder bekende steden aan de Wolga worden bezocht. Een zeer indrukwekkende stad is Wolgograd, het vroegere Stalingrad, waar Hitler-Duitsland verslagen werd.

Wolga

Deze prachtige cruise over de imposante rivier de Wolga gaat van Moskou naar het oosten en zuiden van Rusland. De reis is zeer gevarieerd wat betreft historie, cultuur, geografie, maatschappij, religie en politiek.

Kloosters, schrijvers, schilders en tsaren

We bezoeken de eeuwenoude steden van de Gouden Ring, waar kloosters en koopmansbeurzen ons terugvoeren naar de tsarentijd en waar grote Russische schrijvers, componisten en schilders leefden. Oostwaarts zien we inwoners in houten huisjes en voelen hoe onmetelijk groot Rusland is, een wijds land met rivieren, bossen, beren en wolven.

Koopmanssteden, kathedralen en moskeeën

We leggen aan in de oude koopmansstad Nizjni Novgorod (het vroeger Gorki) met zijn indrukwekkende traditionele kremlin en hippe centrum. We bezoeken het oriëntalistische Kazan waar aan de ene kant van de Wolga een grote orthodoxe kathedraal staat te pronken, terwijl aan de andere kant een majestueuze moskee gebouwd is. Een grote brug verbindt de twee bouwwerken, een symbool van het multiculturele hedendaagse Rusland. Moslims lopen samen met christenen langs de wandelpromenades. Na de bezichtiging van de stad vaart onze luxe boot verder, begeleid door fanfaremuziek uit de jaren 50, een erfenis uit de communistische tijd.

Natuur en middenklasse

We zien prachtige natuurgebieden aan ons voorbijtrekken en zijn terug bij het stille, mysterieuze, oneindige land. In de steden Samara en Saratov zien we de vooruitgang van de 21e eeuw en de groeiende middenklasse: winkelpassages, restaurants, modezaken en bedrijven.

Legendarisch Wolgograd (Stalingrad)

Verder zuidwaarts staat het legendarische Wolgograd op het programma, een van de hoogtepunten van deze reis. In de Tweede Wereldoorlog heette de stad Stalingrad en speelde een heldenrol. Onze cruise eindigt bij Astrachan, waar de imposante Wolga in de Kaspische Zee stroomt. De stad is een smeltkroes van culturen waar niet alleen de traditionele Europese relaties voelbaar zijn, maar ook de Russisch-Aziatische banden (Zijderoute!) van eeuwen geleden.

Luxe schip

U verblijft op een comfortabel schip met alle voorzieningen zoals restaurants, bars, een leeszaal, een winkel, een sauna en een beauty salon. Vanaf het promenadedek kunt u de stadjes aan de oever van de Wolga voorbij zien glijden.

Dag 1: Heenreis

Bij aankomst verzorgen wij het busvervoer naar het Rivierstation aan de Leningradkade. Traditionele ontvangst aan de scheepstrap en inscheping.

Dag 2: Highlights Moskou

Sightseeing Moskou per bus met o.a. het Novodevitsjijklooster, de Mussenheuvels met fraai uitzicht over Moskou en de Lomonosov Universiteit, het Rode Plein met het Leninmausoleum, de Sint-Basiliuskathedraal en het enorme warenhuis Goem. 's Avonds ‘Moskou by night’ met enkele fraaie Metrostations, het verlichte Rode Plein en het Overwinningsmonument van de Grote Vaderlandse Oorlog.

Dag 3: Vervolg stadstour Moskou met Kremlin

Bezoek aan het Kremlin met o.m. de schitterende kathedralen en de Tsarenklok. Terug naar boord en eind van de middag afvaart over het Moskoukanaal. ’s Nachts passeren we de eerste van de in totaal vijftien schutsluizen op deze tocht.

Dag 4: Oeglitsj

We varen richting Oeglitsj en passeren de kerktoren van het onder water verdwenen dorpje Kalyaran, omdat Stalin hier een stuwmeer nodig had voor de waterkrachtcentrale bij Oeglitsj. Bezoek aan Oeglitsj met het schitterende kerkje van Sint-Demetrius op het Bloed (1690) ter herinnering aan de moord op Demetrius, de troonopvolger van Iwan de Verschrikkelijke. Verder zien we de Transfiguratiekathedraal en het prinselijk paleis van Demetrius. 's Avonds vertrekken we via de Wolga naar Jaroslavl.

Dag 5: Jaroslavl & Kostroma

‘s Ochtends aankomst in Jaroslavl gevolgd door sightseeing. We zien het Volkovtheater, het eerste grote theater in Rusland, de Toren van het Teken en de reconstructie van de Assumptionkathedraal. We wandelen over de Strelka langs de Wolga. We brengen een uitgebreid bezoek aan de kerk van Sint-Elia de Profeet (1650) met fraaie wandschilderingen en geglazuurde wandtegels die kenmerkend zijn voor de cultuur van Jaroslavl en bezoeken de State Gallery of Fine Arts (schilderijen). We werpen een korte blik op het Klooster van de Verheerlijking van de Heer. In de middag vertrek naar Kostroma (4,5 uur varen). Bezoek aan de stad met de 18e/19e-eeuwse Gostini Dvor (winkelcentrum), maar vooral het beroemde Ipatievskyklooster met Drievuldigheidskathedraal en het 16e-eeuwse verblijf van de Romanovbojaren. Hier werd Michaël in 1612 uitverkozen tot eerste tsaar van het Huis Romanov, dat tot 1917 aan het bewind zou zijn. Eind van de middag inschepen en vertrek.

Dag 6: Nizjni Novgorod

In de late ochtend aankomst in Nizjni Novgorod. Bezoek aan de door de familie Stroganov gebouwde Kathedraal van de Geboorte van de Moeder Gods en een 17e-eeuwse koopmanswoning van Olysav en de ertegenover liggende, door hem gebouwde, kerk. Vervolgens naar het kremlin met binnen veel wapenmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog. Verder de Aartsengel Michaëlkathedraal. Na het kremlin de Bolsjaja Pokrovskaja Straat met interessante 19e en begin 20ste eeuwse architectuur en mooie bronzen beelden.

Dag 7: Tseboksary

Na een hele nacht varen om ca. 9 uur aankomst in Tseboksary. Zoals in de meeste aankomstplaatsen ontvangst met muziek en dansers in lokale klederdrachten. Stadstour langs Chuvash Moedermonument, Aartsengel Michaëlkathedraal, de gevangenis vanwaar in de Stalinperiode de gevangenen naar de verschillende delen van de Goelagarchipel werden gezonden. Oorlogsherinneringsmonument van de Grote Vaderlandse Oorlog. ’s Middags wandeling naar een z.g. kommoenalka, gemeenschappelijke woning voor meerdere gezinnen met voor ieder slechts een beperkte leefruimte. Vertrek naar Kazan.

Dag 8: Kazan

Tegen half acht ’s morgens bereiken we Kazan, de  hoofdstad van de republiek Tatarstan. Bezoek aan het kremlin, dat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In dit kremlin staat als uiting van grote godsdienstige tolerantie zowel de christelijke Maria-Boodschapkathedraal als de fraaie immense Kol-Sharifmoskee, de grootste van Rusland. Verder de Suyumbiketoren die het symbool van de stad is. Deze toren is verbonden met de legende van de Tataarse prinsen Suyumbike die er van afsprong toen ze dreigde met Ivan de Verschrikkelijke te moeten trouwen toen deze de toren, volgens haar eis in zeven dagen had weten te bouwen. Ten slotte nog een kort bezoek aan de Baumanstraat in het centrum, met zijn 74 meter hoge klokkentoren van de Bogoyavlesnikiy Kathedraal. Inschepen voor Samara.

Dag 9: Samara

Rond tien uur komen we aan in Samara, in de Sovjetperiode Kuybyshev geheten. De Art Gallery bevat een zeer fraaie collectie schilderijen. In het gebouw ertegenover woonden de door de Russische Revolutie bevlogen Nederlandse ingenieurs, zoals Dirk Schermerhorn. Samara is de stad van de ruimtevaart en er staat in het centrum en grote Sojoez-ruimteraket. In het grote Dramatheater werd de Leningradsymfonie (die Sjostakovitsj in Samara voltooide) voor het eerst uitgevoerd. Pas drie weken later werd deze in Stalingrad gespeeld en wereldwijd uitgezonden. Verder de Stalinbunker, waar Stalin in had kunnen verblijven als in de Tweede Wereldoorlog Moskou gevallen zou zijn.

Dag 10: Saratov

Eind van de ochtend bereiken we Saratov. Stadsbezoek met o.a. het Victorypark ter herinnering aan de Grote Vaderlandse Oorlog waar erg veel oorlogsmaterieel staat opgesteld, met z.g. stalinorgels, militaire treinstellen met bewapening, een hospitaaltrein, enz. Vanaf de heuvel met het Victorymonument hebben we een fraai uitzicht over de stad en de Wolga met de 2,8 km lange brug die naar Engels (het vroegere Pokrovsk) leidt, dat van 1924 tot 1941 de hoofdstad van een aparte republiek van Wolgaduitsers was.

Dag 11: Wolgograd (Stalingrad)

Aan het begin van de ochtend uur arriveren we in Wolgograd, het voormalige Stalingrad, de plaats van de grote Slag om Stalingrad, waar de Tweede Wereldoorlog een wending nam. Bezoek aan de stad, waar praktisch alles nieuw is opgebouwd na de verwoestende strijd uit 1942-43. We besteden uitgebreid aandacht aan het herdenkingscomplex Mamayev Kurgan met het zeer bekende kolossale beeld ‘Het Moederland roept’. Dit wordt een van de indrukwekkendste ervaringen van deze reis.

’s Middags bezoeken we het Panorama-Museum met veel voorwerpen uit de slag en een indrukwekkend panorama. Eind van de middag komen enkele veteranen, die de slag hebben meegemaakt, aan boord om over hun ervaringen te vertellen. Om 18.00 uur verlaten we Wolgograd.

Dag 12: Wolga & Lezingen

We zijn op weg naar het einddoel van onze reis: Astrachan, maar dat is 38 uur varen, dus vandaag de hele dag aan boord. Er zullen de nodige evenementen en lezingen zijn en de walkant vertoont een afwisselend beeld.

Dag 13: Astrachan

Astrachan, met zijn 0,5 miljoen inwoners ligt aan de top van de Wolgadelta bij de Kaspische Zee. We bezoeken o.a. het kremlin met zijn grootse toegangspoort, de Maria-Hemelvaartskathedraal en de Triniteitskerk. Daarna tot slot een bezoek aan de vismarkt waar heerlijke gerookte zalm en natuurlijk de echte zwarte kaviaar uit de Kaspische Zee gekocht kunnen worden.

Dag 14: Terugreis

Terugvlucht met een binnenlandse lijnvlucht naar het vliegveld Vnukovo in Moskou. Vervolgens busvervoer naar de luchthaven Sheremetyevo en dan terug naar huis. (Vluchten niet inbegrepen.)

Nadere invulling van het programma, data en prijzen op aanvraag.
Neem contact met ons op per e-mail.
U bent ook van harte welkom op onze reisinformatiedag.
Voor meer achtergrondinformatie over Rusland verwijzen we u ook graag naar de website van het Russisch Verkeersbureau.

Reissom

 • Benedendek (patrijspoort):
 • Middendek:
 • Deluxe hut op hoofddek:
 • Bootdek:
 • Deluxe hut op bootdek:
 • Suite op bootdek of middendek:
 • Toeslag 1-persoonshut:

Inclusief

 • Transfer bij aankomst en vertrek
 • Accommodatie in de gekozen hutcategorie
 • Volpension vanaf het diner op dag 1 tot en met het ontbijt op dag 14
 • Nederlandstalige reisleiding
 • Excursies volgens programma, incl. entreegelden

Exclusief

 • vlucht. Prijzen op aanvraag. Prijzen zijn afhankelijk van de luchthaven van vertrek, van de luchtvaartmaatschappij en van de bschikbaarheid op het moment van boeken
 • visum € xxx - p.p. Wij kunnen het visum voor u verzorgen.
 • facultatieve programma-onderdelen
 • administratiekosten xx per boeking
 • calamiteitenfonds xx per boeking (max. 9 personen per boeking)
 • reis- of annuleringsverzekering

Samenwerking

De Rusland & Oost-Europa Academie werkt voor deze reis samen met Oad. Programma en prijzen onder voorbehoud.

Reacties zijn gesloten.